"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Trykkefrihedsselskabets efterårssæson 2012

10. september 2012 - Artikel - af Katrine Winkel Holm

Mød en universitetsprofessor, der fik sin ytringsfrihed begrænset; en iranskfødt indvandrer, der ikke kunne bo i Vollsmose efter at han blev kristen præst. Og hør om den nye front i kampen for det frie ord: Truslen om censur af internettet.

Trykkefrihedsselskabets efterårssæson blev indledt 5. september med det velbesøgte møde om Bent Jensens hidtil forgæves forsøg på at få lov at fortælle offentligheden om, hvad han og hans kolleger fra det nu nedlagte koldkrigscenter har kunnet læse i arkiverne om danske kollaboratører under Den Kolde Krig.

Kan internettet forblive frit?

Fra statscensur af historien går vi sidst i september videre til censur af internettet.

Det har været den almindelige opfattelse hidtil, at det ikke er teknisk muligt at indføre reel censur på internettet. At der altid vil være en vej udenom. Men sådan er det ikke længere.

To af de største spillere på internettets sociale medier, Google og Twitter, meddelte for nylig, at de har teknologien til at administrere landebestemt censur på vegne af regeringerne - og at de er villige til at bruge disse muligheder, hvis de bliver bedt om det.

For at kaste lys over denne nye trussel mod det frie ord afholder vi 29. september konferencen: Kan internettet forblive frit? 

Eksperter som juraprofessor Mads Bryde Andersen og formand for IT-politisk forening Niels Elgaard Larsen kaster lys over problemfeltet og drøfter det med to markante og ivrige forsvarer for internettets frihed, Kim Møller fra bloggen Uriasposten og Ingrid Carlqvist fra det svenske Trykkefrihedsselskab.

Bemærk, at konferencen finder sted i Odd Fellow palæet.

Ytringsfrihed på universitetet under pres?

Vor svenske søsterorganisation, der har været meget i vælten på det seneste, får d. 27. oktober besøg af Geert Wilders, der for første gang taler i Sverige. Mødet er åbent for alle, også for danskere, der har lyst til at krydse sundet for at møde den mordtruede hollandske politiker.

Ugen inden inviterer vi i København til møde om en anden ytringsfrihedssag:

Det, der i foråret lignede et regulært forsøg på at lukke munden på musikvidenskabsprofessor Linda Maria Koldau fra Aarhus Universitet efter at hun offentligt kritiserede universitetets dalende niveau.

"Vi deler din kritik – men nu er alle bange". Det var den reaktion, Koldau mødte fra flere universitetskolleger, efter at hun havde taget bladet fra munden.

Hendes kritik resulterede nemlig i en skriftlig advarsel fra universitetets ledelse. Den fagligt højt profilerede musikvidenskabsprofessor endte som en ”personalesag” på universitetet.

Da ledelsen ikke ville give den headhuntede professor de arbejdsvilkår, man ved ansættelsen havde stillet hende i udsigt, tog hun sin afsked.

Historien rejser spørgsmålet. Er der reel ytringsfrihed på Aarhus Universitet?

Og hvad fortæller sagen om niveauet på universiteterne og om universitetsansattes ytringsfrihed?

Det giver Linda Marie Koldau selv og sociolog Henrik Dahl et bud på.

Jihad og omvendelsens pris

Sognepræst Massoud Massoud Fouroozandeh er aktuel med bogen Global jihad – islams sjette søjle, som han har skrevet sammen med Marianne Søndergaard.

Han hører til dem, der ikke kan bo i den voldsaktuelle bydel, Vollsmose.

Ikke alene er han frafalden fra islam, han er også en ivrig evangelieforkynder og har bygget kirken Church of Love op, der missionerer blandt farsi-talende indvandrere.

Det er ikke uden omkostninger.

Hør ham fortælle sin egen historie og om vilkårene for konvertitter fra islam i dagens Danmark d. 28. november.

 

Til foråret byder Trykkefrihedsselskabet på et møde med den tyske forfatter Thilo Sarrazin og på en litterær konference om autofiktionens grænser.

Men meget mere om det senere.

Husk: Til alle vores møder er der særrabat for medlemmer af Trykkefrihedsselskabet.

Og husk også: Uden din støtte i form af et medlemskab er det økonomisk umuligt for os at lave vores møder.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg