"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

”Folk kommer ind og trykker min hånd”

15. maj 2013 - Artikel - af Sapphos udsendte

Det medførte både fordømmelse og hærværk, da galleriejer Henrik Rönnquist besluttede sig for at udstille Lars Vilks karikaturer i Malmö. Men den folkelige opbakning var det hele værd. 

Galleri-ejeren, der tog mod til sig og udstillede Lars Vilks' tegninger i Malmø.

 Svenske medier er ikke i tvivl om, at galleriejer Henrik Rönnquist er en ond mand.

Siden den 37-årige Malmö-bo annoncerede, at han fra den 6. juli vil udstille Lars Vilks karikaturer er det haglet ned med beskyldninger om alt fra højreekstremisme til medfødt psykisk sygdom.

Men ringer man til ham, får man et ganske andet indtryk.

-Jeg er egentlig bare en stille og rolig fyr, der kan lide Lars Vilks tegninger, og som ikke synes det kan være rigtigt, at man ikke må udstille dem i Sverige i 2013, siger han og forklarer, at lysten til at udstille Vilks tegninger har været der gennem flere år. Men modet svigtede.

I januar træf han så kunstneren og følte sig moden til at tage skridtet, som han siger.

-For mig at se er det helt afgørende, at kunstnere kan udstille deres værker, og at man ikke behøver være bange for at sige sin mening. For mig handler det om ytringsfrihed, religionsfrihed og kunstnerisk frihed. Jeg vil ikke acceptere, at andre skal bestemme, hvad jeg skal udstille i mit eget galleri.

Borgmester fordømte udstilling

Det kan måske lyde indlysende.

Men ikke for Malmös borgmester, Ilmar Reepalu – manden, der heller ikke rigtig kan se noget problem i, at muslimer overfalder og chikanerer jøder i hans by.

Knapt havde Henrik Rönnquist annonceret udstillingen, før borgmesteren fordømte den på det skarpeste. Udstillingen var ifølge borgmesteren så dårlig, at alle burde holde sig væk fra galleri Rönnquist & Rönnquist.

 

-Det er et ganske hårdt slag for en lille selvstændig erhvervsdrivende, når Malmös største mand kommer med sådan en udmelding, siger Henrik Rönnquist og insisterer på, at hans udstilling ikke skal opfattes som en provokation.

At der er stor risiko for, at nogen alligevel kommer til at føle sig krænkede, er borgmesteren tydeligvis bevidst om.

I hvert fald kaldte han kort tid efter annonceringen af udstillingen til samling i byens såkaldte Dialogforum, hvor muslimer blev opfordret til ikke at lade sig provokere.

Diskret støtte fra kunstnerkolleger

Selv tager Henrik Rönnquist situationen med ro. Også selvom hans dør er blevet overmalet, og en stinkbombe kastet ind gennem hans brevsprække.

Turen fra galleriet til hjemmet tilbagelægger han heller ikke længere til fods men i taxa. Og sene aftener i byen er det også slut med.

-Jeg tager mine forholdsregler, men jeg vil ikke sige, at jeg er decideret bange. På den anden side havde jeg nok ikke gjort det, hvis jeg havde haft kone og børn. Nu har jeg bare en hund, og han kommer på ferie på landet, når udstillingen åbner, griner Henrik Rönnquist.

Han fortæller, at han i stedet for trusler har fået fanbreve fra folk, der synes, han gør det rigtige. De kommer også ind i galleriet for at trykke hans hånd.

Selv blandt kolleger i kunstbranchen har flere udtalt deres støtte – dog ikke så højt at andre end Henrik Rönnquist kunne høre det.

Derimod har to venner vendt ham ryggen og to kunstnere, der skulle udstille i galleriet er hoppet af. Men alt i alt har der været langt flere positive reaktioner end negative. Og Henrik Rönnquist har ikke fortrudt sin beslutning.

-Nej absolut ikke. Den her udstilling er vigtig, og den skal gennemføres.

 

Den 16. maj klokken 16.30-18.00 kan du møde Henrik Rönnquist i København sammen med Lars Vilks Komiteens stiftere, billedkunstner Uwe Max Jensen og forfatter Helle Merete Brix.  Arrangementet er gratis og foregår i galleri North, Nørregade 7C, kælderen, i København.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg