"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Waiting in Nowhere

16. maj 2010 - Artikel - af Helle Merete Brix

Helle Merete Brix

Forfatteren Ruben Palma og komponisten Edina Hadziselimovic har skabt en fin, lille kammeropera, der foregår i Sandholmlejren.

Den handler om asyl, bureakrati, umeneskelighed og menneskelighed, svindel, kærlighed og jalousi. Waiting in Nowhere er enkelt og effektfuldt sat i scene og fungerer godt musikalsk. 

Både forfatter og komponist har en fortid i Sandholmlejren: Ruben Palma, der står for librettoen, som mangeårig medarbejder. Edina Hadziselimovic, der har skabt musikken, som flygtning otte måneder i lejren.

I katalogteksten skriver Palma blandt andet om operaen: "De karakterer vi vil møde er under pres fra asylsystemets love og regler. Men det største pres kommer fra deres egne motivationer og modsætningsfulde følelser overfor et valg - og valgets konsekvenser."

Taknemmelighed over for Danmark

Palma kom selv til Danmark som politisk flygtning fra Chile i 1974. I 1995 begyndte han at skrive på dansk for bedre at kunne lære det danske sprog og den danske mentalitet at kende. Han har skrevet både dramatik, prosa og digte, herunder novellesamlingen Fra lufthavn til lufthavn. Palma har senest udgivet digtsamlingen Landet efter i går

Om sit forfatterskab har Palma blandt andet sagt: "Mit forhold til Danmark og danskere har været en fast bestanddel i mit tidligere forfatterskab. Jeg tror, at den fascination, den taknemmelighed for dette land, som har behandlet mig så godt, søgte efter at blive udtrykt."

Edina Hadziemolovic er uddannet fra Det kgl. Danske Musikkonservatorium og står bl.a. bag minioperaen Når jeg bliver ædt af myrer. Hadziemovic er også aktiv som musiker, koncertanmelder og underviser.        

De medvirkende i Waiting in Nowhere er blandt andre Steen Byriel, Elisabeth Halling og Anna Rydberg samt musikere fra Det Kongelige Kapel.

Waiting in Nowhere spiller på Det Kongelige Teater, Skuespilhuset, Lille Scene på udvalgte dage til og med 7. juni. Læs mere her

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg