"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Nobelpriskandidaten og ytringsfriheden

4. marts 2009 - Den løbende

Den somaliske forfatter, Nuruddin Farah, der er aktuel med romanen "Forbindelser" (Lindhardt og Ringhof, 2009), regnes som en af Afrikas største forfattere, og Nuruddin Farah nævnes også som et seriøst bud på en nobelprisvinder i litteratur.

Nuruddin Farah

Jeg skal ikke her gøre mig klog på forfatterskabets kvalitet eller mangel på samme ("Forbindelser" fik fem stjerner i Jyllands-Posten, men en lunken modtagelse i Berlingske Tidende). Men interessant er det, at en muligvis kommende nobelprisvinder i litteratur har det svært med ytringsfriheden. I et interview ("En verden til forskel", Berlingske Tidende 26. januar 2009) afsløres følgende om Nuruddin Farahs belastede forhold til religionskritik:

"Nuruddin Farah fortalte mig (Berlingske Tidendes kulturjournalist Søren Kassebeer, red.), at han er kulturmuslim. At han, skønt ikke særlig troende, så dog føler sig nært forbundet med den muslimske tradition. Han sagde også, at hvis man som kunstner kommer til at fornærme en religion, som Salman Rushdie gjorde det med "De sataniske vers", så er det efter hans mening acceptabelt, i og med at det så at sige er en utilsigtet konsekvens af en kunstnerisk praksis. Hvis man derimod ? som den hollandske filminstruktør Theo van Gogh ? bevidst provokerer, så må man være parat til at tage konsekvensen. Religioner har krav på respekt."

Tage konsekvensen?

Theo van Gogh blev som bekendt myrdet af en islamist på åben gade i Holland. Mener Nuruddin Farah, der som forfatter lever af sin ytringsfrihed, at der bør være dødsstraf for religionskritik?

Det spørgsmål kan man passende stille Nuruddin Farah næste gang, forfatteren er i Danmark.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg