"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Staten uddannede terrorfrikendt til bombeekspert

13. oktober 2016 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Arkivfoto: Asger Bonnevie

Fire yngre mænd med udenlandsk baggrund blev 27. september 2016 frikendt for medvirken til terror. Ifølge Trykkefriheds oplysninger blev den ene af dem i 2003-2004 uddannet i brug af våben og sprængstoffer i Forsvaret.

Fire yngre mænd med udenlandsk baggrund blev 27. september 2016 frikendt for medvirken til terror. 26-årige Bhostan Khan, 23-årige Ibrahim Khalil Abbas, 20-årige Liban Elmi og 31-årige Mahmoud Rabea var anklaget for at have bistået terroristen Omar El-Hussein i forbindelse med El-Husseins angreb på synagogen i København i februar 2015. Alle fire blev frikendt for terroranklagen, men dømt for mindre forseelser. Den korteste straf fik Mahmoud Rabea: 60 dages fængsel for besiddelse af patroner og en lille mængde hash. Da Rabea har siddet varetægtsfængslet 550 dage, men endte med at få 60 dages fængsel, kan han søge en betragtelig erstatning. Sandsynligvis på omkring en million kroner.

Mahmoud Rabea er ikke noget ubeskrevet blad, hvad kriminalitet angår. Ifølge Trykkefriheds oplysninger blev Mahmoud Rabea i 2003-2004 uddannet i brug af våben og sprængstoffer i forsvaret. Rabea var der som følge af en domsaftale, der sendte ham ind som værnepligtig i stedet for en tur i fængsel for tyveri og vold.

I 2009 hørte en større offentlighed for første gang om Mahmoud Rabea. 4. december blev dengang 25-årige Mahmoud Rabea sammen med to medsammensvorne, Abdelmajid Ahabbad og Christopher Jallow, dømt skyldig i en sag i Københavns Byret, der omhandlede et større våbenlager i en lejlighed i Haraldsgade på Nørrebro. Ved en ransagning af lejligheden fandt politiet en større mængde skydevåben. Ud over maskinpistoler og en skarpladt pistol på stuebordet fandt politiet 14 militærrifler i ishockeytasker og to skudsikre veste. Desuden blev der fundet en mobiltelefon ombygget til bombedetonator samt sprængstof, der dog viste sig at være attrapsprængstof. Ifølge politiet vidste de tre dømte ikke, at der var tale om attrapsprængstof. Bomben skulle bruges i indvandrerbanders krig mod Hells Angels og støttegruppen AK81.

Mahmoud Rabea, der havde tilknytning til indvandrerbanden Brothas, og Abdelmajid Ahabbad fik otte års fængsel, mens Christopher Jallow blev idømt ni års fængsel. Men knap var dommene afsagt, før der opstod tumult i retten.

Den ene af de tre dømte var ikke tilfreds med de otte års fængsel. Han rejste sig og råbte mod dommeren. Tilhørerne fulgte trop, og mens venner, bekendte og medsammensvorne asede og masede med politiet i Københavns Byrets afdeling 27, lykkedes det Mahmoud Rabea at udnytte forvirringen og stikke af, selvom der var udkommanderet fem fængselsfunktionærer og syv betjente i forbindelse med domsafsigelsen, da Christopher Jallow blev vurderet som flugttruet.

For at gøre ondt værre virkede fængselsfunktionærernes alarmsystemer ikke. Mens der ifølge en redegørelse også var problemer med de tilstedeværende politifolks ny radiosystem, kaldet Sine.

Knap en måned senere - 30. december 2009 - endte Mahmoud Rabeas flugt, da Københavns Politi sporede ham til Tyskland, og han blev anholdt i Berlin af tysk politi. Også her forsøgte han i første omgang at undvige, da politiet ville anholde ham.

Byrettens domme i sagen om våbenlageret i lejligheden i Haraldsgade blev i april 2010 stadfæstet af landsretten, men Højesteret nedsatte i juni 2011 Rabeas straf til fem år og otte måneders fængsel, mens de to andre dømte fik deres straf sat ned til henholdsvis seks et halvt år og syv års fængsel.

Terrorretssagen

I forbindelse med den nyligt afsluttede terrorretssag i Københavns Byret forsøgte anklagemyndigheden at bevise, at Mahmoud Rabea havde købt og videregivet en sort taske, som Omar El-Hussein havde med sig under angrebet på synagogen.En taske som Mahmoud Rabea købte i Føtex lørdag eftermiddag 14. februar 2015, og som næste dag blev fundet ved siden af Omar El-Hussein, da han blev skudt og dræbt af politiet.

På et overvågningskamera i Mjølnerparken er Mahmoud Rabea fanget med tasken i venstre hånd klokken 17.39 lørdag. En tilsvarende sort skuldertaske har Omar El-Hussein hængende foran sit bryst, da han klokken 17.50 også aflægger besøg i Føtex. Ifølge anklagemyndigheden var tasken identisk med den taske, Omar El-Hussein benyttede under angrebet på synagogen lørdag nat.

"Jeg har forklaret så mange gange, at den taske blev købt til min daglige business dengang. En der arbejdede for mig, som skulle sælge noget hash. Denne her taske bliver givet til en dreng, og dukker så op hos en helt anden dreng (Omar El-Hussein, red.), som begår sådan en forfærdelig hændelse herhjemme (terrorangrebet på synagogen, red.). Jeg kan ikke svare på, hvordan det er sket," har Mahmoud Rabea forklaret til Krimicentralen efter sin frifindelse.

Anklagemyndigheden forsøgte under retssagen også at bevise, at Mahmoud Rabea skaffede ammunition til de to pistoler, som Omar El-Hussein brugte ved terrorangrebet på synagogen. Men heller ikke dette kunne bevises.

Under politiets ransagning af Mahmoud Rabeas lejlighed i forbindelse med hans anholdelse en måned efter terrorangrebet blev der fundet ammunition. Både 10 stk. 7.65 millimeter ammunition af mærket Geco og en æske med 9 millimeter patroner af mærket CBC Luger. De to kalibre svarer til kalibrene af to pistoler, som Omar El-Hussein brugte ved angrebet på synagogen, hvor han dræbte vagten Dan Uzan med et skud på klos hold og sårede to betjente, der var placeret ved synagogen for at holde vagt i kølvandet på angrebet mod Lars Vilks Komiteens møde i Krudttønden. Anklageren Bo Bjerregaard gjorde under sin fremlæggelse af sagen i byretten opmærksom på, at der i æsken med 9 millimeter, hvor der er plads til 50 patroner, kun var 47 patroner og dermed manglede tre. Netop tre 9 millimeter CBC Luger-patroner blev ifølge de tekniske beviser affyret af Omar El-Hussein ved synagogen.

Mahmoud Rabeas forsvarsadvokat Jesper Storm Thygesen gjorde i sin fremlæggelse opmærksom på, at Mahmoud Rabea var i Mjølnerparken i kun to timer og under konstant videoovervågning, og at man på intet tidspunkt så ham overdrage de tre patroner, som anklagemyndigheden mente stammede fra æsken i Mahmoud Rabeas lejlighed.

Kaldte dommer naziluder

Under retssagen fremturede Mahmoud Rabea med seksuelle tilsvininger af dommer Marianne Madsen, der blev omtalt som so og naziluder og opfordret til at sutte pik, og anklagerne, der blev kaldt bøssekarle.

Efter at frifindelsen for terroranklagen var blevet læst højt tog Mahmoud Rabea som den eneste af de fire terrorfrikendte ordet, da dommeren spurgte de tiltalte om, de havde en bemærkning inden strafvoteringen.

"Jeg vil gerne sige tak til nævninge for at have frifundet os for terrordelen. Det har været en lang og frustrerende tid for mig og min familie, og jeg håber, at vores navn bliver renset lige så meget, som man har belastet det," sagde Mahmoud Rabea ifølge Ekstra Bladet.

Herefter forlod de tre løsladte ifølge BT retten ved "at sætte sig ud i deres venners sorte Mercedes'er, trykke hornet i bund og køre over for rødt i det første lyskryds."

Ibrahim Abbas, der fik en dom på seks måneders fængsel for at have udøvet vold og trusler mod fængselspersonale under sin varetægtsfængsling, kræver i lighed med Mahmoud Rabea en millionerstatning (http://politiken.dk/indland/ECE3422509/frifundet-i-terrorsag-kraever-erstatning-paa-en-million/) oven på den langvarige varetægtsfængsling.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg