"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Rapper: - Rapskoler er spild af penge

18. juli 2009 - Den løbende - af Uwe Max Jensen

Rapcenterchef Henning Winther skriver på sin JP-blog om bevæggrundene for de rapskoler, han gerne vil etablere. Men en rapper med anden etnisk baggrund end dansk forudser, at rapskolerne sandsynligvis bliver endnu et integrationsprojekt, der kan sidestilles med at kaste penge ud af vinduet.

I et langt indlæg på sin JP-blog - "Rapskolen - hvad går det ud på?" skriver rapcenterchef Henning Winther om tankerne bag rapskolerne og det rapcenter, han arbejder på at etablere i Århus med sig selv som chef.

Det er muligt at kommentere Henning Winthers blogpostering om rapskolerne, og den mulighed har flere benyttet sig af.

Den allerførste kommentar er angiveligt skrevet af en Ali Azady fra Odense, der betegner sig selv "som en person på 24 år med anden etnisk baggrund end dansk der altid har været en del af Hip Hop miljøet". Ali Azady er "ikke et sekund i tvivl om at rap kan være en særdeles attraktivt redskab til at nå, og arbejde med, unge fra udsatte boligområder", og han udtrykker sin "fulde støtte til tanken om et rapcenter i Århus V", men Ali Azady har alligevel ikke meget tiltro til Henning Winthers rapskole-projekt.

Sappho har forsøgt at finde frem til Ali Azady, der også underskriver sig  AliGi, for at indhente en kommentar, men det har ikke været muligt at finde frem til Ali Azady via nummeroplysningen eller på anden måde. Derfor citerer Sappho direkte fra Ali Azadys kommentar til Henning Winthers blogpostering med de forbehold, dette indebærer.

"Du taler udenom"

Ali Azady takker i begyndelsen af sin kommentar Henning Winther for en grundig forklaring, men samtidig påpeger Ali Azady, at Henning Winther taler udenom problemets kerne:

"For hvad er rap værd i det arbejde (i forbindelse med arbejdet med børn og unge, red.) hvis ikke værdierne følger med? Hvad er arbejdet værd hvis de voksne i projektet ikke har mod til at sige fra?"

Tandløst ”integrationsprojekt”

Selvom Ali Azady udtrykker sin støtte til et rapcenter, er han både "vred, skuffet og forundret over den måde som det her rapcenter (Henning Winthers rapcenter, red.) går til opgaven på", og Ali Azady uddyber sin kritik:

"Hele episoden minder desværre om endnu et tandløst ”integrationsprojekt” der ikke tør tage fat hvor der gælder hvorfor hele ideen med rap og integration falder til jorden med et brag. Dette skyldes primært 2 forhold:

1) En ikke ubetydelig del af den danske rapscene er ganske enkelt for konfliktsky til at kunne arbejde med de unge og resultatet kan derfor have den stik modsatte virkning end den ønskede.

Mange danske rappere vil hellere lave politisk ”bekvemlighedsrap” hvor man tager en fri omgang ved at gå hårdt til angreb på personer, der ikke slår igen (i dette tilfælde en politiker fra Dansk Folkeparti) end at gå i kødet på de problemer, der virkelig betyder noget for os der bor i udsatte boligområder som eksempelvis udpræget hash-misbrug, bander/vedhæng, dårlige skoler/integrationsprojekter samt fundamentalister der forsøger at kapre islam fra den store flertal af muslimerne, der mener at religionen skal praktiseres i fredelig pagt med andre trosretninger og styreformer.

2) At mange rappere bare ukritik bygger videre på de unges offermentalitet og dermed bygger videre på den omvendte racisme mod danskerne som allerede er etableret og institutionaliseret i vores store sociale boligbyggerier."

Gad ikke hans offer-rap

Ali Azady nævner også den dansk-egyptiske rapper Zaki, som Ali Azady mener er en eksponent for offer-rap:

"Mange husker sikkert Zaki som var en af de første i Danmark (og eneste?) der oplevede at man ikke gad/kan bruge hans offer-rap til noget."

På ingen måder i orden

Konkret om den 11-åriges rap om Morten Messerschmidt skriver Ali Azady:

"Endelige vil jeg gerne sige helt klart at UANSET hvilken etnisk , social eller religiøs baggrund man end måtte have er det på ingen måder i orden at lade en lille dreng på 11 år lege med et begrebsunivers, der handler om drab på en politiker og at denne politiker bare kan sutte hans 11-årige …

Hvis min 10 årige lillebror var kommet hjem fra jeres rapskole med sådan en tekst i hånden var jeg fanme blevet gal."

Glemt om fem år

Til slut kommer Ali Azady med en generel opsang til Henning Winthers rapcenter:

"Hvis i arbejder med tekster, der ender med at udtrykke respekt for og mellem anderledes tænkende, bøsser, jøder, Shia/Sunni, kurder/tyrker, SF/DF og mange af de andre områder i normalt aldrig tør arbejde med så får jeg respekt for jeres projekt.

Hvis ikke: er det bare flere penge ud af vinduet på endnu et integrationsprojekt der vil være glemt om 5 år. Desværre.

Venligst
AliGi"

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg