Wer das Richtige sagt sieht noch lange nicht gut aus
Rudolph Valentino i følge tysk postkort
Dato: Torsdag 7. februar 2013
Tid: 19:30
Sted: Dansk Forfatterforening, Strandgade 6, st., 1401 København K.
Entré: 75,00 for medlemmer, 100,00 for ikke-medlemmer
Tilmelding:
Mød Bent Lexner, Morten Frisch, Leo Milgrom, Torben Mark Pedersen og Katrine Winkel Holm
Uløseligt forbundet med ytringsfrihed er religionsfriheden, som garanteres af Grundlovens paragraf 67.
Sidste sommer blev der stillet spørgsmålstegn ved religionsfrihedens grænse, da landsretten i Köln fastslog, at religiøst motiveret drengeomskæring er strafbart. Herhjemme gav det anledning til en kort, heftig debat.
Mange politikere og meningsdannere slog til lyd for et forbud mod omskæring af hensyn til drengebørnenes ukrænkelighed. Det er statens opgave at beskytte drengebørnene mod et forældet, barbarisk ritual, lød det, mens andre advarede mod en religionsfjendtlig statsmagt, der ikke længere kender sine egne grænser og derfor ender med at forvise bl.a. jødedommen fra landet.
Trykkefrihedsselskabet samler en række af sommerens debattører til en endnu en gang af den følsomme, men principielle debat om religionsfrihedens og statens grænser.
Kom og hør:
Bent Lexner, født 1944, dansk overrabbiner, der efter rabbineruddannelse i Israel i 1976 blev rabbiner for Det Mosaiske Troessamfund i Danmark og i 1996 afløste Bent Melchior i overrabbinerembedet. BL er barnebarn af indvandrere fra Polen og Ukraine. Han er en engageret leder af undervisningen i jødedom på Carolineskolen i København.
Katrine Winkel Holm, født 1970, uddannet teolog fra Københavns Universitet og medlem af DRs bestyrelse. Ugentlig klummeskribent i Jyllands-Posten, redaktør på Trykkefrihedsselskabets tidsskrift Sappho.dk. Har udgivet tre bøger og bidraget til en række antologier samt til Tidehverv. KWH har været ledende bestyrelsesmedlem i Trykkefrihedsselskabet siden dets start i marts 2005., og var i foråret 2006 med til at stifte Islamkritisk Netværk i Folkekirken.
Leo Milgrom, født 1981, søn af polsk-jødiske forældre, der forlodPolen i 70'erne. LM har læst Folkesundhedsvidenskab og arbejder pt. som lærervikar på Christianshavns skole. LM valgte i 2006 at melde sig ud af Mosaisk Trossamfund grundet sin kritik af trossamfundets omskæring af drengebørn.
Morten Frisch, født 1963, Kandidat fra KU i 1989. Ph.d. (1995) og doktordisputats (2002). MF har været ansat på Kræftens Bekæmpelse og, siden 1993, på Statens Serum Institut, med en afstikker som gæsteforsker på National Cancer Institute i Maryland, USA, i 1999-2000. Endvidere har han været tilknyttet Københavns Universitet som ekstern lektor og blev i 2012 tildelt ærestitlen Adjungeret Professor ved Aalborg Universitet i verdens første professorat i Seksuel Sundhedsepidemiologi. MF har publiceret næsten 150 internationale lægevidenskabelige artikler og bogkapitler, og han er hovedforfatteren bag sidste sommers mest omtalte videnskabelige undersøgelse om seksuelle problemer blandt omskårne mænd og deres kvindelige partnere. MF har deltaget i den danske omskæringsdebat siden 2002, hvor debatten primært handlede om pigeomskæring.