"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Lars Vilks håner Westergaards attentatmand

5. januar 2010 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Den svenske kunstner har fået telefontrusler fra Somalia, men går til modangreb ved at offentliggøre både flugtplan og forsvarsstrategi på sin hjemmeside

I kølvandet på mordforsøget på Kurt Westergaard er den svenske konceptkunstner Lars Vilks, der har tegnet Muhammed som en hund, to gange blevet truet telefonisk fra et nummer, som er sporet til Somalia. Mandag formiddag blev Lars Vilks ringet op i sit hjem i Höganäs nær Kullen af en mand, der på gebrokkent svensk spurgte om, kunstneren vidste, hvad der var sket for Kurt Westergaard. Da Lars Vilks svarede bekræftende, fortalte manden i den anden ende af røret, at de snart ville komme efter Vilks.

Lars Vilks afsluttede samtalen med at byde attentatmændene hjertelig velkommen. Kort tid efter ringede manden op igen:

"Nu råbte han igen og igen: "Vi kommer, vi kommer, vi kommer". Det lød som en slags bøn," har Lars Vilks fortalt til aftonbladet.se.


Lars Vilks berømte Muhammed-rundkørselshund

Lars Vilks anmeldte omgående truslerne til politiet i Helsingborg og til den svenske sikkerhedstjeneste Säpo.  

Det er ikke første gang, at der trækkes tråde mellem Somalia og Lars Vilks. I slutningen af februar 2008 anholdt svensk og norsk politi i alt seks personer med somalisk baggrund, der var mistænkt for at forberede terror og for at støtte international terror. Hos en af de anholdte i Stockholm fandt politiet i november 2007 et kort over Lars Vilks' hus i Skåne samt en manual til en militær natkikkert.

Rundkørselhund i vinterlandskab

Selvom Lars Vilks tager de ny telefontrusler alvorligt ikke mindst på baggrund af attentatet mod Kurt Westergaard, har truslerne ikke fået kunstneren til at ryste på hånden. Allerede få timer efter truslerne skrev kunstneren en kommentar på sin blog ledsaget af en tegning af religionsstifteren Muhammed som en rundkørselhund. Den tegnede rundkørselhund er ved hjælp af computergrafik placeret på den snedækkede mark akkurat udenfor Lars Vilks' matrikel.

Tirsdag kommenterer Lars Vilks i en ny postering på sin blog det fejlslagne angreb på Kurt Westergaard ved hjælp af en tegning, der anskueliggør Lars Vilks' flugtrute, hvis en øksemand trænger ind ad fordøren. Offentliggørelsen af flugtplanen er en ramsaltet og ironisk kommentar til bagmanden bag det mislykkede attentat på Westergaard. Af posteringen fremgår det endvidere, at Lars Vilks selv har bevæbnet sig med en økse - nærmere bestemt den økse, han benytter, når kunstneren arbejder i skoven.

En stor performance

Lars Vilks er lige kommet hjem fra fodboldtræning, da Sappho ringer.

Du har kommenteret øksemandens overfald på Kurt Westergaard i to ny tegninger på din blog. Hvad handler det om?

"Jeg kan imodsætning til en karikaturtegner som Kurt Westergaard gøre direkte brug af truslerne i mit kunstneriske arbejde. Som kunstner har du den fordel fremfor en karikaturtegner, at du kan gøre alt til kunst. Derfor kan alt blive en stor performance. Sådan har jeg altid gjort det.

Du lader dig ikke skræmme?

"Truslerne handler meget om, at man skal blive skræmt. Men jeg er vant til situationen, og jeg har været med længe og modtaget mange dødstrusler. Den her trussel var lidt speciel med tanke på det, der er sket i Danmark. Men politiet patruljerer ved mit hus, og det virker som om, det fungerer. Desuden har jeg mange døre, som en øksemand skal igennem. To styk!"

Er der noget, du gerne vil sige til Kurt Westergaard?

"Jeg er lillebror i familien af Muhammed-tegnere. Lillebror sender sin sympati til Kurt Westergaard. Vi må holde humøret oppe. Der findes intet, vi ikke kan grine af. Hverken profeter eller attentatforsøg."

Tror du, at din flugtplan virker?

"Jeg er i god form, fordi jeg spiller fodbold. Får jeg 50 meters forspring, er der ingen med en økse i hånden, der kan indhente mig."


Læs mere om Lars Vilks her

Trykkefrihedsselskabets møde med Lars Vilks

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg