"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Westergaard når 100.000

22. januar 2010 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Uwe Max Jensen

Prisen på Kurt Westergaards akvarel stiger og stiger

Den akvarel, som Kurt Westergaard har lavet til fordel for børnene på Haiti, er nu oppe i 100.000 kroner. Buddet kommer fra H.E. Madsen.

Galleri Draupner i Skanderborg overtog auktionen, da auktionshuset Lauritz.com ikke tør sælge Westergaards værker af frygt for sine medarbejderes sikkerhed. Auktionen slutter lørdag 23. januar klokken 17. I den anledning har Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, valgt at lægge vejen omkring galleriet, hvor hun vil overrække en check på 25.000 kroner til støtte for jordskælvsofrene på Haiti. Fremmødet er samtidig en støtte til den stigmatiserede Muhammed-tegner og ytringsfriheden.

"Det er vigtigt, at vi støtter op om Kurt Westergaard og ytringsfriheden i denne sag. Jeg kan forstå, at galleriet har modtaget flere tusinde mails fra hele verden, der støtter Westergaard og ytringsfriheden. Det er jeg glad for. Jeg glæder mig også selv til at besøge Galleri Draupner og støtte børnene på Haiti med 25.000 kroner," siger Pia Kjærsgaard til Århus Stiftstidende.

En delsejr til terroristerne


Lauritz.com's beslutning om at undlade at sælge Kurt Westergaards værker har kastet en del opmærksomhed af sig i kunstverdenen. Den svenske konceptkunstner Lars Vilks kommenterer for eksempel sagen på sin blog. Lars Vilks skriver, at Lauritz.com's beslutning er "endnu en væsentlig delsejr for terroristerne".

Silkeborg-kunstneren Leif Dræby har besluttet helt at droppe fremtidigt samarbejde med auktionshuset og opfordrer andre kunstnere til at gøre det samme.

"Jeg blev meget pikeret over, at Lauritz.com ikke tør sælge akvarellen af Kurt Westergaard. Da jeg hørte det, tænkte jeg: Er vi virkelig nået dertil, at der udøves censur af kunst på dette grundlag. Det er jo bare en almindelig tegning, og så bange behøver vi altså ikke at være," siger Leif Dræby til Midtjyllands Avis.

Rockmusikeren Peter Viskinde har ovenpå auktionshusets boykot af Westergaard valgt at trække sit tilsagn om en auktion over en støttekoncert for Haiti via Lauritz.com tilbage.

"Lauritz.com's holdning er fuldstændig forkastelig og et totalt knæfald for terrorisme. Vi ønskede på samme tid at promovere vores nye plade og samtidig støtte de nødlidende i Haiti med en støttekoncert, som vi satte i auktion via Lauritz.com. Men deres boykot af Kurt Westergaard er under lavmålet," siger Peter Viskinde til Ritzau og uddyber:

"Al balladen om tegningerne med ambassader og boykot af Arla er jo forgæves, hvis man bøjer sig for ekstremister af frygt for at blive truet med en bombe, hvis vi siger vores mening."

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg