"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Top-universitet frygter muslimsk vrede

13. august 2009 - Den løbende - af Uwe Max Jensen

Yale University bortcensurerer Muhammed-tegninger fra ny bog om den danske Muhammed-krise

Forlaget Yale University Press, der er en del af det prestigiøse amerikanske universitet, Yale, har besluttet at fjerne Jyllands-Postens verdensberømte Muhammed-tegninger fra bogen The Cartoons That Shook the World. Bogen handler om Muhammed-krisen og er skrevet af den danskfødte forsker Jytte Klausen, der er professor ved Brandeis University i USA.


For provokerende for amerikansk top-universitet

Yale University Press har i forbindelse med udgivelsen af bogen taget kontakt til cirka tyve eksperter vedrørende islam. Efter konsultation af disse eksperter har forlaget valgt at fjerne illustrationerne.

Flere andre historiske billeder af Muhammed er også blevet bortcensureret fra bogen. Heriblandt den franske 1800-tals kunstner Gustave Doré's fremstilling af Muhammed med kløvet bug, der bliver pint i helvede.

Gustave Doré's Muhammed-billede stammer fra en fransk udgave af Dantes "Den Guddommelige Komedie". Doré's grafiske værk er i dag en del af samlingen på Bibliotheque des Arts Decoratifs i Paris.

Censur er idiotisk

Jytte Klausen beklager i New York Times Yale's censur af de historiske fremstillinger af Muhammed. Hun mener, at Yale University Press i dette tilfælde går for langt. Til gengæld udtrykker Jytte Klausen nogen forståelse for forlagets krav om censur af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.

Forfatter og religionsforsker Reza Aslan er ikke enig med professor Klausen. Han kalder Yale's censur for "idiotisk".

The Cartoons That Shook the World udkommer efter planen til november.

Dansk selvcensur

I 2006 udgav brødreparret Klaus og Mikael Rothstein, der er henholdsvis journalist og religionsforsker, bogen Bomben i turbanen: Profeten, provokationen, protesten, pressen og perspektivet (Tiderne Skifter) om Muhammed-krisen.

Bomben i turbanen indeholdt ingen af Jyllands-Postens 12 Muhammed-tegninger.

Kilde: New York Times

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg