"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Sejr for Wilders: Hollandsk retssystem under anklage

15. februar 2011 - Artikel - af Sapphos redaktion

Geert Wilders får nu mulighed for at afhøre dommer og vidne om det forløb, der har ledt til mistanke om partiskhed. Kan det dokumenteres, at dommeren forsøgte at påvirke vidnet, falder sagen. Det besluttede det nye dommerpanel ved mandagens retsmøde.

Dommer meldt til politiet

Rollerne er nu byttet om i sagen mod den hate-speech anklagede Geert Wilders.

Mandag besluttede et nyt dommerpanel, at den hollandske politiker skal have mulighed for at afhøre den afsatte dommer, Tom Schalken, samt vidnet Hans Jansen.

Har dommeren forsøgt at påvirke vidnet, falder sagen.

Både dommer og vidne spillede en afgørende rolle, da den første retssag mod Wilders sidste år i oktober måtte opgives.

Kort før islam-eksperten, Hans Jansen, skulle afgive sin vidneforklaring til støtte for Wilders, kom det nemlig frem, at dommeren, Tom Schalken, formentlig havde forsøgt at påvirke ham til ugunst for Wilders.

Det var vel at mærke Hans Jansen selv, der i medierne og overfor Wilders advokat fortalte, at han havde været udsat for et forsøg på påvirkning.

Ud over at det gamle dommerpanel blev afsat, førte episoden også til, at Wilders´ advokat meldte Tom Schalken til politiet.

Kan indkalde flere vidner

Under mandagens retsmøde meddelte én af de nye dommere, at sagen mod Wilders vil blive afvist, hvis det viser sig, at der rent faktisk blev gjort forsøg på påvirkning af vidnet.

Dette vil ifølge hollandske kilder være afgjort senest den 30. marts.


Skulle retten imidlertid komme frem til, at dommer Tom Schalken ikke har gjort noget forkert, kan der alligevel være lys forude for Wilders.

Det nye dommerpanel har nemlig – i modsætning til det tidligere – besluttet, at Wilders skal have mulighed for at indkalde yderligere vidner.

Heriblandt flere, der ifølge den anklagede ville kunne kaste lys over, at islam inspirerer til vold.

Wilders i rollen som anklager

Retssagen har dermed taget en helt ny drejning til fordel for Wilders, der vil komme til at optræde i rollen som anklager. Den anklagede vil i den forbindelse ikke kun være dommer, Tom Schalken, men hele det hollandske retssystem.

Det retssystem, der ifølge Wilders villigt lader sig bruge af hans politiske modstandere, og som derfor sidste år anklagede ham for at have opildnet til religiøst had og for at have udtalt sig diskriminerende om muslimer og deres tro.

Anklagerne grunder sig på udtalelser, som Wilders kom med i 2006 og 2008. Her kaldte han islamfor en fascistisk religion, og sammenlignede Koranen med Hitlers ”Mein Kampf”.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg