"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Trykkefrihedsselskabet blokeret af Facebook – igen. Denne gang for at linke til artikler fra JP og Berlingske

14. april 2021 - Artikel - af Aia Fog

Det er vel ikke for meget sagt, at Facebooks klapjagt på Danmarks og sandsynligvis Europas største forening til forsvaret for det frie ord er det ultimative bevis og eksempel på Facebooks vilje og evne til at udøve sin efterhånden totale magt over vores ytringsfrihed.

Trykkefrihedsselskabet er igen kommet i såkaldt facebook-fængsel. Sidste gang var for godt halvandet år siden, hvor vores side blev blokeret og dermed fjernet fra Facebook for at skrive om den engelske ytringsfrihedsaktivist og gadejournalist Tommy Robinson. Det tabte vi over 5000 følgere på.

Denne gang er vi i såkaldt ”fængsel” i 3 måneder, hvilket er en mere raffineret form for blokering, for det ser umiddelbart ud som om, siden stadig fungerer. Problemet er bare, at vi ikke kan lægge noget op på den – og hvem gider holde ved en side, som ikke har nyheder i hele tre måneder? Det er smart at idømme os en sanktion, der er usynlig på overfladen, men som i realiteten er det samme som en blokering.

Som sædvanlig er sanktionen mod os iværksat uden forklaring og blot med henvisning til Facebooks tågede fællesskabsregler, der i realiteten er elastik i metermål, men vi har dog fundet ud af, at det drejer sig om, at Trykkefrihedsselskabet har linket til to artikler: den ene er fra Berlingske den 26. januar 2020 med overskriften: ”Søren Espersen vil af med ”Deadline”-vært efter Tommy Robinson-interview: ”Han skal væk fra den stilling”. Den anden er et link til en kronik bragt i JP den 6. august 2018 under titlen: ”Robinsonaffæren afslører politisk korrekt hykleri” Heraf kan vi udlede, at det nok er Berlingskes og JPs reference til Tommy Robinson, der har fået Facebooks hammer til at falde hårdt over Trykkefrihedsselskabets side. Facebooks talsmand har, som mange ved, til overflod slået fast, at tech-giganten ikke vil acceptere, at Tommy Robinsons navn overhovedet bliver nævnt, da Facebook uden at kunne argumentere for det betragter ham som en forbryder på linje med den serbiske krigsforbryder Ratko Mladic (sic!) Besynderligt nok har Facebook ingen censur for at nævne navnene på eller bringe billeder af Hitler, Stalin, Moussolini, Idi Amin eller Pol Pot – for nu at nævne nogle eksempler på virkelige forbrydere.

Det er vel ikke for meget sagt, at Facebooks klapjagt på Danmarks og sandsynligvis Europas største forening til forsvaret for det frie ord er det ultimative bevis og eksempel på Facebooks vilje og evne til at udøve sin efterhånden totale magt over vores ytringsfrihed. Men jeg skulle hilse og sige, at den tvivlsomme ære kommer med en meget høj pris: over 75% af danskerne har en facebook-profil, hvilket giver tech-giganten en monopollignende status, både når det gælder informationsflow og muligheden for at kommunikere med mange mennesker på en gang. Er du afskåret fra at agere på Facebook, er du de facto afskåret fra effektiv kommunikation, for der er ingen andre steder, der har så mange danskere samlet på samme platform.

Det gør Facebook til en gigantisk magtfaktor, når det drejer sig om vores ytringsfrihed, og det er utroligt, at tech-gigantens monopol endnu ikke har fået politikerne til at reagere: det er trods alt statens magt, som en privat virksomhed har tilranet sig og bruger aktivt til at indskrænke borgernes frihed. Hvad skal der til, før der bliver grebet ind og forlangt, at Facebook og andre sociale medier anvender samme frihedsgrader for brugernes ytringer, som gælder i resten af samfundet?

Indtil dette sker har vi i Trykkefrihedsselskabet i lighed med andre, søgt over på andre platforme. I første omgang Telegram, hvor vi har været meget aktive i over et år nu. Jeg vil derfor opfordre alle til at lave en profil på Telegram – det er ganske enkelt – og følge Trykkefrihedsselskabet der. På Telegram kan vi skrive frit og bringe vigtige nyheder, som aldrig finder vej til Facebook og Twitter på grund af deres omfattende og ofte tilfældige censur.

Hvis vi vil have brudt Facebooks monopol, må vi begynde med os selv og også søge andre steder hen. Erfaringen viser nemlig, at hvis vi skal vente på politisk indgriben for at få løst vores problemer, kan vi komme til at vente længe. I evigheder, faktisk.

 

Artiklen har været bragt i Den Korte Avis

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg