"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Sandy French: DRs redning?

9. november 2010 - Artikel - af Helle Merete Brix

Journalisten Sandy French, der medvirkede til at associere Henrik Gade Jensen med nazisme, er netop blevet udnævnt til chef for DR-nyhedernes indlandsredaktion. Er hun DRs nye håb?

Et af dansk journalistiks største talenter

Som det måske vil være Sapphos læsere bekendt, går det ikke helt godt for DR for tiden. Men det kan der jo gøres noget ved, og det har DR gjort. Næppe var Plummer trasket ud ad bagdøren uden afskedsreception, før DR kunne annoncere, at man som chef for en nyorganiseret indlandsredaktion har ansat “et af dansk journalistiks største talenter lige nu”.

Det fine skudsmål stammer fra Ulrik Haagerup, der siden januar har været DRs nyhedsdirektør. I et nytårsinterview 2010 med fagbladet Journalisten erklærede Haagerup, at man ville indføre begrebet “ordentlighed” i DRs nyhedsdækning. Haagerup uddybede, hvad det drejede sig om: “Vi skal sørge for at lave nogle historier, der er grundige, rigtige, til at stole på og upartiske.”

Den 35-årige French kommer fra en stilling som “særlig rådgiver i Økonomi- og Erhvervsministeriet”. Det er kort sagt Brian Mikkelsens spindoktor, der nu rykker til DR. Og hvad skal man også hos de konservative? Det går kun støt ned ad bakke her.

French har også arbejdet som spindoktor i justitsministeriet, og hun har været politisk redaktør på Ekstra Bladet og leder af Informations politiske redaktion.

Talentfulde historier

I sin tid på Ekstra Bladet gjorde French sig bemærket ved en særlig tolkning af ordet “Nomos”. Det var tidsskriftet Nomos, der stod for skud, og i en artikel i Ekstra Bladet 28. august 2006 mente journalist Torben Rask Laursen, at det nationalkonservative tidsskrift hed NoMus, en forkortelse for No Muslims. Uriasposten skrev om sagen: “Det har vist sig at journalisten Torben Rask Laursen har den underlige forkortelse fra Sandy French (Københavner-redaktionen). Hun hævder hun har det fra anonym kilde, og her står det fast.”

Men Nomos er græsk for lov eller hævdvundne rettigheder. Det er pointen med magasinets titel.

Tre år tidligere, i 2003, kastede French sig sammen med journalist Rasmus Lindboe over en række artikler om “højrefløjens netværk”. En af artiklerne havde overskriften “Med pennen som sværd”. Underrubrikken lød: “Intellektuelle på højrefløjen har stiftet en række foreninger, der skal bekæmpe indvandringen. Søren Krarup (DF) spiller en central rolle.”

I samme artikel blev Tidehverv beregnet som “den nationalistiske kristne bevægelse”. Så vidt jeg er orienteret, er der en forskel på at være nationalsindet og “nationalistisk”. Men ikke for Lindboe og French.

En gruppe i det såkaldte netværk, som Lindboe og French beskrev detaljeret, var Giordano Bruno (GB) selskabet. GB var stiftet af mennesker, der var bekymrede over islams stigende indflydelse på de europæiske samfund. GB var et uformelt forum, hvor man frit kunne diskutere indvandring og religion, men hvor ingen afkrævedes at skulle mene noget bestemt om disse emner. Netværket talte på et tidspunkt blandt andre politikeren Karen Jespersen, samt kirkeministerens spindoktor Henrik Gade Jensen. Ham skrev Lindboe og French også om: “Giordano Bruno Selskabet har hidtil holdt deres sammenkomster hemmelige, fordi emnet, de diskuterer, er så kontroversielt, at det kan koste dem jobbet, forklarer Henrik Gade Jensen, der i sidste uge blev fyret som spindoktor for kirkeminister Tove Fergo.

Det skete, efter at Information havde bragt en artikel, som beskrev Gade Jensens yderliggående synspunkter som bl.a. indvandring, muslimer og islam.”

Nazi-beskyldninger

I en artikel med overskriften “Strid om spindoktors nazi-forbindelse” skrev French og Lindboe ligeledes: “Er der blot tale om uskyldige synspunkter, som de fleste danskere kan skrive under på? Eller har regeringens nu fyrede spindoktor i virkeligheden haft omgang med nazistiske kredse.Det spørgsmål er nu sat til diskussion, efter at kirkeminister Tove Fergos (V) pressemedarbejder tirsdag forlod sit job.”

Artiklen indeholdt et interview med den tidligere bz'er, nu sociolog René Karpantschof, som udtalte: “Gade Jensen er en institution i sig selv på den yderste højrefløj. Han er en egenhændig propagandamaskine. Han har samarbejdet med en forening (Dansk Forum, red.), som i alt, hvad den siger og gør, flirter med nazismen. De her mennesker er vildt optagede af nazismen – de ved alt om, hvad Hitler spiste til morgenmad.” Gade Jensen blev siden renset for alle anklager om forbindelse til nazismen.

Styrede Søren Krarup alt?

Men tilbage til Giordano Bruno netværket. Blandt stifterne af GB var Lars Hedegaard og jeg selv. For mig var det ret forbløffende at kunne læse i Information, at Søren Krarup spillede en central rolle også i dette netværk. For Krarup havde intet med GB at gøre. Jeg mødte selv Krarup første gang på Trykkefrihedsselskabets stiftende generalforsamling i marts 2005.

Af Informations artikler kunne man tro, at GB hadede indvandrere og folk med mørk hud. Men GB talte på et tidspunkt tre mennesker med en baggrund uden for Vesten.

Det blev også påstået, at jeg havde forsøgt at rekruttere Hannah Ziadeh, i dag tilknyttet Det Danske Institut for Menneskerettigheder, dengang integrationskonsulent, til netværket. Det var usandt, hvad jeg kunne forklare i et læserbrev i avisen. Klikker man ind på linket, kan man også læse det forsvar, som Jean Fischer bragte for Henrik Gade Jensen.

French og Lindboe skrev også en artikel med overskriften Højrefløjsnetværk sætter fingeraftryk på pressen. Underrubrikken lød: “Efter en årelang, indædt kamp mod medierne har det højreekstremistiske miljø omkring præsten Søren Krarup i dag forgrenet sig til aviser og tv”.

I artiklen bragte French og Lindboe blandt andet en helt berettiget kritik af bladet Danskeren: “Bladet Danskeren bringer i 1990 en illustration, der lægger op til, at kvinder med indvandrer-kærester skal straffes på samme måde som kvinder med tyske kærester blev det efter Anden Verdenskrig.” Information skrev om sagen mange år før, og jeg husker sagen og billedet, som man kun kan tage afstand fra.

Besynderlige informationer

Men andre informationer i artiklen er ganske besynderlige. Som når for eksempel man i dette netværk, som Information havde sat sig for at afdække, inddrog præsten Katrine Lilleør: “På TV-2 og i Berlingske Tidende har præsten Katrine Lilleør, hvis familie har et nært forhold til Søren Krarup, optrådt som kommentator. Listen er ikke komplet endnu. Der mangler en klaver-spillende redaktør.”

Den klaverspillende redaktør var Weekendavisens Ulrik Høy: “Også Weekendavisens redaktør Ulrik Høy holder foredrag i Den Danske Forening. Op til et møde i byen Vejen, hvor Ulrik Høy skal tale om danskhed, skriver Danskeren: “Ulrik Høy akkompagnerer selv på klaver og causerer mellem de enkelte sange”.

Videre skriver French og Lindboe: “Ulrik Høy deltager lige som øvrige journalister fra det højreekstreme miljø, når medierne i dag behandler emner om den politiske højrefløj.”

Også politikeren Naser Khader har i øvrigt engang holdt foredrag i Den Danske Forening. Det har han beskrevet helt åbent. Det nævner French og Lindboe ikke.

Enhver kan blive klogere, og det er måske også sket for French. Men det skal nok blive spændende at følge, hvad hun vil søsætte af grundige og upartiske historier på DR.

Som Ulrik Haagerup udtrykte det i forbindelse med ansættelsen af French: “Indlandsredaktionen får fremover også tilknyttet en ny analyseenhed, der skal være med til at sikre endnu større viden og indsigt for historierne fra DR Nyheder.”

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg