"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Enhedslistens spidskandidat: Nej tak til stormoske

15. november 2009 - Den løbende - af Helle Merete Brix

Enhedslistens spidskandidat og talskvinde for Frit Iran, Jaleh Tavakoli, er ikke begejstret for udsigten til en stormoske i København

Tavakoli mener, at stormoskeen på Vibevej bliver en iransk ambassadeejet moske og undrer sig over, at nogle københavnske politikere forsvarer den, som var den et fremskridt for integrationen i København.

I en pressemeddelelse siger Tavakoli:

"Det har gjort og gør alvorligt ondt i mit hjerte, når jeg i løbet af valgkampen har måtte høre, københavnske politikere nærmest forsvare moskeen på Vibevej. Selvom det faktisk er dokumenteret at moskeen er ejet af den iranske ambassade.

Ønsker ikke forbud

Tavakoli understreger, at hun ikke går ind for at forbyde moskeen:

"Det er en vigtigt pointe, for man kan og skal ikke politisk forbyde en organisation, uanset hvor uenig man er med denne. Det er derfor nazisterne og Hizbut Tahrir også har ytrings, forsamlings og foreningsfrihed i Danmark.
Længe leve demokratiet."

Men som politikere der vil "demokratiet og menneskerettigheder", mener Tavakoli, er det en pligt at tage afstand fra, hvad hun ser en teokratisk og udemokratisk stats prestigeprojekt. En stat, hvor "religiøse minoriteter bliver fængslet og dømt til hængning" og hvor kvinder stadig bliver stenet.

Tavakoli opfordrer derfor politikerne i København til at tage afstand fra stormoskeen, i stedet for at forsvare den.

Frank Aaen ønsker moske

Her er Tavakoli åbenbart ikke helt på linie med Frank Aaen, der bl.a. er udenrigspolitisk ordfører for Enhedslisten. I en pressemeddelelse fra 2006 med overskriften "Støt ideen om moske i København" udtaler Aaen, at "selv om langt de fleste medlemmer af Enhedslisten er ateister, går vi ind for religionsfrihed, for kristne som muslimer". En moske er derfor en god ting, mener Aaen, men understreger, at det ikke er staten, der skal bygge en moske: "Et privat iniativ kan samtidig sikre, at det ikke bliver en bestemt muslimsk retning eller en bestemt muslimsk stat, f.eks. Saudi Arabien, der kommer til at dominere moskeen." 

Iniativet til en sådan moske, mente Aaen, kunne også være et "led i en forsoning i den strid, der er opstået, internationalt og i Danmark, mellem politikere og debattører og den muslimske del af befolkningen. Enhedslisten har i samme retning foreslået statsministeren at tage iniativ til en forsoningskonference, hvor der tages fat i årsagerne til at mange muslimer føler sig nedvurderet og krænket på grund af deres religion".

Læs Lars Hedegaards artikel "Stormoskéen bliver fremskudt base for den iranske revolutionsgarde" her

Læs Uwe Max Jensens artikel "Nu råber venstrefløjen: "Allah u akbar" her

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg