"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Profeten siger undskyld

31. august 2009 - Den løbende - af Uwe Max Jensen

Fernisering. Kurt Westergaards debut som billedkunstner blev et tilløbsstykke og en storsællert. Men mest overraskende var måske en undskyldning fra profeten selv.

Westergaards tegning - for stærk kost for Saudi Arabien

Advokat Faisal A.Z. Yamani fra Jeddah i Saudi Arabien har brugt ramadanen til at forfatte et trusselsbrev til de danske aviser, der i februar 2008 genoptrykte Kurt Westergaards Muhammed-tegning som en reaktion på mordplanerne mod Jyllands-Postens tegner. I trusselsbrevet fra advokaten, der er fremsendt på vegne af anonyme klienter, kræves det, at de pågældende aviser inden 30 dage bringer en undskyldning på fire sprog for publiceringen af Westergaards tegning. Hvis der bliver undskyldt, vil klienterne afholde sig fra yderligere juridiske skridt mod aviserne, fremgår det af advokatens brev, der ikke nævner baggrunden for avisernes genoptryk af Muhammed-tegningen.

Mens Faisal A.Z. Yamani fra Jeddah kræver undskyldninger fra danske medier, kom der noget overraskende en undskyldning fra profeten selv ved lørdagens fernisering på Kurt Westergaards udstilling hos Galleri Draupner i Skanderborg. Skuespiller og debattør Farshad Kholghi var indbudt til at holde åbningstalen, og af talen fremgik det, at Farshad Kholghi på vej til Skanderborg blev stoppet af en ældre mand, der havde et brev til Kurt Westergaard. Brevet viste sig at være fra profeten Muhammed, og det indeholdt en uforbeholden undskyldning til Kurt Westergaard på vegne af de fanatikere, der "bliver ved med at smugle bomber i min (Muhammeds, red.) turban".

Ingen pris til Westergaard

Også Kurt Westergaards ven, Århus-kunstneren Hans Krull, holdt tale ved ferniseringen. Hans Krull ejer Café Under Masken, der hvert år uddeler en kulturpris. I 2008 tilfaldt prisen rapperen Marwan, men det var oprindeligt planen, at prisen i 2008 skulle være delt mellem Marwan og Kurt Westergaard. Dette blev imidlertid opgivet på grund af ængstelse hos cafeens personale, og Marwan modtog prisen alene.

Afslutningsvis holdt Kurt Westergaard en kort tale, hvor han takkede gallerist Erik Guldager, talerne og de fremmødte.

Blandt gæsterne sås blandt andre tidligere minister Karen Jespersen (Venstre) og Trykkefrihedsselskabets formand Lars Hedegaard. Danmarks Radio og flere journalister havde også fundet vej til galleriet i Skanderborgs industrikvarter. Udenfor passede to vagter og flere betjente på selskabet.

Pia Kjærsgaard bag bombetrussel

Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard, der som den eneste danske politiker, sendte Kurt Westergaard en personlig hilsen, da mordplanerne mod tegneren blev kendt, kunne ikke komme til ferniseringen. Hun sendte derfor en buket blomster. Men blomsterbuketten, der var emballeret i en lukket papkasse, fik politi og vagter til at frygte, at der kunne være tale om en bombe, og området omkring Galleri Draupner blev derfor kortvarigt afspærret, indtil misforståelsen var ryddet af vejen. Erik Guldager fra Galleri Draupner tog efterfølgende det lille bombe-intermezzo fra den humoristiske side, og på galleriets hjemmeside takker han for den uventede happening: "Særlig tak til Kurt Westergaard...og ikke mindst til dig Pia Kjærsgaard for, omend utilsigtet at levere årest absolut flotteste kunstneriske happening !!!"

Senere blev kunstskribenten Lars Svanholm fra Kunstavisen afvist i døren, da han ikke ønskede at efterlade sit fotoudstyr udenfor galleriet, hvor der i dagens anledning var fotoforbud for alle andre end specielt indbudte.

Brede om bagen

Udstillingen, der er åben til og med søndag 13. september, består af 36 akvareller i A3-størrelse, som Kurt Westergaard har malet sideløbende med sit virke som illustrator af Jyllands-Postens kronik. Sit kreative frikvarter kalder Kurt Westergaard de frit fabulerende akvareller. Værkerne er upolitiske og kan næppe støde andre end meget pirrelige sjæle.

Hvis et værk vitterligt afslører noget som helst om kunstnerens natur, så er det enkelt at sætte Westergaard i bås. Mens Kurt Westergaard kun har tegnet Muhammed en enkelt gang, synes noget helt andet at ligge tegneren anderledes konstant på sinde. Hele 34 af de 36 akvareller rummer således afklædte damer af Rubensk tilsnit med små bryster, men delikat brede om bagen .

Muhammed bag forhæng

Udstillingens eneste kontroversielle indslag - Trykkefrihedsselskabets genoptryk af Kurt Westergaards Muhammed-tegning i A3-størrelse - var skjult bag en persienne, og det skjulte genoptryk var ledsaget af denne kommentar:

"TÆNK!!
Om du vil "løfte sløret" afgøres af dig selv...
Her - samt andre steder i verden - kan vi selv vælge.
Overtager nysgerrigheden dig, bør du tænke over følgende:
Er det et ikon på frihed?
Er det et ikon på foragt?
Er det kunst?"

Om Kurt Westergaards Muhammed-tegning er et ikon på frihed, blasfemi eller kunst, findes der mange og forskelligtrettede svar på. Under alle omstændigheder leder præsentationen af Muhammed-tegningen bag et forhæng tankerne hen på 1800-talsmaleren Gustave Courbets maleri Verdens oprindelse.

Courbets maleri af et blottet kvindeskød, hvor de ydre skamlæber så småt synes på vej til at glide fra hinanden, var i 1800-tallet så stærk kost, at det var skjult bag et forhæng monteret på maleriets ramme. Således kunne man undgå at støde sarte sjæle - i 1800-tallet drejede det sig om kvinder. I dag er Gustave Courbets mesterværk en integreret del af kunsthistorien. Om det går ligeså med Westergaards værk, vil tiden afsløre.

Alt er væk

Kurt Westergaards udstilling er endnu ikke blevet anmeldt, og de danske (og udenlandske) kunstkritikere har hidtil været forbløffende tavse, hvad angår kunstneriske analyser af Muhammed-tegningerne, så det er slet ikke sikkert, at det sker, men udstillingens besøgende var i hvert fald tilfredse. Alle 36 akvareller (pris: 2500 kroner per styk) blev solgt på ferniseringsdagen, og Galleri Draupner kan dermed melde udsolgt, inden udstillingen åbner for offentligheden. Galleriet sælger også Trykkefrihedsselskabets genoptryk af Westergaards Muhammed-tegning. I skrivende stund er der stadig eksemplarer tilbage af genoptrykket.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg