"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Dan Park anholdt; svensk politi på jagt efter hans computer

14. marts 2016 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Plakater, der ironiserer over flygtningevenners naivitet, kan være kriminelle i Sverige. Uwe Max Jensen rapporterer om den seneste udvikling i Dan Park-sagen


Svensk politi interesserer sig igen for gadekunstneren Dan Park. I sidste uge blev han anholdt og sigtet for hetz mod folkegruppe. Park har tidligere siddet fem måneder i fængsel for netop hetz mod folkegruppe. 

Onsdag 2. marts opsøgte politiet Dan Parks gallerist Henrik Rönnquist. Dan Park overnatter ofte hos Rönnquist, men hverken Park eller kunstnerens computer, som politiet også var på jagt efter, kunne lokaliseres i Rönnquist's lejlighed i Malmø.

Senere samme dag var politiet på besøg hos Dan Parks tidligere kæreste. Heller ikke her var Park eller kunstnerens computer at finde.

Men politiet gik ikke tomhændede fra lejligheden, da ekskærestens computer blev beslaglagt. Lørdag 5. marts besøgte politiet igen de to adresser. Igen forgæves. Da Dan Park ikke befandt sig i Sverige, men var i Bruxelles. 

Tirsdag 8. marts var Dan Park tilbage i Malmø. Her blev han anholdt af tre betjente klokken 17 og kørt til politistationen i Malmø. Torsdag blev kunstneren sat på fri fod, men nu sigtet for tre tilfælde af hetz mod folkegruppe.

Den ene sigtelse vedrører plakaten med teksten Terrorist Welcome, hvor Park ironiserer over Refugees Welcome-plakaterne.

Med udgangspunkt i Refugees Welcome-plakaten har Park skabt en plakat, hvor den flygtende familie er udstyret med panserværnsraket, krumsabel, Kalashnikov og bombebælte ledsaget af teksten "Bring your weapons".

På Refugees Welcome's plakater står der "Bring your families".

Det er Juridikfronten, der har anmeldt Dan Park for Terrorist Welcome plakaten. Juridikfronten er et foretagende, der har specialiseret sig i at anmelde "nethad".

Skadedyrsbekæmpelse

Den anden sigtelse vedrører en plakat, hvor dobbeltmorderen Peter Mangs, der hovedsageligt rettede sine forbrydelser mod indvandrere, er afbildet som den amerikanske skuespiller Charles Bronson, der er kendt fra selvtægtsfilmene En mand ser rødt. Peter Mangs præsenteres med et logo fra firmaet Anticimex på brystet. Firmaet har specialiseret sig i skadedyrsbekæmpelse. 

Den tredje plakat, der har ført til en sigtelse for hetz mod folkegruppe, forestiller Michael Brown, der blev skudt af politiet 9. august 2014 i Ferguson, Missouri. Sagen, hvor den 18-årige sorte Michael Brown blev skudt af en hvid politibetjent, vakte stor opmærksomhed i USA. Betjenten blev senere frifundet for at have skudt Michael Brown, da retten slog fast, at betjenten havde skudt i selvforsvar. 

På Parks plakat bærer Michael Brown en T-shirt med teksten Black Riot Beacause We Are Worthless.

Destruktion af kunst

Dan Park blev i oktober 2014 i hovretten idømt fem måneders ubetinget fængsel for hetz mod folkegruppe. Syv af Parks plakatværker blev af hovretten takseret som hetz mod folkegruppe. Dan Park var tidligere blevet idømt 10 måneders ubetinget fængsel i byretten, men fik altså nedsat straffen ved den højere retsinstans.

Dan Parks gallerist Henrik Rönnquist fik en betinget dom med en prøvetid på to år. Samtidig blev det besluttet, at de syv plakater skulle destrueres. Et forsøg på at appellere sagen til den svenske højesteret blev afvist i juni 2015. Ved den lejlighed udtalte Henrik Rönnquist:

"Hvilken kunst, der kan vises i dag i Sverige, er således begrænset, kunsten kan blive censureret og kan beslaglægges af retsvæsenet."

Dan Park har allerede nu siddet lige så længe i fængsel som den verdensberømte kinesiske kunstner og aktivist Ai Weiwei. Men i modsætning til Ai Weiwei har Dan Park ikke modtaget nogen som helst opbakning fra kunstverdenen, når man ser bort fra Parks svenske kollega Lars Vilks.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg