"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Tech-giganternes censur og uhellige alliance med magtfulde amerikanske politikere og generaler truer også vores demokrati og ytringsfrihed

22. januar 2021 - Artikel - af Aia Fog

Skal man tro fremtrædende Demokrater, de nye magthavere i USA, så er der ikke bare fuldt medløb til tech-giganternes klapjagt på konservative (Trump)vælgere. De betragtes som en art indenrigsterrorister på linje med Al Queida, en trussel mod USA, som skal inddæmmes og kontrolleres.

Lillejuleaften blokerede Google den populære, svenske Youtube-kanal Swebbtv og fjernede alle kanalens udsendelser fra Youtube. Det skrev jeg om her under overskriften ”Nu er klapjagten på svenske alternative medier gået ind”. Blokeringen af Swebbtv kom nemlig kort tid efter, at Swedbank havde lukket alle konti med forbindelse til et andet alternativt svensk medie, nemlig netavisen Fria Tider, og det er nærmest umuligt at se blokeringerne af de to medier som andet end en magtdemonstration og forsøg på at lukke munden på meningsmodstandere.

Nu er der så kastet lidt mere lys over baggrunden for blokeringen. En medarbejder hos Google har således bekræftet, at årsagen til blokeringen på Youtube skyldes, at Swebbtv har forbrudt sig mod Googles corona-regler, der kort sagt går ud på, at man ikke må udtrykke sig i modstrid med de statslige udmeldinger om corona-indsatsen eller udtale sig negativt om WHOs ditto. Desuden har Swebbtv forbrudt sig mod Googles regler for såkaldt ”hadretorik” ved at kalde en afghansk asylansøger for et ”skægget barn fuld af løgn”.

Det er i sig selv alvorligt, at en privat virksomhed med monopollignende status kan lukke munden på en bruger for ytringer, der er fuldt lovlige, men hører man hvad en anden tech-oligark, Twitters direktør og stifter Jack Dorsey sagde forleden i en intern optagelse efter angrebet på kongresbygningen i Washington, bliver det direkte uhyggeligt:

”Vi har fokus på én konto [Trumps] lige nu, men det vil blive meget større end bare én konto og det vil stå på meget længere end bare i dag, denne uge og de næste uger og vil fortsætte efter indsættelsen [af Biden som præsident](…) Vi er nødt til at se på, hvordan disse dynamikker udvikler sig over tid. Jeg tror ikke, at dette vil stoppe inden for en overskuelig tid.”

Og det er så sandelig heller ikke stoppet siden denne udtalelse, tværtimod: adskillige fremtrædende konservative røster og konkurrerende sociale platforme er blevet blokeret – ikke bare i USA, men som sagt også i Sverige. Og skal man tro fremtrædende Demokrater, de nye magthavere i USA, så er der ikke bare fuldt medløb til tech-giganternes klapjagt på konservative (Trump)vælgere. De betragtes som en art indenrigsterrorister på linje med Al Queida, en trussel mod USA, som skal inddæmmes og kontrolleres. En række Demokrater med Nancy Pelosi i spidsen sammenligner således angrebet på kongresbygningen med terrorangrebet på WTC 11. september og vil have nedsat en tilsvarende kommission til at undersøge rækkevidden af den.

En anden magtfuld Demokrat, Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) har foreslået, at der gives offentlige midler til af-radikaliseringsprogrammer til brug for de republikanske Trump-vælgere. En uhyrlig og dybt totalitær idé, som giver mindelser til det gamle Sovjet, men som ikke desto mindre har fået lov til at stå uimodsagt af hendes eget parti.

Men defameringen af republikanske vælgere og sammenligningen med islamiske terrorister rækker videre end til de Demokratiske politikere – faktisk højt op i det amerikanske militær: General McChrystal udtalte således for nylig, at han ”…så en lignende dynamik i Al-Queidas udvikling i Irak, hvor en hel generation af unge, vrede arabere med dårlige fremtidsudsigter fulgte en stærk leder, som lovede at tage dem til et bedre sted, og han førte dem i armene på en ideologi, som retfærdiggjorde deres vold. Vi ser nu det samme ske i Amerika.”

Der er altså stærke kræfter i USA, der er godt i gang med at legalisere blokering og censur af deres meningsmodstandere – og dermed afskaffelse af ytringsfriheden -  ved at sammenligne dem med terrorister, der vil angribe landet indefra.

Hvorfor er dette vigtigt i en dansk ytringsfrihedsvinkel, kan man spørge – og hvad har det med blokeringen af Swebbtv at gøre? Alt. Twitters, Googles og Facebooks magt over vores ytringsfrihed overstiger ikke bare den enkelte nationalstats – den er global, og deres censur er tilfældig og ofrene for den har hverken mulighed for at kende baggrunden for den – endsige få en forklaring efterfølgende.

Når tech-giganterne indgår i en uhellig alliance med magtfulde politikere drevet af et had til deres meningsmodstandere og en stærk vilje til at lukke munden på dem og ”omprogrammere” dem, og når dette sker i hvad der burde være verdens mægtigste demokrati – så bør alle være dybt bekymrede. Ikke mindst fordi historien har vist, at alt hvad der sker i de lande, vi normalt sammenligner os med, også kommer til os: Identitetspolitiske absurditeter, krav om safe spaces og trigger warnings på universiteterne, børnebogscensur, Black Lives Matter og deres had til hvide mennesker, racehysteri og groteske påstande om hvidt overherredømme osv., osv. Alt sammen ting, vi har rystet på hovedet af, men som alligevel er kommet til at sætte dagsorden herhjemme og som har gjort indhug i vores ytringsfrihed.

Udviklingen i USA er ildevarslende og enhver demokratisk sindet dansker – uanset politisk tilhørsforhold – bør grue for, hvad der kan ske. Vi skal nemlig ikke længere end lige over sundet, hvor blokeringen af Swebbtv og Swedbanks nægtelse af at have Fria Tider som kunder vidner om de amerikanske tech-giganters verdensomspændende magt, hvor følgagtige andre virksomheder er og hvor hurtigt vi kan få samme tilstande i Danmark.   

 

Artiklen har været bragt i Den Korte Avis

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg