"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Tilhører ved Vilks-forelæsning blev slået og spyttet på

14. maj 2010 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Uwe Max Jensen

Det var ikke kun kunstneren Lars Vilks, der blev overfaldet ved forelæsningen på Uppsala Universitet. En ung mand blandt tilhørerne blev spyttet på og slået i ansigtet.


Udover det umiddelbare faktum, at Lars Vilks blev overfaldet af en rasende gruppe tilhørere med muslimsk baggrund i forbindelse med sin forelæsning om kunst og ytringsfrihed, er der mange vinkler på episoden på Uppsala Universitet. Én af de vigtigste er, at den akademiske frihed er under pres. Forelæsningen blev ikke alene afbrudt, da Lars Vilks måtte eskorteres i sikkerhed efter overfaldet. Forelæsningen blev - til mange af de tilstedeværendes udelte begejstring - heller ikke genoptaget, og Uppsala Universitet agter angiveligt ikke at invitere Lars Vilks som forelæser igen. Vold virker, som Mikael Jalving konstaterede det på sin blog hos Jyllands-Posten.

En anden vinkel er den politiske tavshed i Sverige omkring overfaldet. Ingen ledende politikere har udtalt sig om overfaldet. Og nok så sigende: Ingen journalister har spurgt. Vilks er ikke alene tabu i det politiske Sverige, hvor en forelæser nu kan overfaldes ved højlys dag, uden at det afføder spørgsmål og svar. Lars Vilks er paria.

En tredje vinkel er, at det, der efterhånden ligner en krig mod Lars Vilks, langt fra er slut. På Facebook blev der umiddelbart efter overfaldet på Lars Vilks oprettet en gruppe, der opfordrede til at slå tegneren ihjel og pisse på hans grav. På nettet frydede man sig over at have fået ram på "zionist-svinet" Lars Vilks. Vilks' hjemmeside er blevet hacket, og netop hjemvendt til sin bolig i Skåne efter overfaldet i Uppsala fik Lars Vilks en dødstrussel per telefon. Desuden er den iransk-hollandske kunstner Sooreh Hera, hvis video Allah ho Gaybar Lars Vilks viste under forelæsningen, også blevet draget ind i konflikten. Hun har modtaget trusler og vrede e-mails som en udløber af episoden på Uppsala Universitet. Oveni alt dette kræver den svenske efterretningstjeneste, Säpo, 25 procent af tjenestens udgifter i forbindelse med beskyttelse af Lars Vilks ved offentlige arrangementer dækket af arrangørerne.

Lars Vilks er konceptkunstner, men hele forløbet omkring tegneren er surrealistisk.

En fjerde vinkel, som bloggen Snaphanen gør opmærksom på er, at det ikke udelukkende var Lars Vilks, der blev overfaldet i Uppsala. En ung mand blandt tilhørerne fik slag i ansigtet og blev spyttet på , da han prøvede at fotografere optøjerne ved forelæsningen. Sigende nok er det ikke de svenske mainstreammedier, der bringer overfaldet til offentlighedens kendskab. Det er en blog, der dokumenterer, hvordan en tilhører praler med, at den unge mand er blevet tildelt to lussinger.

Shifa Alkafri: "han (den unge mand, red.) fik två örfilar, en av mig och en av Jasmin. Riwa rörde inte honom, hon spotta bara på honom."

Veninden Aya Alseesi supplerer: "haha sköön jag spotta oxå i hans ansikte fucking griis !! vil bränna honom!"

Det vides ikke om, svensk politi har taget sagen om overfaldet på den unge mand op, selvom der allerede fremlægger en skriftlig tilståelse. Til gengæld blev de tre mænd, der blev anholdt umiddelbart efter overfaldet på Lars Vilks, løsladt i går.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg