"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Krogerup bliver tumleplads for Holocaust-fiflere og terror-fortalere

10. november 2007 - Artikel - af Helle Merete Brix og Lars Hedegaard

Kendte islamister skal undervise "etniske" journalister.
Bag projektet står bl.a. Journalisthøjskolen, Politiken og Danmarks Radio

Juristen Safia Aoude, der tidligere i år gjorde sig bemærket ved at hænge Sapphos chefredaktører ud som nazister og så tvivl om Zyklon B blev brugt til at gasse jøder i koncentrationslejrene, skal nu undervise på Krogerup Højskole i journalistik. Det samme skal al-Jazeera-journalisten Osama al-Habahbeh, der betegner selvmordsterrorister som idealister.

Den 20. november holder højskolen informationsmøde om journalistlinien, der starter januar 2008. Det finder sted på DIA, en muslimsk privatskole på Nørrebro, der har haft Aoude tilknyttet som lærer. Reklameplakaten for informationsmødet viser fire unge, heriblandt en hijabklædt pige, i selskab med Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden.

Det fremgår alt sammen af Krogerup Højskoles hjemmeside på internettet. Derudover findes der information om uddannelsen på hjemmesiden for organisationen Muslimer i Dialog. Informationsmødet om uddannelsen er nemlig blevet til i et samarbejde mellem Muslimernes Fællesråd, der har samme talsmand som Muslimer i Dialog, og Krogerup Højskole.

Blandt gæstelærerne på den nye journalistforberedende uddannelse er Safia Aoude, der også er bestyrelsesmedlem i Muslimer i Dialog.

Turen til Marokko

Uddannelsen, der er blevet til i et samarbejde mellem højskolen, journalistuddannelserne på Roskilde Universitetscenter, Danmarks Journalisthøjskole og dagbladet Politiken, henvender sig ifølge hjemmesiden til studerende med ”etnisk majoritets- og minoritetsbaggrund” og arbejder for at ”få de forskellige kulturelle perspektiver, vinklinger og sproglige kompetencer i spil. Mediebranchen værdsætter denne kulturelle indsigt. Hvad enten du er nydansker eller gammeldansk, vil det være en enorm kompetence at kunne arbejde sammen i en gruppe præget af mange forskellige kulturer.” Videre lyder det, at ”Fred Jacobsen, næstformand i Dansk Journalistforbund, kalder det for en historisk chance”.

Fra Danmarks Radio medvirker redaktionsleder Petter Åttingsberg fra dr.dk, der gennem hele forløbet vil ”give gode råd og kritik af Krogerups netavis”.

Forløbet slutter med, at journalistliniens deltagere tager til Marokko sammen med de øvrige højskoleelever. For to af deltagerne bliver der ligeledes mulighed for praktikpladser på Politiken af en varighed på 14 dage.

Valget af gæstelærere, reklamen for hijab og rejsen til Marokko tyder unægtelig på, at det især er én bestemt "etnisk" minoritet, den nye uddannelse sigter på, nemlig den muslimske, som skal have større indflydelse på de danske medier og derfor tilbydes en genvej til en journalistuddannelse.

Aoude borger for kvaliteten

Ifølge hjemmesiden er undervisningen af ”høj kvalitet, med nogle af landets mest kompetente undervisere og journalister".

En af dem er altså Safia Aoude.

Derudover vil blandt andre freelance journalisterne Pola Rojan og Fikré el-Gourfti bidrage med ”deres erfaringer fra journaliststudierne, deres journalistiske virke på Dagbladet Politiken samt hvilke muligheder og begrænsninger, der er forbundet med at være journalist med minoritetsbaggrund.”

Men hvorfor skulle der være begrænsninger i at være journalist med anden etnisk baggrund i Danmark? Egentlig betyder det vel blot, at man kan et ekstra sprog, hvad der vel er en mulighed og ikke en begrænsning.

Blandt de øvrige i gæstelærergruppen finder man Anders Jerichow, der er journalist på Politiken og præsident for Dansk PEN, Jesper Friis, ledende redaktionschef fra Politiken, samt undervisere fra Danmarks Journalisthøjskole og Roskilde Universitetscenter. Også Osama al-Habahbeh, der arbejder freelance for den arabiske TV-kanal al-Jazeera skal undervise på højskolen. Habahbeh var i sin tid hurtig til at udråbe sagen om kaptajn Anne-Mette Hommels forhørsmetoder i Irak til en ny Abu Ghraib-sag. Men Hommel blev senere frikendt, og der har aldrig været mistanke om episoder, der tilnærmelsesvis kunne sammenlignes med, hvad der skete i Abu Ghraib fængslet.

Vestlige medier utroværdige

I interviewbogen Terrorens Anatomi, der udkom tidligere i år, siger Habahbeh sådan her: ”Forskellen på al-Jazeera og CNN og vestlige mediers dækning af f.eks. præcisionsbombning i Irak er, at de vestlige medier censurerer deres udlægning af, hvad der egentlig sker, fordi de er afhængige af befolkningens opbakning til krigen. Medievirksomhedernes ejere lægger pres på de forskellige redaktioner, fordi der er ting, de vil have bragt, og dermed forsømmer de vestlige medier deres hellige pligt til at viderebringe sandheden.”

Videre siger Habahbeh: ”Organisationer eller personer, der bruger deres våben eller deres krop som selvmordsbombere i kampen mod en magt, der besætter og undertrykker, er ikke terrorister. Når man ikke har andet end sin krop, så bruger man den. At man er så idealistisk, at man vil ofre sit liv for en sag, gør ikke en til terrorist. Man misbruger begrebet terrorisme til at skabe fjendebilleder og til at sætte alle dem, man ikke er enig med i bås. Om det er homegrowns fra Glostrup eller London eller om det er grupper fra Irak eller Gaza, så bliver de alle sat i bås som terrorister, og medierne hopper med på vognen.”

Dansk apartheid

Osama al-Habahbeh, der dårligt kan åbne munden uden at skælde ud på Bush, Fogh og Dansk Folkeparti, optrådte med sine markante synspunkter på TV2s program Go'Morgen Danmark, den 20. januar 2006.

Her udtalte han bl.a.: “Danmark har været kendt for at være foregangsland imod apartheid i sin tid. De sidste fem år er Danmark blevet et foregangsland ved at være en krigsførende nation, ved at indføre Apartheid her i Danmark… [afbrydes]”

Ole Stephensen: “Er det din professionelle fornemmelse, at man kan sammenligne det med apartheid?”

Osama al-Habahbeh: “De ting der foregår, de ting der blive sagt kan sammenlignes med 30ernes Tyskland, det er præcist de samme tendenser. … Man begynder at placere Danmark på et kort som et lille land, der har et Apartheid-lignende system … folk spørger mig, hvordan jeg kan holde ud at bo i det her land, og jeg har overvejet at flygte til Sverige.”

Man kan møde Aoude og flere af gæstelærerne sammen med blandt andre imam Abdul Wahid Pedersen og næstformand i Dansk Journalistforbund Fred Jacobsen til et debatarrangement i Medborgerhuset Støberiet på Blågårds Plads den 23. november. Overskriften er ”Mediebilledet af etniske minoriteter – Hvordan kommer vi videre?”

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg