"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Tommy Robinson efter EDL-exit: Taktikken er ny – målet det samme

19. november 2013 - Artikel - af Sapphos udsendte

Tommy Robinson har i flere år været leder af den forkætrede aktivist-organisation English Defence League. Nu har han forladt organisationen, men hans mål er stadig det samme. Det er taktikken, der har ændret sig, fortæller han til Sapphos udsendte, der har mødt ham i London. Det kan meget vel være sidste chance for en fredelig løsning, siger han.

Der er sket en del siden Sappho sidst mødte Tommy Robinson, lederen af English Defence League, (EDL) i hans hjemby Luton nord for London.

En gruppe muslimer har forsøgt at slå ham ihjel. Han har været i fængsel. Og sidst, men ikke mindst, så har han og hans fætter Kevin Carroll forladt EDL (English Defence League).

Særligt sidstnævnte begivenhed har vakt alt fra bestyrtelse til glæde og optimisme plus en hel del konspirationsteoretiske udmeldinger.

Mange synes, det så mærkeligt ud, at manden, der byggede EDL op fra bunden, pludselig hoppede af og i stedet allierede sig med The Quilliam Foundation – en tænketank, der har et tidligere Hizb ut- Tahrir-medlem som formand og som ifølge egne vedtægter bekæmper ekstremisme – særligt islamisme.

Det var mere end rigeligt til at få rygterne til at løbe.

Var Tommy Robinson endelig bukket under for det massive pres, han har været udsat for gennem fire et halvt år som leder af EDL? Et pres, der spænder fra politichikane og økonomiske sanktioner til mordforsøg og trusler mod ham og hans familie?

Havde de britiske myndigheder givet ham et tilbud, han ikke kunne afslå – et tilbud, der havde fået ham til at forråde sine gamle venner?

En hemmelig adresse

Vi mødtes med Tommy Robinson alias Stephen Yaxley-Lennon på en hemmelig adresse i London. Det har været en kamp overhovedet at nå så langt.

Telefonnumre og detaljer om opholdssted er ikke noget, man smider om sig med, når man har den britiske venstrefløj, medierne og det muslimske parallelsamfund imod sig.

Tommy Robinson ligner sig selv – 10 måneders fængsel for indrejse i USA på en anden mands pas har ikke sat sig nævneværdige spor. Heller ikke selvom han i fængslet blev overfaldet, og derfor tilbragte det meste af tiden i isolation.

Hvorfor forlod du EDL?

- Det er en beslutning, der har været undervejs længe. I al den tid EDL har eksisteret, har det været en kamp for os at holde nazister og andre ekstremister ude. Under mit fængselsophold havde jeg ikke mulighed for at deltage i den kamp, og da jeg i februar så billeder fra en EDL-demonstration, hvor der var folk, der heilede, traf jeg min beslutning.

- Kort tid efter blev Lee Rigby myrdet af fanatiske muslimer. Det gjorde, at det var et meget dårligt tidspunkt at forlade organisationen på. Vi var nødt til at demonstrere mod det, der var sket.

Var EDL også kommet til et punkt, hvor det ikke kunne komme længere?

- Både ja og nej. Organisationen havde aldrig været større – vi samlede omkring 7.000 mennesker til en demonstration i Newcastle, og vi kunne sagtens have fortsat med at demonstrere. Men spørgsmålet er, hvor frugtbart det ville have været. Den nazistiske infiltration gav politikerne en undskyldning for ikke at lytte til os, og konflikten med muslimerne ville kun vokse og måske ende i noget rigtig grimt.

Du har nu allieret dig med tænketanken The Quilliam Foundation, der arbejder mod ekstremisme. Hvad er baggrunden for det?

- Først vil jeg sige, at jeg ikke arbejder for Quilliam, som det er blevet udlagt visse steder. Jeg vil skabe en ny organisation, der repræsenterer mine synspunkter, og det kan Quilliam hjælpe mig med.

De ved, hvordan man får støtte, og politikerne lytter til dem. Jeg vil lære fra dem, og jeg vil have del i den troværdighed, de har. Længere er den sådan set ikke.

Quilliams formand, Maajid Nawaz, er tidligere medlem af Hizb ut-Tahrir Mange frygter, at du er blevet lokket i et baghold, og at organisationen i virkeligheden er styret af islamister. Hvad siger du til det?

Når jeg hører hans historie og alt, han er gået igennem, så har jeg ingen grund til at tro, at han stadig er islamist. Hans eks-kone er derimod stadig islamist og han kæmper ad rettens vej for at få lov til at se sine børn. Han har betalt en meget høj pris for at komme ud af det miljø, og den organisation, han står i spidsen for, har gennem seks år lavet rapporter, der kritiserer meget af det, der sker i moskeerne. Så, ja, jeg tror på ham.

Hvad er det for en ny organisation, du vil starte?

- Det er for tidligt at sige ret meget om det på nuværende tidspunkt. I øjeblikket er jeg på en rejse væk fra EDL samtidig med, at jeg gennem seks uger skal møde i retten for at få afgjort den skattesag, man har rejst mod mig. Derudover er min mor blevet alvorligt syg, så der kommer ikke til at ske ret meget fra min side før det nye år. Til den tid vil vi lave en stor lancering af organisationen, hvor vi inviterer en lang række ledere og politikere.

Men, er dit mål det samme? Sidst vi mødtes, talte du om at stoppe al muslimsk indvandring og få regeringen til at indstille samarbejdet med diverse muslimske organisationer. Du sagde også, at islam og nazisme var to sider af samme sag, og at islam var tvunget til at gennemgå en reformation, hvis den skulle have en fremtid i England. Mener du stadig det?

- Ja, min analyse og mit mål er det samme. Men det, der for mig at se er vigtigst lige nu, det er at undgå en konflikt. Jeg tror, den nærmer sig. 40 procent af den britiske befolkning tror, der bliver borgerkrig. Forestil dig bare, hvordan islamismen vil udvikle sig, og hvordan EDL vil se ud om fem – ti år, hvis vi ikke får skabt et alternativ.

- Det kan blive rigtig grimt, og det her kan meget vel være sidste chance for at løse problemerne på en civiliseret måde. De er nødt til at give os en platform, hvor vi kan tale om de her ting.

Men det virker alligevel som om din retorik omkring muslimer er lidt anderledes i dag, end da vi sidst mødtes?

- Efter jeg forlod EDL, har jeg fået mange henvendelser fra muslimer, som vil have forandring. De er trætte af, at de i officielle sammenhænge bliver repræsenteret af salafister og wahhabier for bare at nævne nogle få, som vores regering har valgt at samarbejde med.

- Så det er muligt, at jeg tidligere har været lidt for generaliserende, det virker i hvert fald som om, der findes muslimer, der vil have forandring. Jeg synes, vi skal forsøge at skubbe dem frem og se, om de kan udfordre islamisterne indefra.

Hvordan har offentligheden reageret på din udtræden af EDL?

- Positivt. The Quilliam Foundation er bare en af de organisationer, jeg taler med. Der er mange, som har henvendt sig, og som aldrig ville have gjort det, da jeg var leder af EDL. De tilbyder deres støtte og hjælp, så nu handler det om at få mest muligt ud af det.

- Der er også sket en forandring i den måde politikere og journalister behandler mig på. Efter interviews og debatter på TV kommer flere af dem hen og giver mig ret. Jeg føler, at folk er begyndt at lytte til det, jeg siger.

"Politikere i England er kujoner, så de er nødt til at have en bred folkestemning bag sig før de tør sige noget, der ikke pt er politisk korrekt."

Hvad skete der med din alliance med British Freedom party? Du skulle være næstformand i Paul Westons nye parti?

- Det var en forhastet beslutning, som jeg ret hurtigt fortrød. Jeg er ikke politiker og skal ikke være det. Folk har fået nok af politikere, og et parti er ikke vejen frem. Som parti ville vi have alle imod os – se bare på UKIP (United Kingdom Independence Party, red) – de har været i gang i 20 år, og er ikke nået ret langt. Man er også åben for infiltration i det øjeblik, man starter et parti, så den vej skal vi ikke.

- Vi skal arbejde politisk på en anden måde. Vi skal vise de politiske partier, hvor meget støtte der er for vores ideer. Politikere i England er kujoner, så de er nødt til at have en bred folkestemning bag sig, før de tør sige noget, der ikke pt. er politisk korrekt. Og den stemning vokser over alt. Se ud over Europa, der er en bevægelse fra venstre mod højre. Det er i gang.

- Så tror jeg også, vi skal arbejde med at politisere næste generation. Da jeg voksede op, var der ingen, der interesserede sig for politik. Og se, hvor det har bragt os hen! Der er kun 30 procent af befolkningen, der stemmer i dette land. De har givet op, fordi de ikke føler sig repræsenterede. Det skal vi lave om på.

På grund af din skattesag, måtte du ikke rejse ind i USA, men gjorde det alligevel på et lånt pas. Det indbragte dig ti måneders fængsel, hvordan gik det?

- Det var frygteligt. Der gik ikke lang tid før jeg blev overfaldet af to muslimer. For at de ikke skulle slå mig ihjel, blev jeg sat i isolation i 18 uger. Det var hårdt, men på den anden side gav det mig mulighed for at komme lidt på afstand og tænke tingene igennem.

Hvordan tror du EDL’s fremtid ser ud?

- Lige nu er der kamp om, hvem, der skal styre organisationen. Jeg så selvfølgelig gerne, at det fortsatte ad samme vej, men der er en reel risiko for, at det er nazister, der tager over.

For dit eget vedkommende er du midt i en retssag, der løber i seks uger, og som kan ende med at sende dig i fængsel igen. Du er under anklage for at have snydt i skat, og myndighederne har efterforsket sagen i mere end tre år. I al den tid, har du ikke kunnet arbejde og ikke haft adgang til dine aktiver. Du mener selv, at sagen er politisk motiveret?

- Ja helt klart, og det samme med de ti måneders fængsel, for at have rejst på en anden mands pas. Det er ikke normalt, med så voldsom en straf. Men myndighederne mener tilsyneladende, at alle kneb gælder, når det drejer sig om sådan en som mig.

Hvis du har ret i, at det er politisk motiverede sager, er det så noget, der virker? Mister du af og til modet?

- Nej, aldrig. Jeg kan ændre taktikken og måden at arbejde på. Men jeg giver ikke op. Det er ikke en mulighed.

 

Læs næste uge interview med den britiske forfatter Ed West: Skyld, skræk og marxisme gjorde England multikulturel

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg