"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Rapskoler er rugekasse for DF-had

14. juli 2009 - Den løbende - af Uwe Max Jensen

Morten Messerschmidt skal skydes. Pia Kjærsgaard skal brændes. Århus Kommune poster 150.000 kroner i rapskole-projekt, der ulmer af had til Dansk Folkeparti.

Pia Kjærsgaard skal brændes på bålet som en heks. Så hård er retorikken blandt undervisere på Det Boligsociale Fællessekretariats rapskoler.

Rapskolerne er et sommerferietilbud henvendt til unge mennesker i de århusianske bydele Bispehaven, Toveshøj/Gellerup, Herredsvang og Rosenhøj. Formålet med rapskolerne er ifølge projektets hjemmeside at give deltagerne mulighed "for at udtrykke sig positivt og vise, at bydelen er andet end bandekriminalitet, afbrændinger og uroligheder".

Men i sidste uge kunne Sappho afsløre, at projektet var endt med, at en 11-årig dreng i en raptekst kom med trusler mod Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt og i øvrigt opfordrede politikeren til at sutte sin pik. Teksten var skrevet på rapskolen i Rosenhøj af den 11-årige i samarbejde med underviseren, den professionelle rapper Carthage Beck McGosh.

Rapskole lukket

Århus Kommune, der støtter rapskolerne med 150.000 kroner, har nu lukket rapskolen i Rosenhøj og aflyst undervisningen, der begyndte i sidste uge og skulle have fortsat i indeværende uge og næste uge.

"Der er skrevet en tekst, vi ikke er tilfredse med og ikke kan acceptere," har Johs Justesen, Fritids- og Ungdomsskoleleder, Viby, Århus Kommune, forklaret til TV2 Østjylland.

Pia Kjærsgaard står for skud

Mens undervisningen i Rosenhøj er aflyst, fortsætter rapskolerne i Bispehaven, Toveshøj/Gellerup og Herredsvang som planlagt. Men også den ene underviser på rapskolen i Toveshøj/Gellerup - rapperen Ham Den Lange, der bærer det borgerlige navn Thorbjørn Bech-Rossen - har det svært med Dansk Folkeparti og dets leder Pia Kjærsgaard.

Thorbjørn Bech-Rossen/Ham Den Lange har i et interview med Århus Onsdag ("Grib dagen - men tænk dig om", 22. april 2009) udtalt følgende:

"Desuden hvis vi taler om dansk politik, mangler der i hvert fald at blive brændt én heks (Pia Kjærsgaard, red.)."

Baggrunden for Thorbjørn Bech-Rossens had til Pia Kjærsgaard er angiveligt partilederens holdninger til indvandrere.

"Der er et nummer på pladen (Thorbjørn Bech-Rossens debutplade "Carpe Diem My Ass" (Run For Cover Records, 2009), red.), der hedder Brænd Hende, som handler om hekseafbrænding og moderne politik. Jeg synes, der bliver kørt meget hetz på dem, der ikke lige passer ind i rammerne. Og jeg synes ikke, at vi kan være bekendt at have så meget nok i os selv. Jeg har skrevet nummeret, fordi jeg har en kærlighed til en masse mennesker, som jeg synes fortjener at blive omtalt på en helt anden måde, end de nogle gange gør i debatten," har Thorbjørn Bech-Rossen forklaret i et interview med Århus Onsdag.

Enhedslisten: Intet problem

Om Thorbjørn Bech-Rossens udtalelser om Pia Kjærsgaard får betydning for rapskolen i Gellerup/Toveshøj vides ikke. Lukningen af rapskolen i Rosenhøj kaldes af Morten Messerschmidt for en fornuftig beslutning. Næstformanden for Århus Kommunes Børn og Unge-udvalg, Keld Hvalsø Nedergaard fra Enhedslisten, mener derimod, at lukningen af rapskolen i Rosenhøj er en overreaktion.

Keld Hvalsø Nedergaard anser ikke den tekst, der førte til lukningen af rapskolen i Rosenhøj, for en dødstrussel mod Morten Messerschmidt. Keld Hvalsø Nedergaard betragter teksten som et humoristisk indslag.

"Det er jo en humoristisk tekst, der selvfølgelig er enormt skarp, det tager jeg helt afslapppet," siger politikeren til TV2 Østjylland.

Læs Sappho's første artikel om rapskolerne her

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg