"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Krasnik, KU og historieløsheden

25. april 2014 - Artikel - af Jesper Rosenløv

Mange KU'ere meldte sig ind i Schalburgkorpset i 30'erne, påstår Krasnik, men korpset er fra 1943.

Martin Krasnik påstod i et Deadline-interview, at hele Konservatives Ungdoms afdeling i København meldte sig ind i det nazistiske Schalburgkorpset. Men kan han overhovedet dokumentere denne opsigtsvækkende påstand, spørger Jesper Rosenløv.

Martin Krasniks interview med KU’s formand, Mikkel Ballegaard i Deadline på DR2 d. 12. april affødte efterfølgende en del debat.

Bl.a. kritiserede Rasmus Jarlov (K) Krasniks journalistik i Politiken d. 15. april

Interviewet handlede bl.a. om historieløshed og under samtalen fremførte Krasnik den påstand, at hele KU-afdelingen i København gik ind i Schalburgkorpset:

”Hele Københavns… altså Konservativ Ungdom i København, hele den del af organisationen gik jo ud – gik ind i Schalburgkorpset i slutningen af 30’erne,” lød det.

Samme påstand fremfører Krasnik i øvrigt fortsat i svar på Facebook på Jarlovs kritik

Påstanden er jo ret opsigtvækkende.

For det første var KU i København (KUK) jo ret omfattende, hvorfor det lyder voldsomt, at hele denne del af KU skulle have meldt sig under nazismens faner.

For det andet er det jo lidt sært, at KU’ere skulle have meldt sig ind i Schalburgkorpset i slutningen af 30’erne, når dette korps først blev oprettet i 1943.

Schalburgs historie

Lad mig fremsætte en teori om, hvorledes Krasnik er kommet frem til sin påstand.

Et eller andet sted har han – eller nogle i Deadlines redaktionsgruppe – læst, at von Schalburg var tidligere KU’er, men at han i 1938 meldte sig ud af KU og ind i det danske nazistparti (DNSAP) eller dennes ungdomsafdeling (NSU).

Dette kunne man i redaktionen f.eks. have læst i Mikkel Kirkebæks bog ”Beredt for Danmark. Nationalsocialistisk Ungdom 1932-1945” (s.409).

Her fremføres det, at tidligere NSU'ere påstår, at Schalburg i KU ledede ”en lille afdeling af bevægelsens ’Løveunger’”, og at han tog disse med sig, da han gik over til NSU i 1938.

Mikkel Kirkebæk betvivler i sin bog om Schalburg, at Schalburg var tidligere KU’er, men lad det nu ligge.

Rod i informationerne

Jeg tror, der er sket det, at Krasnik og redaktionen på en eller anden måde har fået rodet rundt på disse informationer. Og det er blevet til:

1) Man har forvekslet Schalburgs gruppe, der gik over til NSU i 1938, med hele KUK. Læg f.eks. mærke til at Krasnik siger ”i slutningen af 30’erne”, hvilket vel dækker 1938. Så mon ikke det er denne begivenhed, han/Deadline-redaktionen tænker på?

  1. 2) Man har desuden forvekslet denne gruppe med Schalburgkorpset. Og dette er jo vitterlig noget af en forveksling. Von Schalburg døde på østfronten d. 2. juni 1942. Korpset, der var et rent terrorkorps, blev først oprettet d.1. april 1943 (og fik faktisk først i september navnet Schalburgkorpset).

  2. Schalburgkorpset har altså intet med begivenheden i 1938 at gøre.

Det kunne være sjovt at høre, om min teori om Krasniks og Deadlines research er rigtig.

 

Jesper Rosenløv er cand.mag  i historie, phd. samt medlem af Trykkefrihedsselskabets bestyrelse

 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg