"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Saudi Arabien indtager Børsen

6. maj 2011 - Artikel - af Helle Merete Brix

Her åbner en tilsløret Dronning Sonja, den norske islam-udstilling.

 

 

 

 

 

 

Hvem finansierer reklameudstillingen om islam, der åbner på mandag? Helle Merete Brix har fulgt pengestrømmene.

Muslimer i Dialog og…?

På mandag slår Børsbygningen i København dørene op for en udstilling om islam. På hjemmesiden for udstillingen reklameres der for den på følgende måde:

“Lyt til foredrag om Danmarks historiske relationer med islam og se billeder af muslimers hverdag i dagens Danmark. Udforsk antikke koraner, islamiske møntsamlinger fra Europa og slut af med at forkæle ganen med sød marokkansk myntethe.”

Udstillingen er en del af 250 års jubilæet for Den Arabiske Rejse. I 1761 sejlede en kongelig dansk ekspedition af sted fra København med kurs mod Arabien.

Carsten Niebuhr var den eneste overlevende. En række institutioner, herunder Københavns Universitet, står bag. Men hvem ellers?

Af hjemmesiden fremgår det, at udstillingen på Børsen er arrangeret af Muslimer i Dialog i samarbejde med Muslimernes Fællesråd samt organisationen Exhibition Islam.

En tildækket dronning Sonja

Exhibition Islam, der er registreret som en velgørenhedsinstitution, har base i Storbritannien. Exhibition Islam har siden 1993 arrangeret udstillinger om islam et væld af steder i Storbritannien og andre dele af verden.

I 2006 var Exhibition Islam i Danmark i en mindre udgave på Christiansborg Slotsplads. I 2009 var udstillingen i Norge, hvor en tildækket dronning Sonja åbnede udstillingen i Oslo.

I en pressemeddelelse på hjemmesiden for Exhibition Islam fremgår det, at samarbejdspartneren for den danske udstilling udover Muslimer i Dialog er The Global Commisssion for Introducing the Messenger.

Denne organisation skriver på sin hjemmeside, at den er en del af organisationen Muslim World League og henviser også til Muslim World Leagues postadresse i Riyadh, Saudi Arabiens hovedstad.

Sappho har derfor stillet det - egentlig retoriske spørgsmål - om det ikke er Muslim World League, som Muslimer i Dialog dermed også samarbejder med? Sapho ville også gerne vide, hvem der finansierer udstillingen og hvem der har udarbejdet det udstillede materiale.

Sappho har kontaktet projektlederen, den danske konvertit Gry Nathan, der henviser til pressekontakten, Asem Elghiouane. Med et døgs forsinkelse og efter at Sappho har rykket for svar, har vi modtaget dette fra Elghiouane: 
“Kære Helle.

Tak for din henvendelse.

Jeg vil blot henvise til udstillingens hjemmeside, hvor alle samarbejdspartnere står angivet, og hvor du kan læse mere om udstillingens indhold. Derudover har vi ikke yderligere kommentarer. 
Fortsat god dag”

Muslim World League

Muslim World League har som nævnt hovedsæde i Riyadh men har derudover kontorer i en lang række lande, herunder Storbritannien. I London råder organisationen således over en bygning i flere etager, herunder en moské i Goodge Street.

Organisationen blev grundlagt i 1962. En af grundlæggerne var Said Ramadan, far til den berømte prædikant Tariq Ramadan og svigersøn til Det Muslimske Broderskabs grundlægger Hassan al-Banna.

Said Ramadan selv stod for at opbygge Det Muslimske Broderskabs netværk i Europa fra sin base i Schweiz.

Den amerikanske terrorekspert Lorenzo Vidino skriver i sin bog “The New Muslim Brotherhood in the West” (Columbia University press, 2010) at organisationen blev grundlagt med saudisk finansiering og “Brotherhood brainpower” og at denne “multi-dollar dawa” paraplyorganisation spreder “Saudernes og Brødrenes fortolkning af islam”.

Med saudiske penge, forklarer Vidino, kunne man nu foretage dawa  (mission, red.) globalt og i et hidtil uset omfang.       

På hjemmesiden for Muslim World League fremgår det klart, at det er sharia, der arbejdes for at indføre. For at der ikke skal rejses tvivl om ordlyden gengives der her fra på engelsk.

Muslim World League har blandt andet som formål: “Advocating the application of the rules of the Shareah either by individuals, groups or states.”

Ekstremisme og terrorisme

Den velkendte amerikanske organisation Anti-Defamation League arbejder blandt andet for at afdække antisemitisme.

Om Muslim World League skriver organisationen, at trods det, at den saudiske organisation udadtil promoverer dialog og ved flere lejligheder har fordømt terror i generelle vendinger, har den finansieret terror eller haft forbindelse til ekstreme organisationer som Al Qaeda og Jamaat al Islamiyya.

Antidemafation League påpeger desuden at Muslim World League i juni 2008 afholdt “The First International Islamic Conference on Dialogue in Mecca”. Her havde man blandt andet inviteret den verdensberømte retslærde Yussuf al Qaradawi til at tale.

Qaradawi vil have homoseksuelle dræbt, og kvinder omskåret og mener at Holocaust var en guddommelig straf over jøderne.

Muslimer i dialog og prædikanterne

Exhibition Islam har i øvrigt udover rejseudstillingen nu også en permanent udstilling, Islam Gallery. Den er placeret i Islamic Cultural Center, der hører sammen med London Central Mosque.

Også her er samarbejdspartneren The Global Commission for Introducing the Messenger, altså Muslim World League.

Moskeen er i daglig tale kendt som moskeen i Regents Park - den store moské med den gyldne kuppel - og udadtil promoverer stedet dialog og tolerance.

Men indadtil er stedet præget af saudiarabisk indflydelse og saudernes strenge fortolkning af islam. Direktøren for moskeen er den saudiske diplomat Dr Ahmed Al Dubayan, der også er medlem af bestyrelsen for King Fahad Academy, der har været i søgelyset for ekstremisme i undervisningsmaterialet.

Af egen erfaring ved denne skribent, at man som kvinde ikke engang kan gå i det islamiske kulturcenters boghandel uden at dække sig til. “Hele området er en moské”, forklarede vagten mig. Man kan låne et hovedtørklæde ved indgangen - hvis man altså vil underlægge sig islamisk dresscode.   

I 2008 gik Sara Hassan undercover for tv-kanalen Channel 4 i moskeen. Hun deltog blandt andet i en studiekreds for kvinder hos en radikal prædikant, der var vendt hjem fra studier i Saudi Arabien. Prædikanten talte om at frafaldne skulle dræbes.

Men hvad de danske organisationer angår. Er de moderate? Sappho og denne skribent har adskillige gange skrevet om de prædikanter, der i årenes løb har gæstet Muslimer i Dialog.

I disse dage, hvor medierne fokuserer på Osama bin Ladens død, kan det være passende at minde om prædikanten Ustadh Yahya Rhodus, der gæstede Muslimer i Dialog i 2007. Rhodus er født og opvokset i USA.

I et interview med den australske journalist Mark Corcoran i 2004 på den koranskole i Yemen, hvor Rhodus studerede og hvor også Muslimer i Dialog har sendt danske muslimer afsted til, vidste Rhodus ikke om han var for eller imod al Qaeda

Dengang Naveed Baig talte om drab

På selve udstillingen er der planlagt flere foredrag.

Et af dem afholdes af stud. mag. i litteraturvidenskab og tidligere bestyrelsesmedlem i Muslimer for Dialog, Uffe Pedersen. Han vil tale om “Antikrist og fascinationsfaktor – Islam og muslimer i europæisk kultur fra middelalderen til nutiden“

Et andet arrangement er med imam Naveed Baig, der fortæller om Jesus i islam. Naveed Baig er tidligere fængsels-og hospitalimam og var også engang organiseret i den verdensomspændende Minhaj ul Quran bevægelse.

Som tolk for en tilrejsende prædikant gengav han i 1994 uden at blinke prædikantens legalisering af drab på mennesker, der overtræder gældende islamiske regler. Jyllands-Posten skrev om sagen i 2006:
Videoen med prædikanten og Naveed Baig kan ses her:

Muslimer i Dialog er repræsenteret med to pladser i bestyrelsen for Muslimernes Fællesråd. I denne bestyrelse sidder også Abdul Wahid Petersen, imamen, der aldrig har villet tage afstand fra stening.

 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg