"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

En ytringsfrihedsdag i Landstingssalen

25. februar 2013 - Artikel - af Katrine Winkel Holm

Medieopmærksomheden var voldsom, da Lars Hedegaard for første gang optrådte offentligt efter mordforsøget på ham. 

Det blev udtalt støtte til Lars Hedegaards ytringsfrihed fra SF til DF, da Trykkefrihedsselskabet i torsdags holdt møde på Christiansborg om ytringsfriheden efter Hedegaard-attentatet.

De, der står bag chikane og vold er primitive demokratiske analfabeter, sagde Bertel Haarder (V)

Konkrete forslag til, hvordan man stopper undermineringen af det frie ord, var der til gengæld færre af. De kom alene fra Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

 Jeg er her, fordi kampen ikke skal være Trykkefrihedsselskabets alene, lød det fra Berlingskes chefredaktør Lisbeth Knudsen

 Vi venter jo på, at nogen skal slås ihjel. Heldigvis er Lars Hedegaard meget levende, men det kunne have gået galt, sagde Christopher Arzrouni fra Børsen

Konkrete forslag

"Vi har ikke censur, men vi har selvcensur", understregede Simon Emil Ammitzbøll (LA).Simon Emil Ammitzbøll benyttede lejligheden til at slå til lyd for strengere straffe:

”Hvis vi for alvor vil sikre ytringsfriheden, må vi også straffe dem, der forsøger at knægte den. Og vi må straffe dem hårdere end i dag. Hvis der er tale om udlændinge, skal de udvises. Og udlændinge, som modarbejder vores demokrati, skal ikke have lov til at få statsborgerskab.

Det er Liberal Alliances forslag, men det er forslag, der burde være bred enighed om i Folketinget. Som vi burde kunne stå sammen om – skulder ved skulder.

For hvor mange drabsforsøg og terrorhandlinger skal der til, før alvoren går op for det politiske establishment?”

Kristian Thulesen Dahl (DF) kom med fire konkrete forslag

Kristian Thulesen Dahl foreslog i sin tale: 

1. At terrorloven skærpes.

  1. 2. At man giver statsborgerskab på prøve.

3. At der kan gives økonomisk støtte til personer, der ikke er i stand til at varetage et arbejde som følge af at have benyttet sig af deres ytringsfrihed.

4. Partiet vil desuden forsøge at få med i den næste finanslov, at der ydes økonomisk støtte til foreninger, der kæmper for ytringsfriheden.

 


Massiv mediedækning

Sappho bringer ingen reportage fra mødet, da det er blev dækket intenst -  fra TV2 News til New York Times.

Til gengæld har vi samlet links til mediedækningen her:

Se TV2 Nyhedernes dækning her, her og her og DR Nyhedernes her 

og omtale i PolitikenJyllands-Posten og Berlingske og Den Korte Avis.

Fra Norge dækkede Document.no og Human Right Service dagen.

 Det er en myte, at der ikke er noget pres på ytringsfriheden, men myten lever i bedste velgående, pointerede Jacob Mchangama.

En række af talerne fra mødet er offentliggjort. Læs Jacob MchangamasSimon Emil AmmitzbøllsJesper Petersens (SF), Lisbeth KnudsensNaser Khaders og naturligvis Lars Hedegaards.

Se også Kulturen på News der i torsdags drøftede Lars Hedegaards ytringsfrihed. Optagelse fra det efterfølgende pressemøde kan ses her og har man tid nok, kan man se hele mødet her.

Alle medier havde mulighed for at interviewe Hedegaard og arrangørerne ved det efterfølgende pressemøde. Foto: Helle Baldersbæk

Da mødet var forbi, gik arrangørerne ud og fik sig en øl. 

Dagens hovedperson derimod måtte tage med sine vagter tilbage til en ukendt adresse.

 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg