"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Dan Park ude af fængslet

22. april 2014 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Skiltet, der kostede Dan Park en fængselsstraf: "Sigøjnerforbrydelser er noget godt".

Dommen på tre måneders fængsel viser, hvor desperat det svenske retssystem er. Det forsøger at stoppe alt det, der ikke falder i den politisk korrekte elites smag, mener Dan Park, der netop nu er en smuttur ude af fængslet.

Den svenske gadekunstner Dan Park er igen på fri fod. Han har afsonet én måned for at lægge billeder ud på sin blog

Om dommen siger Dan Park til Trykkefrihed: 

"Det er totalt sindssygt, at man kan blive arresteret og idømt fængsel for at skrive på en blog om en retssag, og hvad den handlede om. Den retslige forundersøgelse er offentlig, og der findes billederne, som jeg er dømt for at publicere på min blog, og Kvällsposten har offentliggjort et foto af mit skilt med teksten Zigenarbrott är något gott (Sigøjnerforbrydelser er noget godt, red.). Skal Kvällsposten også retsforfølges for hetz mod folkegruppe?

Spørgsmålet er, hvor længe 45-årige Dan Park kan nyde friheden. I en anden sag blev Dan Park ved byretten i Malmø idømt tre måneders ubetinget fængsel for injurier og tre tilfælde af hetz mod folkegruppe. Afgørelsen er anket til en højere retsinstans, så det er ikke endeligt afgjort om, Dan Park kommer til at afsone de tre måneder. Skiltet, som Dan Park fremviste ved en demonstration i Malmø i september sidste år, og de to billeder, der gav Dan Park dommen på tre måneders fængsel ved byretten i Malmø, kan ses her

"Dommen på tre måneder viser, hvor desperat det svenske retssystem forsøger at stoppe det, der ikke falder i den politisk korrekte elites smag. Eliten har naturligvis ingen idé om, hvad satire og kunst i virkeligheden er," siger Dan Park til Trykkefrihed. 

Der har ikke været nogen som helst støtte til Dan Park fra den svenske offentlighed. Enkelte skribenter har derimod glædet sig over, at kunstneren endelig blev idømt ubetinget fængsel. Men svenskerne slipper ikke for Dan Parks kunst lige med det første. I kølvandet på domfældelserne over Dan Park har galleristen Henrik Rönnquist, der var den første til at udstille kunstneren Lars Vilks 's billeder af religionsstifteren Muhammed som en rundkørselhund i sit galleri Rönnquist och Rönnquist i Malmø, tilbudt at udstille Dan Parks kunst.

Om dommen siger Henrik Rönnquist til Dispatch International

"Det er forfærdeligt og forkert. Dan Park er en hofnar. Han beskriver samtiden. Han gør nar af alt: Hitler, Reinfeldt, Åkesson og endda af mig og min hund Lukas. Nu er det pludselig forkert, men det gælder kun bestemte etniske grupper. (...) Det er elitens, mediernes og alles hykleri, der fører til den slags mærkelige situationer. Lige pludselig har ting forskellig værdi. Man får værdi efter, hvilken gruppe man tilhører eller opfatter sig som en del af. Men sådan skal ytringsfriheden ikke fungere. I et demokrati har vi ikke forskellig værdi. 

Lad Dan Park gøre sin ting. Præcis som alle andre skal han kunne benytte sig af ytringsfriheden. Bryder du dig ikke om, hvad nogen siger, så lad vær at lytte, lad vær med at se på det. Kritiser det gerne, men forsøg ikke at lukke munden på provokatørerne."

Dispatch spørger også Henrik Rönnquist om, kunsten ikke har nogle grænser. 

"Selvfølgelig ikke. Kunst er kritik. Den kan være subtil, undertiden forstår betragteren den ikke. Men kunstneren har altid ret. Det er kunstnerens privilegium at fortælle sandheden om sin fortolkning. Ligesom hofnarren havde den ret. Det handler ikke rigtigt om Dan Park, men om noget meget større. Frihed, demokrati og kunstnerisk frihed. Enten har du frihed eller også har du ikke. Du kan ikke have "lidt frihed"."

Henrik Rønnquist mener, at han som gallerist kan være med til at forsvare ytringsfriheden. 

"Som galleriejer kan jeg gøre en masse. Til at begynde med vil jeg give Dan Park mulighed for at udstille i mit galleri. Jeg er forbandet og vil aldrig tie," siger Henrik Rönnquist til Dispatch. 

Efter løsladelsen fra fængslet i Ystad søndag - på Hitlers 125 års fødselsdag som Dan Park konstaterer i et indlæg - er Dan Park igen aktiv på sin blog. Denne gang linker han til den retslige forundersøgelse, der sammen med eksempler på andre af Dan Parks kunstværker rummer de tre billeder, som Dan Park fik én måneds fængsel for at offentliggøre på sin blog. 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg