"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Aalborg og den somaliske forbindelse

4. januar 2010 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Der er flere tråde mellem det somaliske miljø i Aalborg og mordplaner rettet mod Muhammed-tegneren Kurt Westergaard

Den 28-årige somalier, der stod bag fredagens mordforsøg på tegneren Kurt Westergaard, har ifølge Ekstra Bladet familie i Aalborg og har boet i Nordjylland, indtil han flyttede til København. Ud over en søster i Aalborg skal han have en samlever, der fortsat bor i byen på trods af, at han selv for fire måneder siden rykkede til hovedstaden.

Ifølge TV2/Nord's oplysninger er attentatmanden vokset op i Aalborg, ligesom manden har haft sin gang i moskeen Kulturel forening for børn og unge beliggende Danmarksgade 41 i Aalborg. Lørdag blev en lejlighed, som manden har tilknytning til, på Blåkildevej 87, 1. tv. i Aalborg Øst ransaget af politiet. Også søndag arbejdede politiets teknikere med at sikre spor i lejligheden, der ifølge TV2 bebos af en familie på syv - to forældre og fem børn. Der er tale om en somalisk familie.

Den aktuelle sag er ikke den første, hvor der trækkes tråde mellem Aalborgs somaliske miljø og attentatplaner mod Kurt Westergaard. 12. februar 2008 anholdt Politiets Efterretningstjeneste blandt andre tuneserne Slim Chafra og Karim Sørensen. Mændene var af PET mistænkt for at planlægge et attentat på Kurt Westergaard, hvor den kampsportstrænede Karim Sørensen skulle trænge ind i Westergaards hus og kvæle den aldrende tegner med de bare næver

Karim Sørensen kom i sin tid til Danmark fra Tunesien efter at have mødt en dansk kvinde fra Århus, som han blev gift med - deraf efternavnet Sørensen. Karim Sørensen bliver siden skilt fra sin danske hustru, men han møder efter kort tid somaliske Hafsa, der har tilknytning til Aalborg. Karim Sørensen og Hafsa flytter til Aalborg i en kortere periode, inden parret beslutter sig for at vende tilbage til Århus, hvor PET i efteråret 2007 får nys om planen om at myrde Kurt Westergaard.

11. oktober 2007 foretager PET en hemmelig ransagning i den lånte lejlighed i Århus (Janesvej 47, 3. tv. i Gellerup), hvor Karim Sørensen og Hafsa bor. I lejligheden finder PET en kalender fra 2005, der også trækker spor til Aalborg. Over en dobbeltside fra august er skrevet navn og adresse på to bilforhandlere i henholdsvis Aalborg Øst og Herning. Ud for hver er nævnt en bil - i Aalborg drejer det sig om en Ford Escort 1.3 til 3.500 kroner, som har været til syn 28. oktober. I Herning er det en Mazda 626 til 5.000 kroner. PET mener ifølge Jyllands-Posten, at Karim Sørensen og Slim Chafra har villet købe en bil til brug for planen om at slå Kurt Westergaard ihjel.

Det vides ikke om, Karim Sørensen under sit ophold i Aalborg har haft sin gang i moskeen Kulturel forening for børn og unge i Danmarksgade.

Moske med nedrullede gardiner

Moskeen Kulturel forening for børn og unge i Danmarksgade i hjertet af Aalborg og med udsigt til Frederikstorv har hidtil forsøgt at føre en tilbagetrukket tilværelse. Da det lokale dagblad Nordjyske Stiftstidende vinteren 2004 bad om lov til at overvære fredagsbønnen i moskeen, der er den største i Nordjylland, blev anmodningen afslået. Også avisens forespørgsel vedrørende en reportage om foreningens aktiviteter blev afvist.

"Vi er ikke interesserede," sagde formanden for den kulturelle forening, Hassan Farah Geedi, til avisen uden at begrunde svaret yderligere ("Bag nedrullede gardiner", Nordjyske.dk 01.01.2005).

Foreningen modtog på daværende tidspunkt 150.000 kroner årligt i medlems- og lokaletilskud, og afvisningen af Nordjyske's forespørgsler undrede Keld Jensen, formand for Folkeoplysningsudvalget i Aalborg Kommune, der ikke brød sig om, at foreningen smækkede døren i for offentligheden - herunder pressen:

"Der må være noget, bestyrelsen (for "Kulturel forening for børn og unge", red.) har misforstået. Den danske foreningskultur består ikke af loger. Lukkethed ligger så langt fra folkeoplysningslovens intentioner, som tænkes kan," sagde Keld Jensen til Nordjyske.
Også Mai-Britt Iversen (S), daværende formand for ligestillingsudvalget i Aalborg Kommune og medlem af integrationsrådet, blev interviewet i forbindelse med Nordjyske's artikel om moskeen. Hun mente dengang (i 2004, red.), at tiden var inde til at stille skrappere krav til muslimske religiøse ledere, der ifølge Iversen skulle lære dansk og modtage undervisning i dansk kultur.

Støttede imam-rejser til Mellemøsten

I januar 2006 dukkede Kulturel forening for børn og unge op til overfladen, da foreningen var én af 27 muslimske foreninger, der protesterede mod offentliggørelsen af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger og støttede op om herboende imamers to rejser til Mellemøsten. Den daværende århusianske imam Ahmed Akkari fungerede som talsmand for de 27 foreninger (Solidaritets og Opdragelsesforening, Århus - Den Somaliske Kultur og Opdragelsesforening, Århus - Det islamiske Trossamfund på Fyn, Odense - Den somaliske Kultur Forening i Odense - Islamisk Oplysningscenter, Odense - Dansk Islamisk Råd I Danmark (København) - DMGT (Sammenslutningen af Muslimske Indvandrerforeninger) Danmark - Pakistan Study & Culture Center, Odense - Idara Minhaj Ul Quran, Odense - Det Arabisk Kultur Center, København - Ung og KulturCenter, København - Det islamiske Trossamfund, København - Den Arabiske Kultur Forening, Århus - Lighed og broderskabs Forening, Århus - Islamisk Kulturcenter, Århus - Multiaktivitetsforening, Århus - Al-Nour Ungdom Forening, Århus - Al Helal Forening, Århus - Familie Aktivitetshuset, Haderslev - Den Somaliske Kultur Forening i Esbjerg - Kulturel Forening for børn og Unge, Ålborg - Den Østlige Forening, Ålborg - VUKF, Vejle - Den Arabiske Kultur Forening, Vejle - Den Somaliske Kultur Forening i Vejle - Den Arabiske Venskabsforening, Skive - Muslimsk Ungdom i Danmark (MUNIDA)).

(Ahmed Akkari blev siden beskyldt for at have tilføjet foreninger til listen uden at have spurgt om lov)

I mediernes søgelys

I januar 2007 kom Kulturel forening for børn og unge igen i mediernes søgelys, da Kommunernes Revisionsafdeling ved en stikprøvekontrol, hvor man gennemgik 18 foreningers aktivitetstilskud og tilskud til leder- og instruktøruddannelse, konstaterede, at foreningen ikke opfyldte kravene om ajourførte medlemslister med adresser og fødselsdatoer. Der manglede desuden dokumentation for indbetaling af kontingent og andre indtægter.

Kulturel forening for børn og unge, der ifølge formålsparagraffen henvender sig til børn og unge af alle nationaliteter og blandt andet ønsker at etablere klubaktiviteter som gymnastik, motorik og kulturelle foredrag, havde - ifølge egne oplysninger - 506 medlemmer ved udgangen af 2005 og heraf var 380 under 25 år, fremgår det af Nordjyske's artikel (30.01.2007).

Krav om tilbagebetaling

I en artikel i Nordjyske ("Tålmodigheden er snart opbrugt", 21.09.2007) siger formanden for Folkeoplysningsudvalget, Keld Jensen, med baggrund i revisionens kritiske bemærkninger til foreningen følgende:

"Ifølge folkeoplysningsloven kan man sagtens rejse krav om tilbagebetaling. Og vi kan også beslutte os for at fratage dem ("Kulturel forening for børn og unge", red.) retten til at modtage tilskud i 2007."

Ifølge artiklen modtog Kulturel forening for børn og unge i 2006 76.350 kroner i aktivitetstilskud og 118.891 kroner i a conto tilskud til lokaler. Desuden bliver det i artiklen slået fast, at der tidligere har været problemer med foreningen:

"I 1996 førte kritik fra eksterne revisorer f.eks. til et krav om tilbagebetaling af 7.750 kr., i 1998 skulle foreningen ("Kulturel forening for børn og unge", red.) betale 13.620 kroner tilbage og mistede samtidig retten til at modtage tilskud i 1999, i 2002 var regnskabs-grundlaget "meget spinkelt" og 2003 var der alvorlige fejl i medlemslisten."

Kørt over for rødt mange gange

Af en artikel på Nordjyske.dk senere samme dag ("Somalisk forening lagt på is", 21.09.2007)  fremgår det, at Folkeoplysningsudvalget i Aalborg på et møde, hvor udvalget skulle vurdere tilskudsberettigelsen for "Kulturel forening for børn og unge", vurderede, at foreningen "har så meget rod i regnskaberne, at kassen ikke blot er smækket i for i år - foreningen skal også tilbagebetale hele sidste års (2006's, red.) aktivitetstilskud på godt 76.000 kroner."

"Vi synes, at de ("Kulturel forening for børn og unge", red.) har kørt over for rødt så mange gange, at vi nu må skride ind. Til gengæld har vi så også tillid til, at de bruger året i år (2007, red.) til at få styr på tingene, og så vil vi se på sagen igen i 2008," sagde formand for Folkeoplysningsudvalget Keld Jensen til Nordjyske i forlængelse af udvalgets beslutning om at smække pengekassen i.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg