"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Retssag mod Baha´ier udskudt

12. november 2009 - Den løbende - af Helle Merete Brix

Mens man her i landet med rette glæder sig over, at journaliststuderende Niels Krogsgård nu er løsladt af de iranske myndigheder og tilbage i Danmark, kan der være grund til at minde om en sag i Iran med et mindre lykkeligt forløb: Sagen mod de syv baha´ier, Behrouz Tavakkoli, Saeid Rezaie, Fariba Kamalabadi, Vahid Tizfahm, Jamaloddin Khanjani, Afif Naemi og Mahvash Sabet.

I halvandet år har de siddet fængslet i det berygtede Evin-fængsel uden for Teheran, anklaget for blandt andet "spionage for Israel", "hån af religiøse helligdomme" og "propaganda mod den islamiske republik".  

De syv har siddet fængslet i halvandet år

Den 18. oktober i år skulle retssagen omsider have taget sin begyndelse. Men da sagførere og familie mødte op i retten fik de at vide, at retssagen ikke kunne finde sted. Der blev ikke fastsat nogen ny dato.

Diane Alá´i, der er Det Internationale Bahaisamfunds repræsentant i FN, siger i en pressemeddelelse, at "det må nu være tid til at disse syv uskyldige mennesker kan løslades mod kaution".

Ifølge Det Internationale Bahaí samfund sidder omkring 30 andre baha´ier i øjeblikket fængslet i Iran. Siden den islamiske revolution i 1979 er presset på Irans baha´ier vokset. De er blevet henrettet, fængslet og forfulgt. Det er ikke ualmindeligt at anklage dem for spionage, for Bahai hovedkvarteret ligger i den israelske havneby Haifa. I den islamiske republik nægtes de arbejde og betragtes som urene.

Sappho følger udviklingen om de fængslede baha´ier.

Læs mere om sagen her

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg