"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Højreekstremistisk terror bør mødes med total fordømmelse

23. juli 2011 - Artikel - af Lars Hedegaard

Samtidig med, at omfanget af myrderierne på Utøya uden for Oslo viser sig at have været langt mere rædselsvækkende end først antaget, tyder alt nu på, at gerningsmanden eller gerningsmændene skal findes i et højreekstremistisk miljø. Uanset hvilke motiver, massemorderen eller massemorderne måtte påberåbe sig, skal de ikke møde ringeste forståelse, men fortjener kun fordømmelse og straf. Desuden bør norsk politi ufortøvet gå i gang med en oprydning i det betændte miljø, der har kunnet fostre en sådan ugerning.

Her til morgen kan norsk presse oplyse, at mindst 80 unge er døde for morderhånd på den lille ø Utøya uden for Oslo, hvor de var forsamlet til et socialdemokratisk sommermøde. En udåd af et omfang, som jeg har svært ved at finde paralleller til i den vesteuropæiske efterkrigshistorie.

Min første reaktion var, at dette måtte være atter en islamisk-motiveret terrorhandling. Som den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp i dag siger til det svenske dagblad Dagens Nyheter, har der i hele 2010 ikke været eksempler på højreekstremistisk vold af denne type.

Men jeg skulle blive klogere.

Det meldes her til morgen, at gerningsmanden til myrderierne er den 32-årige etniske nordmand Anders Behring Breivik, der ifølge de foreløbige oplysninger har betegnet sig selv som "nationalist", og som tidligere skal have givet udtryk for højreekstremistiske synspunkter. Det norske politi holder stadig den mulighed åben, at der kan have været flere om forbrydelsen. Hvis det skulle være tilfældet, skal de formentlig findes inden for det samme højreekstremistiske miljø, som den pågrebne terrorist tilhører.

Total fordømmelse
Anders Behring Breivik skal have været modstander af islam og af det multikulturelle samfund, men uanset hvilke motiver, han påberåber sig, bør han og hans ligesindedes handling mødes med én reaktion: total fordømmelse!

Siden den islamiske terror for alvor ramte Vesten den 11. september 2001, har der været en tendens til, at vestlige ledere har reageret på anslag som dem i New York, London og Madrid med selvbebrejdelse og forsøg på at "forstå", hvad der kunne have drevet al-Qaeda og andre terrorgrupper til at begå deres eksempelløse voldshandlinger. Det er altid godt at kunne forstå, hvad der motiverer demokratiets og frihedens fjender, men det er farligt at række dem den mindste lillefinger og pålægge sig selv skylden for deres handlinger.

I et åbent samfund med ytringsfrihed vil der altid være mulighed for at kæmpe for sine synspunkter med demokratiske og lovlige midler. Enhver, der vælger en anden kurs, har sat sig uden for civilisationen. De kan aldrig blive frihedens venner, uanset hvilke motiver, de måtte påberåbe sig.

Ikke bedre end Osama bin Laden 
Anders Behring Breivik – hvis det, der er kommet frem om ham, viser sig at holde stik – er ikke en tøddel bedre end Osama bin Laden. De er medlemmer af samme terroristiske klub, selv om de måtte hævde at være hinandens modsætninger. Over for den slags folk hjælper ikke andet end statens magtmidler understøttet af den folkelige opinions afsky.

Jeg er ikke i tvivl om, at det norske politi er i fuld gang med at gennemtrawle det betændte miljø, hvoraf den højreekstremistiske terror har sit udspring.

Det er på høje tid.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg