"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Sverige – et nyt DDR

3. september 2014 - Artikel - af Trykkefriheds medarbejder

Gallerist Henrik Rönnquist, der sammen med provokunstneren Dan Park blev dømt for hetz mod folkegruppe, overvejer nu at flytte til Danmark. Sverige er blevet et nyt DDR, siger han.

Det var som en scene fra en amerikansk film.

Den tiltalte – en lille forpjusket man med langt hår og briller - var ikke bare iført håndjern, da han blev ført ind i retslokalet.

Håndjernene var via en kraftig kæde forbundet til en læderrem om den tiltaltes liv. Som var det en seriemorder eller terrorist, der når som helst kunne eksplodere i en byge ukontrolleret vold.

Men den tiltalte var hverken terrorist eller psykopat. Det var den svenske gadekunstner Dan Park, der den 21. august blev fremstillet i retten i Malmö.

Skyldig kunstner

Ifølge retten er han skyldig i hetz mod folkegruppe, det svenske fænomen, der i Danmark svarer til en overtrædelse af racismeparagraffen.

Dan Park fik en straf på seks måneders ubetinget fængsel plus en bøde på 60.000 svenske kroner. Og da kunstneren i forvejen har en betinget dom hængende over hovedet, risikerer han i alt ni måneder bag tremmer. Indtil videre venter Dan Park på sin appelsag i arresten i Ystad.

En helt forkert retning

Henrik Rönnpuist, der beskriver scenen er forfærdet:

- Det er så forkert, det der sker i Sverige. Dan Park er kunstner og beskæftiger sig med tabuer. Han går efter alle, og er ikke racistisk på nogen måde. Det her land er på vej i en helt forkert retning, når man begynder at fængsle kunstnere – og til og med gør det, før retten har talt.

- I Sverige har vi voldsmænd og voldtægtsmænd, der får lov at gå fri, indtil de skal for retten. Men en kunstner, der bare har brugt sin ytringsfrihed, skal ind med det samme af frygt for en gentagelse. Det er helt vanvittigt.

Henrik Rönnpuist var også med den 5. juli, hvor Dan Parks påståede forbrydelse fandt sted. Det var nemlig hans galleri i det centrale Malmö, der udstillede Parks provokerende – og tilsyneladende ulovlige - kunst.

Spyt, antifascister og knust glas

Alene rygtet om den forestående fernisering, havde resulteret i knuste ruder og masser af spytklatter. Både på galleriets ruder og på Henrik Rönnpuist selv.

Da udstillingen åbnede, havde 80-100 såkaldte antifascister forsamlet sig udenfor galleriet. De var aggressive og skreg ”nazisvin” og ”fascistsvin”, fortæller Henrik Rönnpuist.

Kun politiet holdt den ulovlige demonstration tilbage. Og de gjorde det kun en stund. For da Dan Park var anholdt, og ni af værkerne konfiskeret, fjernede politiet afspærringerne.

Hoben af rasende antifascister pressede sig frem, og Henrik Rönnpuist søgte tilflugt i kælderen under galleriet.

En regning til galleriejeren

I dag er han stadig rystet over oplevelsen.

- Det er slet ikke det Sverige, jeg kender og er vokset op i. På den ene side fængsler man en kunstner, der bare har brugt sin ytringsfrihed. På den anden side lader man en hob af vanvittige mennesker opføre sig så truende. Det giver ingen mening.

Henrik Rönnpuist slap uskadt fra episoden, men der var stadig et mellemværende med den svenske stat, der skulle afregnes.

Som galleriejer var han nemlig ikke uden skyld. Henrik Rönnpuist idømtes derfor en bøde på 8.000 svenske kroner samt en betinget straf på to års fængsel.

- Det er jo absurd, siger han. Jeg er nok den første gallerist i Sverige, der dømmes for hetz mod folkegruppe – for at bruge min ytringsfrihed, siger han og fortsætter:

-Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke oplever Dan Parks kunst som racistisk på nogen måde. Han er samfundsdebattør, mediekritiker og en joker, der reflekterer over ting, han synes er forkerte. Det kan være, at nogle af hans billeder er usmagelige, men vi har jo for pokker ytringsfrihed, næsten råber Henrik Rönnpuist og henviser til, at Peter Mangs – galningen, der skød indvandrere ned på åben gade i Malmö -også har været genstand for Parks ukærlige behandling.

Går ikke ud uden overfaldsalarm

Siden Henrik Rönnpuist sidste år udstillede Lars Vilks karikaturer, har hans liv ikke været det samme, fortæller han.

-Jeg har intet navn på min dør og går konstant rundt med en overfaldsalarm. Skal jeg nogen steder, sker det i taxi, og bevæger jeg mig endelig ud på egen hånd, er det altid med mobilen tændt og i samtale med en ven, som jeg kan alarmere, hvis der sker noget. Folk spytter efter mig, og nogen har skrevet ”Allah” og sat naziklistermærker på min gadedør. Er det ikke sygt?

I kunstorganisationen, Konstfrämjandet, er Henrik Rönnpuist heller ikke med længere.

- Jeg har været med i 14 år, men nu er jeg ikke velkommen længere. Jeg udstiller de forkerte kunstnere og har ikke de rigtige værdier, mener man.

- Det føles som om Sverige er blevet en del af det gamle DDR med tankekontrol og det hele. Det er et samfund i frit fald. Derfor overvejer jeg også at flytte til Danmark, siger Henrik Rönnpuist.

Demonstration og fond til fordel for forfulgte kunstnere

Men selvom han har oplevet meget modstand, har han også fået nye venner.

En af dem er en ukendt amerikaner, der først donerede penge til udskiftning af galleriets knuste ruder. Derefter oprettede han en fond, der skal samle penge ind til forfulgte kunstnere og gallerister.

På den danske side af Øresund er der også støtte at hente. Trykkefrihedsselskabet har onsdag den 3. september kl. 17.00 arrangeret en demonstration foran den svenske ambassade i København. Demonstrationen er en protest mod Sveriges behandling af Dan Park.

Initiativet glæder Henrik Rönnpuist, der selv skal tale.

- Det er sådan noget, der giver mig og forhåbentlig mange andre svenskere mod til at fortsætte. Vi er nødt til at gøre opmærksom på det, der foregår. Også selvom det har en pris, og den nogle gange kan være høj.

 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg