"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Kampdag eller Klynkedag? Et par forslag til 8. marts

6. marts 2010 - Artikel - af Helle Merete Brix

Helle Merete Brix

Kvindernes Kampdag - eller Kvindernes Klynkedag? Meningerne om mandagens arrangement er er delte. I Berlingske Tidende er erhvervsmanden Asger Aamund klar på, hvad han mener. Han kaldte i en kommentar forleden dagen for "Store klynkedag". I slutningen af sit indlæg skriver Aamund: "Det er fint med en kampdag for kvinder, men skal vi ikke lige prioritere opgaverne efter vigtighed og behov. Der findes i dag flere hundrede millioner muslimske kvinder med færre borger-og frihedsrettigheder end kvinderne havde tilkæmpet sig i antikkens Rom for 2.000 år siden."

Det kan der være noget om, og jeg gik på jagt efter arrangementer den 8. marts, der har med muslimske kvinders forhold at gøre. Jeg fandt dog kun et par enkelte:   

Det Kongelige Bibliotek i Den Sorte Diamant fejrer i samarbejde med KVINFO og Goethe Institutet 100års dagen for Kvindernes Internationale Kampdag med et stort arrangement. Et par af dagens sessioner skiller sig ud. Således har man inviteret den 79-årige egyptiske læge, forfatter og aktivist Nawal al-Sadaawi. Overskriften for paneldebatten med Saadawi og den amerikanske forfatter Naomi Wolf er "Dutifully Beatiful".

Igennem sit forfatterskab har Saadawi talt mod omskæring af piger og undertrykkelse af kvinder i de muslimske samfund. Hendes bøger er blevet forbudt eller censureret, og hun har været fængslet og i perioder været nødt til at leve i eksil. Man kan læse mere om hende her.

I et andet panel ved arrangementet i Den Sorte Diamant sidder den saudiske filminstruktør Haifaa al-Mansour. Hun er i Danmark for at tale om sin film fra 2005 "Women without shadows". Mansour er noget så usædvanligt som filminstruktør i et land, der hverken har kvindelige filminstruktører - udover Mansour - eller biografer. Nærmeste biograf er i nabolandet Bahrain. Så kan man jo få sig en drink ved samme lejlighed.

I filmen sætter Mansour fokus på Saudi Arabiens restriktioner med hensyn til kvinders påklædning. Dagen efter at Mansour har talt i Den Sorte Diamant, altså den 9. marts, vises filmen i Cinemateket i Filmhuset i Gothersgade i København. Der er efterfølgende debat med publikum ved Cinematekets eftermiddagsarrangement, og man kan læse mere om arrangementet for eksempel her.

Tariq Ramadan i København

Det er også i næste uge, at den verdensberømte muslimske prædikant Tariq Ramadan gæster København. Hvad har Ramadan med Kvindernes Kampdag at gøre, spørger De måske forbløffet? Intet, så vidt jeg ved, men da jeg af andre grunde forleden var nødt til at genlæse afsnittet om Ramadan i min bog Mod Mørket, stødte jeg på denne formulering, som jeg vil dele med læserne. Ramadan taler - på en af sine utallige kassetter - bistert om den vestlige feminisme og siger, at for at være frigjort i Vesten skal man arbejde enten som "murer eller lastvognschauffør".

Ramadans hustru, Iman Ramadan, er aktiv i organisationen Pro-Hijab, en organisation, der udfører lobbyarbejde for kvindens ret til at bære hovedtørklæde. Hun har udtalt, at islam er kvindefrigørende, fordi islam sikrer kvinder retten til at bestemme over deres egne penge og retten til ikke at arbejde.  

Jeg vil slet ikke nævne her, hvad mere åbenlyst hard-core folk i islams lejr skriver om kvindens status. Man kan læse mere om Tariq Ramadan og arrangementet med ham om eftermiddagen på Københavns Universitet torsdag den 11. marts her. Ramadan taler om "Multiculturalism and the politics of intolerance".

Én lov for alle

Tilsidst springer vi til udlandet, nærmere bestemt Storbritannien. I London afholder organisationen "One Law for All" med iranskfødte Maryam Namazie i spidsen, hvert år den 8. marts et arrangement, der sætter fokus på de diskriminerende sharialove. Ingen main-stream danske medier synes rigtigt at interessere sig for denne organisation, men Sappho gør naturligvis. Daniella Csizmadia dækkede arrangementet for Sappho sidste år.

I år foregår arrangementet i Conway Hall i London. Blandt talerne er blandt andre David Green, der er direktør for tænketanken Civitas, der sidste år udgav den nyttige, lille publikation Sharia Law or 'One Law For All'?. Man kan læse mere om arrangementet og "One Law for All" her.

Helle Merete Brix dækker arrangementet i Cinemateket med Haifa al-Mansour og mødet med Tariq Ramadan på Københavns Universitet.  Maryam Namazie og organisationen "One Law for All" har lovet Sappho en kommentar om deres 8. marts arrangement, som vi glæder os til at bringe i næste uge.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg