"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Ene kvinde fik hun ændret loven i USA

6. april 2011 - Artikel - af Helle Baldersbæk

Foto: Helle Baldersbæk

 

 

 

 

 

 

 

Årets Sappho-pris gik til Rachel Ehrenfeld for hendes kamp mod injurieturismen.

Lagt navn til en lov

Hun hedder Rachel Ehrenfeld, hun skrev en bog om, hvordan terror finansieres, hun blev dømt for injurier i England, hvor hendes bog ikke var udkommet, hun har lagt navn til Rachels lov, der blev vedtaget enstemmigt i den amerikanske kongres og i lørdags modtog hun i København Sappho-prisen.

”En af årsagerne til, at loven gik så glat igennem på så kort tid har utvivlsomt været, at amerikanerne godt ved, at deres forfædre kæmpede for at slippe for at skulle leve under engelsk lov i 1776, og så ville det jo være noget besynderligt, hvis en dom afsagt i en engelsk retssal skulle gælde i USA for en amerikansk statsborger.”

Ordene blev sagt af Rachel Ehrenfeld, da hun lørdag efter Trykkefrihedsselskabets generalforsamling fik overrakt Sappho-prisen for sit store arbejde for ytringsfriheden.

Rachel Ehrenfeld har i mange år boet og arbejdet i USA, hvor hun leder American Center for Democracy.

Hun har en doktorgrad, og hun forsker blandt andet i pengestrømme. I 2003 udgav hun bogen Funding Evil: How Terrorism is Financed and how to Stop it, hvori hun dokumenterede, at en saudisk milliardær, Khalid bin Mahfouz, havde finansieret både al-Qaeda, Hamas og andre terrororganisationer.

Mahfouz var ikke begejstret og han anlagde injuriesag mod Rachel Ehrenfeld i England, hvor den forurettede har den bedste mulighed for at vinde.

Og vandt, det gjorde han, for Ehrenfeld blev idømt bøder og sagsomkostninger på 230.000 dollars toppet op med et krav om en offentlig undskyldning.

Årsagen til, at retssagen kunne anlægges i England var, at der via nettet var solgt 23 eksemplarer af Rachel Ehrenfelds bog i England.

Mulighedernes land

Det er ikke enhver beskåret at få vedtaget en lov i USA, og slet ikke så hurtigt som denne har været gennem systemet. Og for en privatperson uden en organisation og penge bag sig, kan det synes umuligt. Men USA er mulighedernes land, og det lykkedes Rachel Ehrenfeld at få fokus på sin sag.

”Jeg har blandt andet arbejdet sammen med en studerende på en filmskole, der var optaget af sagen. Han påtog sig at lave en lille film, der blev offentliggjort på You Tube. Filmen var en del af hans eksamensopgave.

Det blev en god lille film, og flere og flere begyndte at spørge om, hvordan det kunne lade sig gøre at få mig dømt i England, og pludselig blev det en politisk sag og loven blev vedtaget."

Loven betyder reelt, at alle kan ytre, hvad de kan dokumentere, fortalte Rachel Ehrenfeld i forbindelse med prisoverrækkelsen og tilføjede, at loven, der har fået navn efter hende, er en et lammende slag mod England, der forsøgte at tvinge deres love og regler ned over hovedet på amerikanske statsborgere.

Loven er en sejr ikke bare for Rachel Ehrenfeld, men også for de mange, der kunne risikere at blive ruineret og forgældet i engelske retssale. Og så har den også en afsmittende virkning. Endda i England, for regeringen har bebudet en reform, der skal gøre en ende på injurieturismen.

Den britiske vice-premierminister Nick Clegg har udtalt, at det er forkert, når akademikere og journalister bliver tvunget til tavshed på grund af risikoen for dyre retsopgør med rige individer og store selskaber.

Læs Rachel Ehrenfelds tale her

 


 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg