"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Uvidenhed i toppen

24. april 2014 - Artikel - af Trykkefriheds medarbejder

De to højprofilerede politiske kommentatorer, Peter Mogensen og Michael Kristiansen, ved mere om forloren hare end om islam, viste en TV-quiz for nylig. Det er de næppe ene om, men den enorme uvidenhed om de allermest elementære ting om islam er afslørende for Overdanmark, mener Trykkefriheds klummist.

 De vidste, hvilket band der har spillet flest gange på Grøn Koncert, og at forloren hare er lavet af farsbrød.

Derimod havde de ingen som helst ide om, hvad det arabiske ord ”haram” betyder. Slet ikke. Det var helt blindt, som de sagde.

Peter Mogensen og Mikael Kristiansen, der er tidligere spindoktorer for henholdsvis Poul Nyrup Rasmussen og Anders Fogh Rasmussen deltog mandag i TV2´s populære quizprogram, Hvem vil være Millionær?

Det var lidt af en gyser.

Men ikke fordi de to herrer gik glip af topgevinsten på én million kr. og måtte gå derfra med sølle 75.000 kr.

Ikke alene

Det uhyggelige var den manglende viden om islam, som de to demonstrerede, og som man kan frygte, at de deler med mange andre i toppen af samfundet.

For hvordan kan to højtuddannede personer – to der har været toprådgivere for rigets mægtigste mænd - være helt og aldeles blanke, når det gælder et så centralt begreb som haram?

Hvis disse to repræsentanter for eliten ikke ved, at haram er et begreb for det, der ifølge islam er forbudt, ved Nyrup og Fogh det så? Gør Helle Thorning?

Svaret blafrer i vinden.

Man må spørge sig selv, om dem vi har tildelt magten, overhovedet har forstået, at islam opdeler alt i rent og urent. Og at de selv som ikke-muslimer er haram – altså tilhører den beskidte kategori?

Ved de ikke, at haram spiller en rolle, når ikke-muslimer jages ud af ghetto-områderne, når langskæggede mænd tvinger kvinder i slør, og når venskaber med danskere frarådes?

Det tyder det ikke på. Desværre.

Langt fra ghettovirkeligheden

Men måske er det ikke så mærkeligt endda, at det netop er to repræsentanter fra samfundets top, der må melde pas på et simpelt spørgsmål.

De to, der er uddannet henholdsvis økonom og journalist har jo formentlig aldrig boet i et ghettoområde. Deres børn tilhører nok ikke en minoritet i skolen og deres arbejdspladser er formentlig ikke indrettet med bederum.

De har helt enkelt aldrig oplevet islam på helt tæt hold.

Læg dertil, at ethvert fornuftigt menneske, der opnår viden om islam uvægerligt vil ende i en islamkritisk position. Det er en position, der - hvis man åbner munden - er den sikre vej til tab af karriere og udelukkelse fra de bedre kredse.

Måske er det bare lettere, hvis man ingenting ved. På den måde kan man sige det, resten af etablissementet gerne vil høre, og man kan gøre det uden at lyve overfor sig selv.

Men er det godt nok? Er det godt nok, at dem der burde vide, ingenting ved?

Med et citat fra Poul Nyrup Rasmussen fristes man til at spørge: Kan vi ikke gøre det lidt bedre?

Svaret er jo.

Der er masser af plads til forbedringer – særligt i toppen.

 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg