"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Säpo kræver penge for at beskytte Lars Vilks

7. maj 2010 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Uwe Max Jensen

Sagen om den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks har taget en ny drejning. Den svenske efterretningstjeneste Säpo er begyndt at kræve penge for at beskytte tegneren.

I dag skulle den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks have forelæst om kunst i Eriksbergshallen i Göteborg. Men arrangørerne har aflyst den planlagte forelæsning. Begrundelsen for aflysningen er økonomisk betinget.

Den svenske efterretningstjeneste Säpo er begyndt at opkræve penge for at beskytte Lars Vilks. I forbindelse med forelæsningen i Göteborg krævede Säpo, at arrangørerne betalte en fjerdedel af de omkostninger, der var forbundet med sikkerheden ved arrangementetet, hvilket gjorde Lars Vilks til en meget omkostningstung forelæser.

Säpo's fremgangsmåde er blot det seneste tiltage fra det officielle Sverige, der i praksis gør det meget svært for Lars Vilks at udføre sit arbejde som billedkunstner og foredragsholder. I efteråret 2008 blev en stor retrospektiv udstilling med Lars Vilks aflyst efter politisk indblanding.

Lars Vilks har vanen tro ikke mistet modet. Han foreslår, at han i stedet for Säpo's beskyttelse beror sig på sin økse, som han fremover vil medbringe til diverse foredrag og lade ligge foran sig på bordet ved siden af sin bærbare computer.

Forfatter: JP burde betale

I Danmark er Kurt Westergaards beskyttelse endnu ikke blevet problematiseret fra officiel side. Her synes der at herske politisk konsensus om, at det er en statslig opgave og udgift at beskytte tegneren. Men i en kronik i Information plæderer forfatteren Bent Vinn Nielsen for, at Morgenavisen Jyllands-Posten "vel egentlig også (burde) være mandige nok til at betale i alt fald en del af de 20 millioner om året, som Westergaards livvagter kommer til at koste", mens radioværten Huxi Bach, der vil være Sappho's læsere bekendt, har gjort sig til talsmand for det synspunkt, at Kurt Westergaard burde fraflytte sit hjem i Viby som konsekvens af, at Westergaard blev overfaldet i privaten nytårsdag.

Du kan støtte Lars Vilks og trykkefriheden her:
www.trykkefrihed.dk/kob-lars-vilks-verdensberomte-tegning.htm

Læs ogs:
Lars Vilks' økse er stærkere end Thors hammer:
vilks-okse-er-starkere-end-thors-hammer.htm

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg