"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Ikke kun marginale KU'ere sympatiserede med fascismen

27. april 2014 - Artikel - af Martin Krasnik

Debatten om KU og nazismen fortsætter på Trykkefrihed, nu med Martin Krasnik som deltager

Kan Martin Krasnik dokumentere sin opsigtsvækkende påstand om, at hele Københavns KU i 1930'erne meldte sig ind i Schalburgkorpset, spurgte Jesper Rosenløv i Trykkefrihed.dk forleden.

Nu svarer Martin Krasnik ham.

Udgangspunktet for spørgsmålene til Mikkel Ballegaard om KU i 1930'erne var medlemmernes eventuelle fascination af fascismen.

Blandt eksperter er der ingen væsentlig tvivl om, at store dele af KU var anti-demokratisk, men også at der foregik en udrensning i løbet af 30erne, da såkaldte "parlamentarikere" vandt magten i KU og fik presset de udemokratiske kræfter ud.

Det er en vigtig og interessant historie, som KU ofte fejer af banen som irrelevant. Derfor spurgte jeg til perioden.

Vedrørende Schalburg: Her er der, så vidt vi havde researchet os frem til, nogen uenighed, men der er grundlæggende enighed om, at Schalburg selv var formand for Vesterbro KU og gik over i DNSAP sammen med en større gruppe af disse KU'ere, kaldet løveunger.

Disse KUer blev derefter meget aktive i Frikorps Danmark og gik sidenhen med Schalburgkorpset. Det havde været mere præcist at sige "store dele af KU København gik ind DNSAP i 1930erne og siden hen ind i Schalburgkorpset”.

Under alle omstændigheder er det ikke rigtigt, at det kun var marginale dele af KU, der sympatiserede med fascismen, og det var udgangspunktet i interviewet

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg