"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Trykkefrihedsselskabet må ikke reklamere for et historisk foredrag på Facebook, men Antifa må gerne samle penge ind

4. december 2019 - Artikel - af Aia Fog

Antifascistisk Aktion, Hizb ut Tharir og Konfront, tre antidemokratiske og voldsforherligende organisationer, oplever ingen begrænsninger i deres brug af Facebook. Men Trykkefrihedsselskabet må ikke booste torsdagens foredrag om ytringsfrihed under den Russiske Revolution.

I september indførte Facebook i Danmark en censur af den engelske ytringsfriheds-aktivist Tommy Robinson. Censuren var total og omfattede enhver facebookbruger, der risikerede såkaldt facebookfængsel eller endda blokering for blot at nævne hans navn.

Trykkefrihedsselskabet, der har brugt snart to år på at dække fænomenet Tommy Robinson og hans betydning for ikke bare England, men også Danmark og resten af Vesteuropa, blev naturligvis blokeret på grund af de utallige opdateringer, artikler og videoer vi havde delt om Tommy Robinson. Selskabets næstformand, Michael Pihl, blev også blokeret og har i dag ingen facebookprofil og selv kom jeg 30 dage i såkaldt ”facebook-fængsel”.

 Og censuren virker: da jeg efter udståelsen af min straf igen var aktiv på Facebook, gjorde jeg et nummer ud af ikke at nævne Tommy Robinsons navn, men betegnede ham som ”Den Unævnelige” for ikke igen at blive smidt af platformen. Det gik nemlig op for mig, hvor handicappende for min kontakt med omverden og min mulighed for at få information det er, at blive smidt af Facebook. En deprimerende erkendelse al den stund, at den næste erkendelse blev, at Facebook de facto har hånds- og halsret over grænserne for vores ytringsfrihed på nettet.

Jeg fortsatte altså med at skrive om – eller i hvert fald nævne Tommy Robinson, nu blot under navnet ”Den Unævnelige”. Men det er også forbi: Facebooks algoritmer fanger nu også navnet ”Den Unævnelige”, for jeg har fået flere opslag fjernet.

Men Facebooks censur stopper ikke her. På torsdag afholder Trykkefrihedsselskabet et møde med bl.a. professor Bent Jensen, der med udgangspunkt i hans seneste bog ”Ruslands Undergang” skal holde foredrag om omvæltningerne i det intellektuelle klima under og efter Den Russiske Revolution i oktober 2017. Et helt igennem historisk og (folke)oplysende foredrag. Ikke desto mindre tillader Facebook ikke Trykkefrihedsselskabet at booste arrangementet fra vores nye facebook-side (dvs. betale for, at reklame for arrangementet sendes ud til en videre kreds af facebookbrugere), da opslaget iføle Facebook ”indeholder sociale mærkesager, valg eller politik”

Noget åbenlyst sludder, men lige meget hjælper det: man kan ganske vist protestere og bede om en gennemgang af censuren, men det er kun pro forma: Facebook synes overhovedet ikke interesseret i at undersøge deres arbitrære censur. Til gengæld synes de meget optaget af at slå ned på brugere, som de betragter som meningsmodstandere. Jeg kan i hvert fald ikke finde andre forklaringer på de chikane-agtige indskrænkninger i Trykkfrihedsselskabets brug af de muligheder Facebook ellers tilbyder alle andre.

I den forbindelse er det nemlig påfaldende, at hverken Antifa, Konfront eller Hizb ut Tharir, der alle er åbenlyst antidemokratiske og voldelige organisationer, på nogen måde synes hæmmet i deres udfoldelser på Facebook. Således har Antifascistisk aktion f.eks. et opslag om at støtte deres norske brødre og søstre, der er blevet idømt bøder for politivold.

Men Trykkefrihedsselskabet kan altså ikke reklamere for et foredrag om Den Russiske Revolution. Som Bent Jensen skriver på sin egen facebook-væg: ”Jeg skal holde et historisk foredrag i Trykkefrihedsselskabet i Vartov i København, torsdag den 5. december om, hvad bolsjevikkerne i Rusland betød for bl.a. ytringsfriheden i landet.

Det bryder Facebooks censurkomité i Danmark sig åbenbart ikke om. Mit foredrag omhandler ikke mindst den indskrænkning af ytringsfriheden, som Lenin og hans kammerater gennemførte. Facebooks reaktion er altså at modvirke oplysning om indførelse af censur for godt 100 år siden.

Hvad er det, der foregår? Den danske grundlov af 1849 lovede, at censur ingensinde kan genindføres. Men grundlovsfædrene kendte jo ikke til Facebook.”

 

Artiklen har været bragt i Den Korte Avis

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg