"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Stormoské vedtaget

19. april 2010 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Uwe Max Jensen

Stort flertal for stormoské i Borgerrepræsentationen

Københavns Borgerrepræsentation vedtog torsdag som ventet stormoskéen på Vibevej i Københavns Nordvestkvarter, da et stort flertal bestående af Socialdemokraterne, De Radikale, SF og Enhedslisten stemte for lokalplanen for området.

Konservative og Dansk Folkeparti stemte imod, mens seks medlemmer af Venstre samt Enhedslistens Jaleh Tavakoli, der er talskvinde for Frit Iran og hidtil har været stærkt kritisk overfor moskébyggeriet, undlod at stemme.

Flere iagttagere frygter, at stormoskéen bliver en fremskudt base for det iranske præstestyre, da foreningen Ahlul-Bait, der står bag byggeriet af stormoskéen på Vibevej, er finansieret og dirigeret fra øverste sted i den iranske Revolutionsgarde.

Stormoskéen på Vibevej skal bygges som en traditionel moské og får blandt andet to 32 meter høje minareter og en blå kuppel. Desuden skal byggeriet ifølge lokalplanen indeholde bederum, amfiteater, konferencerum, overnatningsmulighed for gæsteimam og bibliotek.

Venstrefløjen har intet lært

At det netop er venstrefløjen i Københavns Borgerrepræsentation, der har banet vejen for det iranske præstestyres stormoské, er interessant i en historisk kontekst.  For 30 år siden var store dele af venstrefløjen begejstrede øjenvidner til den iranske revolution. Heriblandt den daværende trotskist, historikeren Torben Hansen, der var taget hele vejen til Iran for at følge revolutionens gang. Men der gik ikke lang tid, før de iranske venstrefløjsgrupper blev udraderet af Khomeini.

I et interview med Sappho’s redaktør Helle Merete Brix i anledning af 25-året for den iranske revolution i 2005 gav Torben Hansen udtryk for, at den europæiske venstrefløj intet har lært om islamismens barbari:

”Khomeini satte den dagsorden, der ikke slipper os i mange, mange år. Det begyndte med Khomeini. Og venstrefløjen har intet lært".

Læs også:
Nu råber venstrefløjen: "Allah u akbar"

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg