"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Selvransagelse efter drabsplaner

12. marts 2010 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Uwe Max Jensen

I Sverige spørger man sig selv om, beskyttelsen af Muhammed-tegneren Lars Vilks har været god nok

Afsløringen af drabsplanerne mod Muhammed-tegneren Lars Vilks har skabt selvransagelse i Sverige. Torsdag stiller flere svenske medier spørgsmålstegn ved, om beskyttelsen af tegneren fra officiel side har været tilstrækkelig.

Kunstneren har forklaret til blandt andet Ekstra Bladet, at han sover med en økse ved siden af sin seng, og at han har indrettet sit hus med flere anordninger, der skal sikre ham i tilfælde af et attentat, og noget tyder på, at Lars Vilks i en helt anden udstrækning end den danske Muhammed-tegner Kurt Westergaard, der i flere år har haft et tæt samarbejde med PET, har været overladt til sin egen skæbne. I hvert fald var det ikke det svenske efterretningsvæsen Säpo, der orienterede Lars Vilks om drabsplanerne i Irland. Det var en bekendt, der kontaktede Lars Vilks og gjorde ham opmærksom på anholdelserne.

Nimis

Lars Vilks talte senest med Säpo, da efterretningsvæsenet tidligere på året orienterede tegneren om, at der var et øget trusselsbillede omkring hans person. Säpo har tidligere opfordret Lars Vilks til at bo på en hemmelig adresse, men det har kunstneren afvist. Lars Vilks ønsker at blive boende i sit hus i Skåne, da han med udgangspunkt fra sit hjem hver dag arbejder på sit egentlige livsværk kolossalskulpturen Nimis på den svenske kyst.

Ifølge Lars Vilks' blog Vilks.net er der allerede sket en opgradering af sikkerheden omkring kunstneren, da politiet kører regelmæssig patrulje ved hans hjem.

LÆS Vilks' økse er stærkere end Thors hammer

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg