"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Kontant støtte til dømt Hedegaard

11. maj 2011 - Artikel - af Helle Baldersbæk

Psykologen Nicolai Sennels har på under en uge samlet 17.000 kr. ind i støtte til Lars Hedegaard.

Effektiv indsamling

På under en uge er der samlet 17.000 kroner ind til hjælp til betaling af ”racisme”-dømte Lars Hedegaards bøde.

Med mandagens status på 17.000 kroner er pengene til bøden hjemme, men som Lars Hedegaard skriver på forsiden af Vi er Lars, så kan han forsikre, at ethvert beløb der kommer ind, vil gå ubeskåret til at forsvare den frie tale.

Der vil komme andre kampe, og derfor er vi nødt til at være forberedte, skriver han på forsiden.

Manden bag initiativet er psykolog og folketingskandidat for DF, Nicolai Sennels. Han var hurtig på sms og telefon, og på ingen tid blev der oprettet en hjemmeside og en konto samt sendt pressemeddelelser ud.

Initiativet fik en kølig modtagelse af de etablerede medier, men Sennels er ikke forbavset over det.

Lav respekt

”Den folkelige opstand har fået en renæssance. Nyhedsbloggene knopskyder, og avisernes oplagstal falder.

Vi vil have nyheder om det, der bekymrer os - og ikke Ritzaus Bureaus og tv-nyhedernes glatbarberede udgave af den virkelighed, vi selv og vores børn står op til hver dag”, siger Nicolai Sennels.

Nicolai Sennels lægger vægt på, at initiativet ikke udelukkende er en støtte til ytringsfriheden men også udtryk god gammeldags solidaritet, venskab og idealisme.

Nicolai har selv oplevet begrænsningen af ytringsfriheden. Han arbejdede som psykolog for Københavns Kommune, og han blev truet med fyring, hvis talte højt om sine professionelle erfaringer med terapi med kriminelle muslimer.

Sennels så stort på truslen og besvarede den ved at skrive en bog om sine erfaringer.

At arbejde på græsrodsniveau og samle penge ind juridisk bistand til mennesker, der kommer i myndighedernes søgelys ved at tale højt om det, der helst skal ties ihjel, er ikke nyt.

Der er også etableret en forening, Bent Jensen-foreningen, der støtter historikeren Bent Jensen, der vurderede en tidligere journalist som KGB-agent.

Man kunne argumentere for, at der ikke er meget straf i at idømme en mand en bøde, og så iler folk til for at betale den for ham. Man kunne også argumentere for, at der dybest set er tale om foragt for loven. Til det siger Nicolai Sennels:

”Når borgerne går sammen og med glæde betaler hinandens bøder for at have overtrådt love, de mener er urimelige, er det et udtryk for lav respekt for både lovgivere og den pågældende lov.”

Forlanger vor folkeret

Lars Hedegaard supplerer med at det er en tid som denne, at græsrodskræfterne må træde i karakter.

”Det minder mig om andet vers i den danske oversættelse af Internationale, der lyder således: Ej nogen mægtig gud og kejser og folkehøvding står os bi.

Nej, selv til kampen vi os rejser, vor folkeret forlanger vi”, siger Lars Hedegaard og tilføjer, at det lyder svulstigt for nutidige ører, men da teksten blev skrevet, var det sådan, man tænkte og udtrykte sig.

Lars Hedegaard vurderer situationen nu til at være værre end dengang, så derfor finder han teksten aktuel.

Begrebet solidaritet blev brugt flittigt i toneangivende politiske kredse i 1970’erne, og der er gået så meget inflation i ordet, at ingen vover at sige det højt længere, men initiativet for at holde Lars Hedegaard økonomisk skadesløs, er et udtryk for solidaritet.

”Jeg kan kun sige, som jeg har sagt tidligere, at jeg er meget taknemmelig over initiativet. Jeg er ikke den første, man forsøger at lukke munden på, og jeg bliver ikke den sidste. Det varmer at mærke, at man ikke står alene i hele verden”, siger Lars Hedegaard.

Indsamlingen kan følges på hjemmesiden, hvor man også kan se, hvem der har doneret.

 

 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg