"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Værre end fake news

26. januar 2019 - Artikel - af Torben Mark Pedersen

Når der – som i USA – er store medier som Fox News og Breitbart, der meget gerne afslører og udstiller de venstreorienterede mainstreammediers fake news, er faren begrænset.

Langt værre er den skjulte manipulation i form af fortielser og fordrejelser, der ikke direkte er usande, og som derfor ikke kan afsløres som fake news, men som alligevel viderebringer en stærkt redigeret og forvrænget version af virkeligheden.

Der er noget, der er værre end fake news. Og det er de vedvarende manipulationer og fortielser fra mainstreammedierne, der ikke direkte er usande, men som tegner et helt igennem forvrænget og misvisende billede af virkeligheden.

I de forløbne to uger har vi set to eksempler på fake news i USA, der på vanlig vis er blevet gengivet ukritisk i danske mainstreammedier, fordi de havde en anti-Trump vinkel.

Den første var en Buzzfeeds rapport om, at Trump skulle have beordret sin forhenværende advokat til at lyve for Kongressen. Det ville have været en alvorlig sag, om det var sandt, og alle mainstreammedierne kastede sig frydefuldt og ukritisk over rapporten, selv om Buzzfeed ikke er det mest troværdige medie. Der gik dog ikke mere end et par dage, før specialundersøger Mueller helt usædvanligt udsendte en pressemeddelelse om, at der ikke var dækning for historien.

Den anden var det orkestrerede og stærkt redigerede videoklip af en gruppe katolske skoledrenge med MAGA-kasketter, der angiveligt omringede en "native American" og chikanerede ham. Igen faldt mainstreammedierne over drengene med fordømmelser, og dele af venstrefløjen gik helt amok. En længere videosekvens afslørede, at historien var fake news, og at gruppen af katolske skoledrenge stod stille og roligt og ventede på en bus, da en indiansk aktivist begyndte at chikanere dem.

Når fake news af denne art er et mindre problem, er det fordi den kan og ofte også bliver afsløret, og fake news medierne står tilbage med et troværdighedsproblem, der måske kan lægge en dæmper på deres viderebringelse af fake news en anden gang.

Når der – som i USA – er store medier som Fox News og Breitbart, der meget gerne afslører og udstiller de venstreorienterede mainstreammediers fake news, er faren begrænset.

Langt værre er den skjulte manipulation i form af fortielser og fordrejelser, der ikke direkte er usande, og som derfor ikke kan afsløres som fake news, men som alligevel viderebringer en stærkt redigeret og forvrænget version af virkeligheden.

  • Som når TV2 News i 2015 konsekvent viste tv-billeder af børnefamilier i deres dækning af flygtningestrømmen på motorvejen, selv om langt størstedelen var unge mænd uden familier.
  • Som når alle migranter over én kam omtales som "flygtninge" uanset at de kommer fra et sikkert land, og uanset om de oprindelig kommer fra sikre lande, hvor der ikke er krig.
  • Som når pressen fortier etniciteten af sigtede volds- og voldtægtsforbrydere.
  • Som når pressen skriver om den danske og norske pige, der blev slagtet i Marokko, at de blev fundet med "skader på halsen", og dermed fortier, at i hvert fald den ene af pigerne havde fået skåret hovedet af på islamisk vis.
  • Som når pressen ukritisk viderebringer enhver smædekampagne mod Trump fra venstreorienterede politikere og medier i USA, uden at forholde sig til sandhedsværdien af anklagerne men dækker sig ind under, at det er en historie i sig selv, at XX udtaler sig sådan om Trump.
  • Som når borgerlige/højreorienterede partier og bevægelser i Europa konsekvent omtales med tillægsord som ultrahøjreorienterede, højrepopulister, ultranationalister eller det, der er værre for at udskamme dem.

Et særskilt problem i denne sammenhæng er de store techfirmaers algoritmemanipulation af nyhedsstrømme og systematisk udelukkelse eller "shadow-banning" af konservative medier, debattører og politikere. Et problem der forværres, når Tyskland og EU indgår aftaler med "big tech" om at fjerne kritik af indvandringspolitikken og fjerne "hate speech" – en ikke-defineret term, der kan misbruges til alverdens former for politisk censur, som mange oplever på facebook.

Den form for redigeret nyhedsformidling er langt værre end fake news, fordi det delvist foregår i det skjulte, fordi det ikke kan afsløres som usandt, og især fordi mainstreammedierne er så dominerende, at når de har stort set samme politiske slagside i dækningen af Trump, migrationskrisen, klimapolitik, ulighedsdebat, nationale politiske bevægelser i Europa og meget andet, efterlader det alle almindelige mediebrugere med et stærkt medieredigeret og biased billede af verden omkring os.

 

 

Artiklen har været bragt i 24Nyt

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg