"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Hva så besseluder?

25. marts 2011 - Artikel - af Helle Baldersbæk

Helle Baldersbæk

Nye toner: Unge mænd af anden etnisk herkomst kalder alle, fra små skolepiger til ældre pensionister, for ludere.

Utryg

- Nå, hva' så besseluder, skal du have noget mandfolk?

De tre-fire kulturberigende knægte i 14-15 års alderen var ved at knække sammen af grin, da den ældre gangbesværede dame passerede på vej ind i et af byens supermarkeder.

Den ældre dame var ikke bange, men hun fortæller bagefter, at hun er begyndt at føle sig utryg, og står der en håndfuld unge knægte af den mest kulturberigende slags på p-pladsen ved supermarkedet, så kører hun et andet sted hen for at handle.

Unger i konfirmationsalderen kan godt være en prøvelse. Enkeltvis har de fleste en ide om, hvordan man opfører sig i det offentlige rum, men i flok kan de være slemme.

Har I også engang i jeres ungdoms vår ringet til slagteren for at høre, om han havde grisehaler, og når han bekræftede, så grine, indtil I var gasblå i hovedet, mens I fik fremstammet, at så måtte han da se mærkelig ud? Det har jeg.

Og jeg har også ringet på dørklokker og spænet det bedste, jeg kunne, inden der blev åbnet. Jeg har også ringet til folk med sjove efternavne og hikket af grin, når de tog telefonen. Det var vist godt, der ikke var nummerviser på dengang, for så kunne det have endt med et ophold på Sprogø.

Der er ingen tvivl om, at ofrene for vores lømmelstreger har rullet med øjnene og bandet os langt væk. Men jeg vil vove den påstand, at ingen har følt sig intimideret eller truet.

Skøre unger i en telefonboks hverken truer eller intimiderer, men indrømmet – vi var da utålelige og havde fortjent en skideballe af format.

Uanset hvor frække vi kunne være, når en havde en 25-øre til telefonboksen, så ville vi fluks have lusket hjem, hvis en voksen sagde, at nu var det nok, og vi skulle holde inde.

En ny tone

Der har sneget sig en ny tone ind. Unge mænd af anden etnisk herkomst kalder alle – fra små skolepiger til ældre pensionister for ludere. I forbindelse med retssager, hvor danske piger er blevet påtvunget mellemfolkelig kærlighedsakt, betegnes ofrene som ludere af både gerningsmænd og deres familier, venner og naboer.

Vi er ellers blevet påduttet, at muslimer har et mere ædelt menneskesyn end alle andre. Man holder sammen i familierne i modsætning til os koldhjertede, der bare sender vores ældre på plejehjem, fordi vi ikke gider beskæftige os med dem.

Og så respekterer muslimer de ældre, for de besidder en værdifuld visdom.

Mon etnisk danske ældre i Vollsmose, Mjølnerparken eller København N eller NV vil skrive under på det? For vistnok en halv snes år siden terroriserede en bande araberdrenge de ældre i Vollsmoses pensionistboliger.

Skrækslagne ældre oplevede, at deres hoveddøre blev sparket ind og de måtte aflevere kontanter og andre værdier.

En af mine nærmeste var på et tidspunkt helt afhængig af en bestemt buslinje. Også hun var dårligt gående og måtte støtte sig til en rollator, men da bussen holdt meget tæt på hendes bopæl, og hun kunne handle og være hjemme igen på en rimelig tid, så var det en velfungerende ordning.

Undtagelsen var på de tider af dagen, hvor der var mange tilslørede somaliske kvinder med bussen. De bredte sig mere end rimeligt, og som var de salig Simon Spies, så mente de sig berettiget til at optage sæder til deres indkøbsposer.

Mit gangbesværede familiemedlem bad nogle af dem rykke sammen på deres habengut, så hun også kunne få en plads, men det medførte, at hun blev overfuset og kaldt ikke bare en luder, men en svinsk dansk luder.

Hvad er det, der er sket i vores samfund?

Hvorfor står skoledrenge på en parkeringsplads og råber sjofelheder efter en ældre etnisk dansk kvinde?

Hvorfor omtales teenagepiger, der har været ofre for voldtægt, som ludere?

Hvorfor finder vi os i det?

Hvorfor går vi ikke til politiet og forlanger, at de efterforsker sagerne og stiller de skyldige for retten for hadeforbrydelser og for at forhåne, nedgøre og krænke danskere?

Helle Baldersbæk er journalist og med i Sapphos redaktion

 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg