"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Firoozeh Bazrafkan: Ytringsfriheden er min religion

16. september 2013 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Den iranske-fødte kunstner vil hellere gå i fængsel end betale de dagbøder, hun mandag blev idømt.

Billedkunstner og blogger og tidligere medlem af Trykkefrihedsselskabets bestyrelse - Firoozeh Bazrafkan - blev for få timer siden kendt skyldig i at have overtrådt den såkaldte racismeparagraf i forbindelse med et blogindlæg hos Jyllands-Posten, hvor Bazrafkan i en længere periode fungerede som blogger med fokus på kunst, islam og Iran.
 
Firoozeh Bazrafkan blev tidligere på året frikendt, da sagen var for Retten i Aarhus, men Vestre Landsret nåede til det stik modsatte resultat og idømte kunstneren fem dagbøder á 1000 kroner.
 
Hvis Bazrafkan ikke betaler dagbøderne, er forvandlingsstraffen fem dages fængsel. Desuden skal hun betale sagens omkostninger.  
 
I sit blogindlæg skrev Firoozeh Bazrafkan blandt andet, at "jeg er meget overbevist om, at muslimske mænd i meget stort omfang verden over både voldtager, mishandler og slår deres døtre ihjel".


Bazrafkans ytringer var en lettere omskrivning af et udsagn fra den tidligere politimand Lars Kragh Andersen, som i Københavns Byret blev dømt for racisme, da han udeblev fra retssagen.

"Retten lagde vægt på, at mit indlæg var for generaliserende over for muslimske mænd. Men hvordan kan man straffe en kunstner, som blot lægger op til debat, når andre kan slippe for straf, selvom de har truet mig på livet? At skurke har mere ytringsfrihed, end jeg har, er uretfærdigt, siger Firoozeh Bazrafkan til Sappho. 
 
Firoozeh Bazrafkan oplyser, at hun ikke har tænkt sig at betale dagbøderne.
 
"Det her er en principiel sag. Jeg vil hellere gå i fængsel end at betale de bøder. Jeg fortsætter med mine ytringer. For det hele handler om ytringsfriheden.Ytringsfriheden er min religion," siger Firoozeh Bazrafkan. 
 
Kunstneren fortæller til Sappho, at hun senere i aften lader sit alter ego, blonde Betina, kommenterer domfældelsen i en YouTube-video.
 
I kølvandet på dommen over Firoozeh Bazrafkan har flere postet hendes udsagn på Facebook i protest mod dommen og anvendelsen af racismeparagraffen. 
 
 
Læs også Trykkefrihedsselskabets pressemeddelelse om sagen