"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Ud af Norge: Et tilbageslag for ytringsfriheden

14. september 2011 - Artikel - af Sapphos redaktion

I stedet for at beskytte Muhammed-tegneren Kurt Westergaard, bad den norske efterretningstjeneste ham om at lyve for offentligheden og sendte ham derefter ud af landet. Det vækker kritik i både Danmark og Norge.

Muhammed-tegner Kurt Westergaard skulle tirsdag have deltaget i en bogpræsentation i Litteraturhuset i Oslo. Mandag aften måtte han dog melde afbud på grund af hjerteflimmer.

Det var i hvert fald den begrundelse, den norske efterretningstjeneste bad ham give i offentligheden. Men det var en nødløgn, fortæller Kurt Westergaard i dag.

”Jeg har ikke haft hjerteproblemer, men det var den officielle forklaring, man kom op med, og som jeg blev bedt om at give videre”.

Derefter blev bladtegneren og hans hustru bedt om at pakke deres ting og efterfølgende sat på et fly til Danmark.

Ingen forklaring

Overfor Sappho fortæller Kurt Westergaard, at han under besøget i Oslo var omgivet af vagter fra både den norske og danske efterretningstjeneste.

Da de norske sikkerhedsvagter meddelte, at han hurtigst muligt skulle forlade landet, var der ingen forklaring på hvorfor.

”Hverken jeg eller vagterne fra PET kunne få at vide, hvad den egentlige begrundelse var. Og vi har stadigvæk ikke fået noget at vide”.

Hjemme igen i Viby er Kurt Westergaard dog ikke i tvivl.

”Enhver kan jo regne ud, at der har været en trussel mod min person”.

”Fra norsk side har man så åbenbart ment, at det problem skulle klares ved at sende mig ud af landet. Derved undgik man formentlig nogle besværligheder, som jeg i ytringsfrihedens navn synes, man burde have taget på sig. Deres løsning er efter min mening et tilbageslag for ytringsfriheden.”

Norsk politiker kritiserer

Kurt Westergaard er ikke den eneste, der er kritisk overfor efterretningstjenestens håndtering af sagen.

I Norge har Arild Stokkan-Grande, der er medlem af det norske parlament for Arbeiderpartiet, krævet, at landets sikkerhedstjeneste skal forklare hvorfor den bad Westergaard rejse hjem.

”Det primære mål for dem, der står bag sådanne trusler, er at lukke munden på folk og sprede frygt. Når politiet ikke gør andet end at anbefale folk, at de ikke stiller op til debat på offentlige mødepladser, så lader de disse mørke kræfter vinde”, siger Stokkan-Grande til VG.no.

”Politiet må forklare, hvad det egentlig mente med at bede Westergaard om at rejse hjem. Hvad er hensigten med at give den type råd?” spørger politikeren.

Da PST ikke kan kommentere sagen, foreslår Stokkan-Grande, at den norske justitsminister, Knut Storberget, skal forklare, hvordan Norge forsvarer ytringsfriheden, når den er under pres.

”Jeg er bange for, at hvis dette griber om sig, har vi allerede tabt meget af vores frihed, fordi vi giver efter for dem, der truer os til tavshed”, siger Stokkan-Grande.

DF vil have forklaring

I Danmark vil Dansk Folkepartis Peter Skaarup rejse sagen i Folketingets retsudvalg.

”Jeg vil bede udenrigsminister Lene Espersen (K) om at rejse sagen over for sin norske kollega”.

”Der er brug for klarhed over, hvad der er foregået. Kan det virkelig passe, at den norske efterretningstjeneste ikke er i stand til at stå for Kurt Westergaards sikkerhed. Hvis det er tilfældet, så har Norge da virkelig et problem med islamister”, siger Peter Skaarup til Jyllands-Posten.

Alternativt, så har de et problem med ytringsfriheden, mener han.

 

 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg