"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Gensyn med eftergivenhed

1. december 2010 - Artikel - af Morten Messerschmidt

Morten Messerschmidt

En dansk soldat i Afghanistan, der afslørede samme krigsbegejstring som Winston Chruchill i sin tid, ville blive hjemsendt til mentalundersøgelse, konstaterer Morten Messerschmidt og spørger, hvordan vi kan forsvare vores civilisation, når vi opfører os som Churchills modstandere i 30'erne, der hellere ville købe freden end bekæmpe fjenden.

Krigens attråede spænding

”Hist og her måtte et halvt dusin mand af hvert regiment eller bataillon betale spillets indsats med livet; men for den store mængde af dem, der tog del i Britanniens småkrige i disse svundne, lykkelige og sorgløse dage, var det kun elementet, der gjorde denne herlige idræt til virkelig mandfolkesport”.

Beretningen er Winston Churchills fra et af de utallige slag, han omkring forrige århundredeskifte deltog i, skildret i De unge år.

Er det mon her politikeren eller forfatteren, Winston Churchill, vi hører? Svaret er, at det er begge. Både som soldat og politiker anså Churchill og hans samtidige krigen som den nødvendige indsats for fædrelandet, verdens orden og freden, som alle unge mænd – med den kendte risiko og attråede spænding som garanteret løn – måtte deltage i. Jeg er sikker på, at vore tapre soldater i Afghanistan i dag ser med samme gejst på deres indsats i de samme egne, hvor Churchill også udkæmpede krige. Soldatens forståelse for krigens formål, dens rædsler og risici har ikke ændret sig. På slagmarken er virkeligheden uforanderlig. Kun i politikeres hoveder har virkeligheden med usikkert fodfæste i idealistiske forestillinger og naive drømme ændret sig markant.

Krig per langdistance

Ingen af vore politikere har oplevet krig som Churchill og hans samtidige. Ingen har været del af den for sit land nødvendige indsats. Krig er blevet til en distancegerning. Noget idealistisk. Fjernet fra sin konkrete virkelighed er krigen blevet abstrakt. Det handler ikke om sejr og overlevelse eller realiseringen af krigens egentlige formål. Formålet er borte. Tilbage er kun midlet, nemlig krigens love. Om danske soldater leverer en brav indsats ved fronten, om de med døden som indsats yder denne den farligste ”mandfolkesport”, interesserer ikke det brede establishment. Hellere en dansk soldat hjem i kiste, end krigens love brydes, synes mantraet at være. Men hvad er krigens love? Et sæt hæderlige spilleregler, nuvel. Hvem kan være imod spilleregler; de findes alle vegne. Men for de fleste spilleregler – og særligt de deltagendes lyst til at følge dem – kræves gensidighed; en enighed om at det netop er disse regler, der overholdes.

Hjem til mentalundersøgelse

Ved forrige århundredeskifte fandtes ingen spilleregler. Alligevel udkæmpes krigen efter gensidige principper. Efter ugers udmattende march igennem ørken, land, by eller vand mødte tropperne hinanden på kamppladsen og kæmpede.

”I løbet af en times tid ville denne arena myldre med angribende dervisher, dynges fuld af lighobe, mens fodfolkets rifler knitrede bag zeribaens tætte tjørneforhug, og alle kanonerne dundrede”, mindes Churchill få timer før et slag (p. 189).

Ve den danske soldat af i dag, som med en sådan realisme går til sit værk. Vel mødes han af en fjende, som ikke gemmer sig bag krigens love, men blandt civilbefolkningen; vel kæmper han mod en fjende, der hellere angriber civile end soldater og vel er han i kampen for at fjerne den fare, som fjenden udgør; men ve den soldat, som med henrykkelse skulle lade sig begejstre af angribende talebankrigeres lighobe. Manden ville blive hjemsendt til mental undersøgelse.

Hellere købe freden end bekæmpe fjenden

Hvor er det sørgeligt. Vi er i krig for at forsvare en civilisation, som de færreste politikere endog ved at definere eller værne om; i krig mod en fjende, som vi ikke må slå ihjel; i en konflikt, hvor kun vi kræves at overholde reglerne; og i en tid, hvor venstrefløjens skamfulde politikere kappes om at mistænkeliggøre enhver, der med stolthed bekender sig til formålet med at kæmpe: at overleve. Med hvilken pine ville ikke Churchill se, hvad der er sket med den vestlige civilisation, han ikke bare bag skrivebordet men som aktivt kæmpende gennem hele livet forsvarede? Fra Bangalore, fra Cairo, fra Swat-dalen og fra London. Hvad ville han sige til mine nederlagsstemte kollegaer, som hellere vil købe freden end bekæmpe fjenden? Han ville sige: ”Mine herrer, I havde valget mellem krigen og ydmygelsen. I valgte ydmygelsen, men fik krigen”.

Ak ja, uhyggeligt hvordan historien gentager sig.

Morten Messerschmidt er medlem af Europaparlamentet for DF og cand.jur.

Kommentarer

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg