"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Propagande eller antisemitisme?

5. august 2006 - Artikel - af Helle Merete Brix og Lars Hedegaard

Politiken vil ikke bringe vores gendrivelse af de anklager, der blev rettet mod vores omtale af den anti-israelske demonstration på Axeltorv den 21. juli. Læs i stedet indlægget her

Erfaringen viser, at folk, der påviser forbindelser mellem venstrefløjen og den islamiske højrefløj, får ørerne i maskinen. I Politiken har forskellige vrede mennesker har da også reageret på vores kritik af den anti-israelske demonstration på Axeltorv den 21. juli med deltagelse af folk fra den yderste venstrefløj og Hizbollah-støtter, bl.a. hjemmesiden Modkrafts redaktør Martin Lindblom, demonstrationens ene arrangør, Arne Lund fra Enhedslisten, og Mikael Rothstein, der ved nærmere eftertanke har fortrudt sin første, forbløffende, opbakning til Brix og Hedegaard. Vi er ikke andet end propagandister og manipulatorer, mener de.

I Sappho.dk`s reportage har vi refereret Arne Lund helt loyalt. Måske egentlig for loyalt. På det bånd, som vi optog af Lars Hedegaards samtale med Lund dagen efter demonstrationen, kan man bl.a. høre følgende godbid: "Men nu må du altså ikke udlægge det her til, at der er voldsomme ideologiske divergenser mellem os og Hizbollah-folkene. Det er der selvfølgelig på en eller anden måde, men vi har også en fælles sag at kæmpe for, ikke, ikke? Jamen det har vi, ikke? Altså vi understreger, at vi er ikke religiøse, og vi tager afstand fra deres tilknytning til Syrien og Iran. ikke? Men vi har en fælles sag, der hedder, at zionismen skal bremses, og Israels fremfærd skal stoppes, ikke?"

Sappho begik to fejl i sin dækning af demonstrationen. Dem har vi rettet i en efterfølgende artikel, som alle kan gå ind og læse på vores hjemmeside. Således skrev vi fejlagtigt, at der blev sunget ”fucking” om jøderne i den svenske rapper Nabilas tekst "Ya hobbi falastin" ("Mit elskede Palæstina"), der blev afspillet på Axeltorv -- og det må jo være sket med arrangørernes billigelse. Her er det relevante afsnit, gengivet uden ændringer af nogen art fra Nabilas hjemmeside, Nabila.se:

"and whoever thought the jews who themselves been so abused
could do this to other people when they know hwat its like to lose
u talk about reconciliation we dont want it fuck discussions
cuz all your hearts are black and all your words are contradictions
satan crawled up in your mind and said that u ruled
but pain is in my heart and ima make u feel it too
"

Jøderne er altså ikke ”fucking”, men de har sorte hjerter, og Satan er kravlet ind i deres sind. Hvad mener de vrede skribenter om, at en sådan sang blev spillet ved demonstrationen? Er det antisemitisme eller ej?

Vi er udmærket klar over, at Hizbollah-folkene blev bedt om at forsvinde fra demonstrationen. Det interessante er, at ikke gjorde det. Som vi skrev i en kommentar i Berlingske Tidende: Hvorfor gik venstrefløjen så ikke, efter at det var gået op for den, hvad dens kamp mod zionismen skulle bruges til?

Sappho.dk bringer i sin reportage et billede fra demonstrationen, hvor Hizbollah-støtterne helt fredeligt står sammen med øvrige demonstranter. Det billede kan Rothstein jo kigge på og overveje, om han skal skrive et tredje læserbrev.

Derudover kan vi meddele Lund, at ”død over jøderne” er hørt på Place de la République i Paris. Det er den franske journalist Clément Weill-Raynal, der har beskrevet en demonstration den 7. oktober 2000 bestående af folk fra den yderste venstrefløj og støtter af Hizbollah og Hamas. Citatet findes i Ron Rosenbaums bog ”Those who forget the past” (Random House 2004) på s. 218.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg