"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Lad os beholde pigerne her og sende forældrene tilbage

10. maj 2011 - Artikel - af Helle Baldersbæk

Hege Storhaug  har beskæftiget sig med emnet siden 1990'erne. Foto: Steen Raaschou.Islam trænger sig frem overalt og det er kvinderne, der først og fremmest betaler prisen, lød budskabet fra Hege Storhaug.

Tilbageskridt for kvinderne

Norske Hege Storhaug tror ikke på, at Muhammeds piger nogensinde har oplevet en gylden tid. Hun har oplevet piger født i Norge og med norsk statsborgerskab blive sendt til koranskoler i Pakistan for at få vasket den forargelige norske frihed af, og hun har talt med piger, der blev sendt ud i junglen for at blive omskåret.

Hege Storhaug er journalist, aktivist og forfatter af adskillige bøger, blandt andre Men størst av alt er friheten. Hun arbejder som informationsleder af organisationen Human Rights Service i Oslo, og menneskerettigheder har Hege Storhaug svært ved at se er noget, der omfatter muslimske piger.

”Se lige på dette billede, og lad mig få et bud på, hvor og hvornår det er taget”. Hege Storhaug viser et lysbillede af en gruppe unge piger, der er smart klædt på.

Billedet viser sig at være taget i den pakistanske storby, Karachi, i begyndelsen af 1960’erne, og som Hege Storhaug bemærkede, så ville man godt have troet på det, hvis pigerne var fra Paris.

Et nyt billede vises på lærredet. Denne gang fra en kunstskole i Lahore. Lahore er Pakistans næststørste by og regionshovedstad i Punjab. Byen er ofte blevet kaldt Pakistans kulturelle hovedstad. Billedet er taget i 2004, og unge piger på billedet er ikke smart klædt som medsøstrene 40 år tidligere.

Stak af og kom hjem

”Islam trænger frem overalt, og det er kvinderne, der først og fremmest betaler prisen”.

”Vi fik kontakt til en pige, der blev født i 1992 i Norge. Pigen var af pakistansk oprindelse, og hun blev truet til at acceptere et giftemål. Det skete med en pistol for pigens pande”.

”I Kashmir-provinsen blev pigen gift med sin fætter, og forløbet har vi hørt så mange gange tidligere. Trusler, tæv og gentagne voldtægter. Pigen var blandt de heldige, for hun så sit snit til at flygte.

Hun flygtede ind i en butik, og derfra kom hun med en bus til Islamabad, hvor hun opsøgte den norske ambassade, der hjalp hende tilbage til Norge, hvor hun kom i sikkerhed”.

”Pigens historie gjorde indtryk, for året efter havde Norge en lov, der forbyder tvangsægteskaber”, fortalte Hege Storhaug.

Hege Storhaug sagde, at hun savner, at nogen tager alle disse pige- og kvindeskæbner alvorligt. Hun sagde videre, at der er en total mangel på empati for de brændte piger i Lahore, og at hun aldrig havde oplevet noget så brutalt som det, der overgik disse piger, fordi deres ægtemænd og svigerfamilie var utilfreds med brudeprisen.

De brændte piger

På et hospital i Lahore i 1995 så Hege Storhaug 19-årige Shakela, hvis ansigt var brændt til ukendelighed af ægtemanden. Hvis hun var meget heldig, kunne det være, at hendes familie ville tage hende tilbage.

”Efter at have rejst i muslimske lande og studeret kulturen, er jeg nået til den konklusion, at kvinder kun har værdi, hvis de føder sønner”.

”I Pakistan så jeg denne bygning”, sagde Hege Storhaug og viste et billede af en betonbygning uden vinduer og kun med åbninger, hvor der kunne komme luft ind.

”Dette er en koranskole for piger. En pæn procentdel af pigerne i skolen er faktisk norske, og nogle er så små som fem-seks år. Her lever pigerne deres liv uden kontakt med omverdenen og overvåget døgnet rundt af mandlige vagter. Jeg behøver nok ikke fortælle om de overgreb, der sker på pigerne”.

”Hvad synes I om dette billede af de fire gambiske søstre? De er alle blevet omskåret. Det er almindeligt, at gambiske forældre sender deres piger ud af landet, hvorefter de sendes ind i junglen, hvor indgrebet foretages”.

”De norske myndigheder er magtesløse, for det er ikke altid, at de kommer tilbage".

Forældre har jo ret til at beslutte, hvor deres børn skal vokse op, og ikke i så få tilfælde lever piger på tålt ophold hos en anden af faderens hustruer, der knap værdiger dem og som nødtvunget giver dem lidt at spise”, fortalte Hege Storhaug, der foreslår, at man i veldokumenterede sager sender familierne tilbage til hjemlandet og beholder deres piger, så de kan få et liv i frihed.

Eksempel efter eksempel bliver lagt frem, og man bliver lidt forstemt, når man hører den ene rædselshistorie efter den anden, men Hege Storhaug havde også en morsom historie med i rygsækken.

I Gambia talte hun med en imam på en koranskole, og han spurgte, hvordan man kunne komme til Norge. Storhaug forklarede, at han enten skulle inviteres som imam, eller også skulle han være gift med en norsk statsborger.

Næste dag lå der en besked fra imamen om, at hans hustru havde accepteret at vige pladsen, og om hun ville gifte sig med ham.

 

 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg