"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Talskvinde for Frit Iran vil ikke stemme nej til regimets stormoské

13. april 2010 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Uwe Max Jensen

Frit Iran mener, at en stormoské på Vibevej bliver en propagandacentral for islamister og præstestyrets forlængede arm, men foreningens talskvinde vil ikke stemme imod moskéen af "principielle grunde"

På torsdag er der indkaldt til demonstration og protestaktion på Rådhuspladsen mod den kommende stormoské på Vibevej i Københavns Nordvestkvarter. Blandt talerne er Frit Irans talskvinde Jaleh Tavakoli. Hun sidder også i Københavns Borgerrepræsentation for Enhedslisten, og Borgerrepræsentationen skal senere torsdag aften stemme om netop stormoskéen på Vibevej i forbindelse med et forslag til en lokalplan for området.

Ifølge Sappho's oplysninger er foreningen Ahlul-Bait, der står bag byggeriet af en kommende stormoské, finansieret og dirigeret fra øverste sted i den iranske Revolutionsgarde, og moskéen står dermed i akut fare for i praksis at blive præstestyrets forlængede arm. Den analyse abonnerer Jaleh Tavakoli også på, og hun har da også tidligere som talskvinde for Frit Iran markeret sig som en stejl modstander af stormosképlanerne på Vibevej. Men torsdag stemmer Jaleh Tavakoli blankt, når mosképlanerne er til afstemning i Borgerrepræsentationen.

Dermed går Jaleh Tavakoli godt nok imod partidisciplinen i Enhedslisten, da partiets øvrige fem medlemmer af Borgerrepræsentation stemmer ja til stormoskéen, men samtidig møder Jaleh Tavakoli intern kritik i Frit Iran, hvor hendes forsøg på at slippe ud af en politisk klemme ved at stemme blankt opleves som et svigt.

"Flertallet i Enhedslisten var enige om at stemme ja til lokalplanen for Vibevej, og jeg har også villet stemme ja, men da vi har nærmet os afstemningen, så har jeg ikke kunnet få mig selv til at stemme ja, da det er regimets projekt, og derfor undlader jeg at stemme," siger Jaleh Tavakoli til Sappho.

Er det ikke mærkeligt, at du som modstander af moskéen og talskvinde for Frit Iran ikke stemmer imod en stormoské finansieret af det iranske præstestyre?

"Jeg kan godt forstå, at de andre (fra Enhedslisten, red.) stemmer ja på grund af lokalplanen. Men flere har været ude at sige, at det beriger København, og at det styrker integrationen. Der står jeg af. Det er vigtigt, at man tager afstand fra moskéen og præstestyret i Iran, og moskéens imam og talsmand skal stilles til ansvar af journalister og af en folkelig opinion. Men jeg vil ikke være med til at forbyde noget for nogen, selvom jeg synes, at de er langt ude politisk. Jeg er stadig imod moskéen, men jeg synes ikke, at man kan forbyde den i forhold til lokalplanen, hvor det er tekniske parametre, såsom at moskéen skygger for andre bygninger, der må afgøre om, man stemmer imod, og jeg synes ikke, at der er nogen tekniske ting i lokalplanen, det taler imod moskéen. Men samtidig har det da været meget svært for mig, og jeg synes da, at det er pissehårdt at undlade at stemme, for jeg ville helst stemme imod moskéen, men jeg prøver på trods af mit had til regimet at tage en beslutning udfra en principiel vurdering af sagen," forklarer Jaleh Tavakoli.

Vil en stormoské finansieret af præstestyret ikke kaste en lang skygge over det iranske folks frihedskamp?

"Jo, jeg synes, at det er forfærdeligt, at de bygger den moské, og de skal stilles til ansvar via et folkeligt pres og via pressen. Men jeg synes ikke, at man skal bruge lovgivningen mod moskéen. Men vi skal fortsætte med at afsløre de lyssky ting, de laver, hvor de ved hjælp af mange forskellige arrangementer forsøger at få fat på børn, og det er et kæmpeproblem, at en kommende moské vil blive brugt til at spionere og som en ideologisk rede," siger Jaleh Tavakoli.

Forstår du, at folk synes, at det er underligt, at en talskvinde fra en forening, der er imod stormoskéen, ikke selv stemmer nej til moskéen, når hun får chancen som politiker?

"Det kan jeg sagtens forstå. Det er enormt hårdt. Jeg synes ikke, at moskéen er grim. Jeg synes, at den er flot. Derfor kan jeg ikke stemme imod lokalplanen. Men samtidig kan jeg simpelthen ikke stemme ja, da moskéen er det iranske styres prestigeprojekt. Men jeg forstår godt, at folk er sure, fordi jeg ikke stemmer nej," fortæller Jaleh Tavakoli.

Har Enhedslisten vredet armen rundt på dig i den her sag og sagt, at du ikke må stemme nej og dermed bryde partidisciplinen?

"Nej, det har de ikke. Men de synes, at det er ærgerligt, at jeg ikke stemmer for moskéen og problematiserer moskéen så meget."

Hvis Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse ville flytte deres hovedkvarter fra Greve til en adresse i hovedstaden, ville du så stemme for en lokalplan, der gjorde det muligt?

"Ja, hvis der ikke var nogen argumenter i lokalplanen, der talte imod det, ville jeg stemme for. Men det er et kæmpe dilemma, hvor vi må spørge os selv om, vi er nyttige idioter, når vi siger, at alle skal have lov til at bygge og forsamles. Men hvis man ikke tillader det, bliver nazibevægelsen ikke mindre. Det kan man se i Sverige, hvor nazibevægelsen er større end i Danmark," siger Jaleh Tavakoli og opfordrer alle til at fortsætte kampen mod stormoskéen:

"Jo mere jeg sætter mig ind i den moské, jo mere bekymret bliver jeg. Jeg bliver bekymret over den propaganda, der kan udgå fra moskéen, og jeg synes, at det er et kæmpeproblem, at en reaktionær fundamentalistisk ideologi får fodfæste i Danmark. Men moskéen på Vibevej har ligget der lovligt i snart ti år, og regimet har haft sin base der hele tiden, så afstemningen om stormoskéen handler kun om, at moské får et andet udseende. Hvis lokalplanen faldt på torsdag, ville regimet stadigt have sin base på Vibevej. Så kampen imod regimets politiske projekter og hjernevask af folk i Danmark afhænger ikke af udseendet på moskéen."

Læs også:
Professor advarer mod moské
It’s haram for me to touch you
Jaleh Tavakoli: Nej tak til stormoské

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg