"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Lars Hedegaard taler ved årets Engelsberg seminar

2. juni 2006 - Artikel - af Sapphos Redaktion

Hvad kan og bør Europa gøre for at forsvare sig mod fundamentalister, der ønsker at kontrollere den sekulære stat?

Engelsberg Seminaret, der arrangeres af den svenske Axel and Margaret Ax:son Johnson Foundation, som siden 1999 hver sommer har samlet en lang række fremtrædende internationale samfundsforskere og -debattører, har i år sat emnet "The Secular State & Society" til debat.

Indtil for få år siden syntes der god grund til at antage, at religionens betydning for samfundsudviklingen i den vestlige verden var udspillet. Ved starten af det 21. århundrede ser Europa imidlertid ud til at være kommet ind i en post-sekulær æra, hvor det ikke længere er så sikkert, at samfundenes sekulære karakter er sikret.Derfor kan eftergivenhed over for mørkets kræfter ikke komme på tale. Vi må afvise alle opfordringer til "dialog" med dem, der vil afskaffe vores frihed. Og vi må stå fast, uanset hvilke voldshandlinger, de muslimske ekstremister griber til.

Derfor vil dette års Engelsberg Seminar, der afholdes i Sverige i dagene 15.-17. juni, drøfte, under hvilke betingelser og på hvilken måde, de fundamentalistiske religiøse bevægelser kan udfordre den sekulæe stat, og om staten på længere sigt vil kunne modstå presset, hvis et flertal i befolkningen er religiøst.Den bedste måde at forsvare ytringsfriheden på er at bruge den. I århundreder har frihedens tilhængere insisteret på retten til kritik, satire, ironi, spot og forhånelse. Dette frisprog er selve fundamentet under vores danske og vestlige civilisation. Lars Hedegaard skal tale om "Islams vækst i Danmark og sekularismens fremtid."

Tariq Ramadan

De øvrige indledere er den amerikanske forfatter og journalist Paul Berman; hans britiske kollega Theodore Dalrymple; OSCEs højkommissær for nationale mindretal, ambassadør Rolf Ekéus; professor Dogu Ergil fra Ankaras Universitet; forfatter Ayaan Hirsi Ali; professor Jonathan Israel, Princeton University; professor Sunil Khilnani, Johns Hopkins University; den franske skribent og medlem af den franske nationalforsamling Pierre Lellouche; skribenten Etyen Mahcupyan fra Turkish Economic and Social Studies Foundation; prædikanten Tariq Ramadan; forfatteren og journalisten Kenan Malik; direktøren for International Crisis Group i Kairo, Hugh Roberts; professor Olivier Roy, Paris' Universitet; forfatterne og journalisterne Carl Rudbeck og Nathan Shachar; forfatteren og filosoffen Roger Scruton; forfatteren og journalisten Paul Scheffer; professor Bassam Tibi, Göttingens Universitet; historikeren Charles Tripp, Londons Universitet og forfatteren Ibn Warraq.

Den løbende regner med snarest at kunne bringe en reportage fra seminaret.

Redaktionen

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg