"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Alle elsker Kurt Westergaard undtagen Lauritz

18. januar 2010 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Uwe Max Jensen

Auktionshuset Lauritz vil ikke sælge Westergaard-tegning til fordel for børnene på det jordskælvsramte Haiti

 18. januar 2010         

Haiti blev i sidste uge ramt af et kraftigt jordskælv, der krævede tusindvis af dødsofre og gjorde endnu flere hjemløse. Særligt Haitis børn er ramt af ulykken, og redaktionen bag TV2-programmerne Go'morgen og Go'aften Danmark har derfor startet en indsamling til fordel for netop Haitis børn. Indsamlingen sker i samarbejde med auktionshuset Lauritz.com.

På Lauritz.com kan interesserede købe en række effekter doneret af kendte danskere til fordel for Haitis børn. Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt donerer sin Bill Clinton-bog (signeret af Bill Clinton), Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti donerer en porcelænsdukke fra sin samling, reality stjernen Sidney Lee donerer tre bandanas, mens musikeren Rasmus Nøhr donerer en akustisk koncert og skuespiller Nikolaj Coster Waldau donerer forskelligt materiale fra fílmen Black Hawk Down, der omhandler en amerikansk militær aktion i Somalia i begyndelsen af 90'erne. Der er også mulighed for at erhverve en to timer lang session med sexologen Joan Ørting.

Redaktionen på Go'morgen Danmark kontaktede også Muhammed-tegneren Kurt Westergaard for at få tegneren til at donere et værk i den gode sags tjeneste. Til trods for den fornyede blæst om Kurt Westergaards person ovenpå attentatet nytårsdag, hvor Westergaard blev overfaldet af en økse- og knivbevæbnet mand i sit hjem i Århus, fandt tegneren overskud til at donere et kunstværk. Der er tale om en akvarel i størrelsen 31 gange 41 centimeter skabt specifikt til lejligheden. Men salget af Westergaards tegning til fordel for Haitis børn er løbet ind i problemer, da Lauritz.com ikke ønsker at sælge tegningen.

Svarer kun per mail

Sappho kontakter Sidsel Nybo Andersen, der er projektleder hos Lauritz.com og har stået i spidsen for flere af auktionshusets indsamlinger til velgørende formål, for at få en forklaring. Sidsel Nybo Andersen ønsker ikke at forklare sagens sammenhæng over telefonen og henviser i stedet Sappho til at fremsende eventuelle spørgsmål om sagen per mail.

Sappho har derfor fremsendt følgende tre spørgsmål per mail:

1)      Er det korrekt, at Lauritz ikke vil sælge den tegning, som Kurt Westergaard har tegnet til fordel for børnene på det jordskælvsramte Haiti?

2)      Og i givet fald: Hvorfor vil Lauritz ikke sælge Kurt Westergaards tegning til fordel for børnene på det jordskælvsramte Haiti?

3)      Er det endvidere korrekt, at I har forhindret TV2 i at sælge Westergaards tegning?


Sappho modtog efter et par timer dette svar fra Mette Jessen, der er konceptchef og presseansvarlig hos Lauritz.com:

”I sin tid startede medierne en ophedet politisk debat ved at bringe Kurt Westergaards Muhammed tegning. Da vi ikke ønskede, at denne debat skulle videreudvikle sig gennem Lauritz.coms auktioner, og da vi samtidig ikke kunne forudsige konsekvenserne af et salg, ønskede vi ikke at sætte de pågældende tegninger på auktion. Vi er gentagne gange blevet tilbudt at sætte Muhammed tegningerne på auktion og har hver gang valgt at takke nej.

Vi er nu blevet tilbudt at sætte et andet af Kurt Westergaards værker på auktion. Vi har dog efter grundige overvejelser ligeledes valgt at takke pænt nej. Med udgangspunkt i seneste angreb på Kurt Westergaards liv, må vi erkende, at terrortruslen stadig er af en sådan karakter, at vi ikke kan forudsige konsekvenserne af et salg. Vi sætter vores medarbejderes sikkerhed højt, hvorfor en eventuel risikobedømmelse selvsagt må indgå i vores overvejelser.

Det er naturligvis ikke korrekt, at vi har forhindret TV2 i at sælge Kurt Westergaards tegning. Det er selvsagt op til TV2 selv at beslutte, hvorvidt de skal sælge Kurt Westergaards tegninger og hvordan.”

I den bedste mening

Hos TV2 oplyser redaktør Jes Schrøder, at tv-stationen ikke selv kan stå for salget af Westergaards tegning til støtte for Haiti, da man ikke har autorisation til at forestå auktioner.

Hvad mener du om Lauritz.com’s beslutning?

”Lauritz.com er vores samarbejdspartner i forbindelse med indsamlingen til Haitis børn, og vi kan ikke tvinge en samarbejdspartner til noget, hvis de siger nej. Det ville være helt utidigt, hvis jeg ringede til Lauritz og bad dem om at ændre deres beslutning. Jeg kan ikke gøre mere og har heller ikke tænkt mig at gøre mere,” siger Jes Schrøder til Sappho.

Hvad mener du om hele forløbet?

”Vi burde have tænkt situationen helt til ende, inden Kurt Westergaard blev bedt om at medvirke. Redaktionen burde have tænkt sig lidt mere om, men det går hurtigt, og det er gjort i den bedste mening,” siger Jes Schrøder.

Abstrakt akvarel

Sagens hovedperson, Kurt Westergaard, beklager forløbet:

”Det er en stigmatisering af mig, og det er meget trist. Jeg blev spurgt om, jeg ville hjælpe Haitis børn, og det sagde jeg ja til. Min akvarel er abstrakt og har intet med debatten om min Muhammed-tegning at gøre,” siger Kurt Westergaard til Sappho.

Kurt Westergaards gallerist Erik Guldager fra Galleri Draupner kalder Lauritz.com’s beslutning en overreaktion:

”Det er et af de mere usmagelige eksempler på selvcensur. Kurt Westergaard, der netop er forsøgt myrdet med en økse og er i sit livs krise, vil gerne hjælpe nødstedte børn ved at sælge en fuldstændig harmløs akvarel, men kan ikke få lov. Det er en helt vanvittig overreaktion,” siger Erik Guldager.

Auktion via Galleri Draupner

Erik Guldager har bedt TV2 om at sende Kurt Westergaards tegning til Skanderborg, og tegningen vil snarest komme på auktion via Galleri Draupner. Hele beløbet vil gå ubeskåret til et projekt, der støtter Haitis børn.

Lauritz.com, der har solgt genstande fra nazi-tiden, nægtede i efteråret 2009 at videresælge et af genoptrykkene af Westergaards Muhammed-tegning, da auktionshuset fandt trykket for "unødigt stødende"

Læs også: "Dansk Forfatterforening spænder ben for Westergaard-støtte"

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg