"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Snup en croissant

11. september 2012 - Artikel - af Dan Ritto

Dan Ritto

Croissanten er et gammelt, europæisk frihedssymbol og der er en særlig grund til at spise én i dag d. 12. september. Dan Ritto fortæller hvorfor.

I dag er det den 12. september. Dagen, hvor alle europæere burde flokkes nede på deres lokale café og guffe croissanter i sig. For det er nemlig Europas Frihedsdag!

Da Osama Bin Laden valgte netop den 11. september 2001 til sit jihadangreb mod New York, var datoen ikke tilfældigt valgt.

Én af de ting, der kendetegnede Al Qaeda, var nemlig at deres mest spektakulære angreb altid fandt sted på datoer som var betydningsfulde for militante islamister.

11. september 1683

Den 11. september 1683 var dagen, hvor alting så ud til at gå efter kalifatets drejebog. De tyrkiske styrker var marcheret op gennem Europa og havde erobret land efter land – og nu var turen altså kommet til Wien.

Ude i Europa var det opfattelsen, at hvis Wien faldt, ville hele Europa falde. 

Osama Bin Ladens besked i valget af dato var derfor: Ok, vi fortsætter, hvor vi slap.

Belejringen af Wien varede små fire måneder, mest fordi den tyrkiske kommandør efter sigende ikke ønskede at foretage et direkte angreb på grund af de mange rigdomme, som han mente befandt sig i byen – og som ville gå tabt som krigsbytte på grund af den ødelæggelse, der ville blive resultatet af at skulle kæmpe fra hus til hus.

Jan Sobiskis sejr

Dette gav den polske konge Jan Sobieski tid til at nå frem med forstærkninger, og det endelige slag mod tyrkerne fandt så sted den 12. september.

Slaget varede fra klokken 4 om morgenen til et stykke ud på aftenen, og da røgen lettede, havde 15.000 tyrkere måttet lade livet og andre 5.000 var blevet taget til fange.

Wien var reddet – og med Wien også resten af Europa.

Traditionen vil vide, at croissanten blev opfundet umiddelbar efter slaget – for at fejre sejren over tyrken. Pointen er nemlig croissantens form: som en halvmåne – de tyrkiske muhammedaneres symbol.

Det er vist også, hvad de fleste af os har lært i skolen.

Spis halvmånen

At anvende halvmåneformet bagværk til at fejre sejren over de barbariske horder fra muslimske lande, er for øvrigt ingen ny opfindelse.

Allerede efter slaget ved Tours i 732 fortæller legenden, at franske bagermestre begyndte at fremstille halvmåneformet bagværk for at fejre sejren.  Halvmåneformet, for at håne muhammedanerne. 

Uanset hvad, forbindes croissantens oprindelse med sejren over islamiske styrker og Europas frihed.

Og da den 12. september er frihedsdagen for Europa – dagen, hvor de tyrkiske barbarer sidst blev besejret  - vil det være på sin plads at fejre denne begivenhed ved at smutte ned på en café og snuppe en croissant.

Og mens vi sidder dér, kan vi jo overveje, hvordan vi i vores generation skal gøre Jan Sobieski kunsten efter: At forsvare Europas frihed mod vore dages islamiske trussel.

 

Dan Ritto er medlem af Trykkefrihedsselskabets bestyrelse  og bestyrer Sapphos ytringsfriheds-watch, Udkigsposten.

 

 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg