"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Nu er klapjagten på svenske alternative medier gået ind

7. januar 2021 - Artikel - af Aia Fog

Det er foruroligende, at ingen - bortset fra en enkelt politiker fra Sverigesdemokraterne - har råbt vagt i gevær over blokeringen af Swebbtvs YouTube-kanal.

I april 2019, blokerede Google Tommy Robinsons YouTube-kanal og fjernede alt, hvad den engelske ytringsfrihedsaktivist havde uploadet. Få måneder forinden havde PayPal lukket hans konto og dermed forhindret ham i at modtage donationer til finansiering af hans arbejde som gadejournalist.

Nu er censuren og nedlukningen af ikke-statsstøttede medier så kommet til Sverige: 29. december kunne man læse, at Swedbank (der har tidligere statsminister Göran Persson som bestyrelsesformand) er begyndt at lukke konti tilhørende netavisen Fria Tider og dets chefredaktør, Widar Nord, og lillejuleaften fik det populære svenske netmedie, Swebbtv, blokeret sin YouTube konto. Swebbtv har bl.a. beskæftiget sig kritisk med emner som de alarmerende konsekvenser af masseindvandringen til Sverige, klima-alarmisme, identitetspolitik og corona-pandemien. Alt sammen ganske legale og aktuelle samfundspolitiske emner, der både i form og indhold har ligget inden for den demokratiske skive.

Ikke desto mindre har Swebbtv nu fået fjernet deres YouTube-kanal, og Google har meddelt, at kanalen har forbrudt sig mod YouTubes fællesskabsregler. Hvilke regler, der konkret er tale om, blafrer som sædvanlig i vinden, for verden har desværre stadig til gode at få konkrete begrundelser for de ofte arbitrære censureringer og blokeringer, som tech-giganterne foretager.

Læser man Googles egen beskrivelse af deres bestræbelser på at ”håndtere had”, -bliver man umiddelbart ikke klogere, for indholdet af Swebbtvs YouTube-kanal falder på ingen måde ind under Googles opstillede kriterier for såkaldt ”skadeligt indhold”,  som Google definerer som indhold, der promoverer vold eller had mod grupper eller enkeltpersoner og indhold, som Google finder misvisende eller i modstrid med myndighedernes information og/eller indsats i forhold til covid-19 pandemien.

Alligevel er det i krydsfeltet mellem disse to Google-kriterier for ulovligt indhold – og dermed blokering – at det helt centrale problem i forhold til blokeringen af (senest) Swebbtv ligger: Googles definition af ”skadeligt indhold” relaterer sig nemlig hverken til de øvrige grænser for ytringsfrihed i det omgivende samfund eller i øvrigt til fast definerede og transparente normer for opfordring til eller trussel om vold. Kriterierne er løst formulerede og i realiteten udelukkende baseret på en politisk, følelsesbåret oplevelse af, hvad tech-giganten og dens ofte uuddannede censorer kan lide eller ikke lide. Hertil kommer Googles helt uantagelige kriterium, at statsmagten ikke må siges imod, med corona-epidemien som figenblad og spydspids.

I dét krydsfelt har Swebbtv med sin kritiske tilgang til masseindvandring, globalisme og identitetspolitiske dogmer ikke haft en chance – lige så lidt som Tommy Robinson havde det for to år siden – og det svenske netmedie vil fremover få alvorlige problemer med at genvinde blot tilnærmelsesvis den følgerskare, som de havde på deres YouTube-kanal. Så stærkt er YouTubes monopol. Derfor er det også ekstra foruroligende, at ingen svenske politikere – bortset fra en enkelt Sverigesdemokrat – har råbt vagt i gevær og de få svenske statsstøttede medier, der overhovedet har beskæftiget sig med blokeringen af Swebbtv, har ligefrem bifaldet blokeringen, herunder ikke mindst Dagens Nyheter, der kalder Swebbtv for ”højreekstrem”.

Dermed skriver det svenske såkaldte establishment sig endnu en gang ind i den sørgeligt lange række af tilfælde, hvor indskrænket og intolerant politisk selvgodhed får lov at trumfe ytringsfriheden med tech-oligarkerne som en art ny statsmagt. Det er et magtfuldkomment og udemokratisk skråplan, der kun har ét endemål: totalitarisme.

 

Artiklen har været bragt i Den Korte Avis

 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg